Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skandynawia bez jezyka

Polecane posty

Gość gość

Zawsze bardzo lubiłam Danie i Szwecje, i od dzieciecych lat marzy mi sie by zamieszkac na Bornholmie, albo południowej Szwecji. Tylko nie znam dunskiego ani szwedzkiego :( Czy dogadam sie po angielsku zanim naucze sie szwedzkiego?

bez problemu w Szwecji angielski to drugi jezyk nie ma babci starej z ktora bys sie nie dogadala , moj syn ma 7 lat z nim tez moglabys juz po angielsku pogadac :=) w Danii bywam turystycznie w wiekszosci uklad ja po szwedzku oni po dunsku sie sprawdzal ale posilkowalam sie angielskim - bez problemu . Szwedzki to nie skomplikowany jezyk jak sie przylozysz nauczysz sie szybko

Gość gość
raczej tak

Gość gość
a jak jest z praca w szwecji? jaki kraj lepszy do zycia-szwecja czy nowegia

Gość autorka tego topiiiku
Agonia - no wlasnie slyszalam ze Szwedzi i Dunczycy bez problemu moga sie dogadac mowiac w swoich jezykach ojczystych bo sa bardzo podobne. x Co do pracy to nei wiem czy lepiej ejst w Norwegii czy w Szwecji, pewnie w Norwegii, ale dla mnie to nei jest najwazniejsze. Jade bo od dziecka pokochalam ten kraj.

korona Norweska lepiej stoi :) ale pogoda w norwegii paskudniejsza i szwedzi oraz dunczycy chyba bardziej sympatyczni . no coz nie oszukujmy sie ze i w szwecji wszystko zaczyna troche kulec konczy sie powoli piekna bajka ale jak jestes uparta obrotna pracowita ( byc moze masz jakas pomoc na starcie ) to w dalszym ciagu mozesz ulozyc sobie dobrze zycie

Ja nie mam zadnej pomocy na start. Nie mam tam zadnych znajomosci. Moge jechac jedynie w ciemno, no i tez cos mi sie obilo ze w Szwecj po malu robi sie gorzej, ale i tak bardzo chce tam jechac. Slyszalam ze wysokie podatki itp. Czy to prawda? ale chyba mozna sie utrzymac samemu? gdybym pracowala np. w sklepie albo jakims pubie?

podatki jak podatki a ludzie zyja wygodnie :) jechac w ciemno troche jest ryzyko chcesz szukac pracy to licz sie z tym ze bedziesz musiala gdziec mieszkac wynajecie kawalerki lub pokoju to nie male koszta bynajmniej w Sztokholmie lub Göteborgu plus minus 5000 sek . ja mieszkam w szwecji juz 17 rok ( 36 to juz nie moj wiek ) mam prace duzy dom i rodzine wiec wiele dylematow mnie nie dotyczy tym samym nie chce medrkowac bo poprostu sie nie orientuje ale wejdz na poloniainfo.se moze tam dowiesz sie wiecej praktycznych porad

Ale co mam zrobic jak nie mam tam zadnej rodziny ani znajomych? jedynie w ciemno zostaje. A planuje zatrzymać się gdzies na południu - Malmo, Ystad - te rejony.

Gość gość
W Norwegii z kolei nie ma szans na pracę kiedy nie znasz norweskiego ,i w dodatku bardzo wielu ludzi nie mówi po angielsku głównie tych starszych ale to właśnie oni są potencjalnymi pracodawcami .

Gość gość
Ja byłam w Szwecji w tamtym miesiącu i dogadywałam się po angielsku bez problemu! Tylko nie spodziewałam się tam aż tylu imigrantów..Dobrze, że zabrałam ze sobą dowód z offshoreidcardscom!!!