Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionamama

zgrzytanie zębami u 2 latki

Polecane posty

Gość zmartwionamama

Kiedyś słyszałam, że zgrzytanie zębami przez dziecko jest oznaką niedoborów jakiejś witaminy. Potem gdzieś czytałam, że zgrzytanie to taka zabawa i tyle. Dziś w nocy moja 2 -letnia corka zgrzytała co chwilkę (chybe nie dla zabawy...?) Zastanawiam się czy to coś tak naprawdę oznacza. Czytałam ze może mieć owsiki ale robione miała badania i nic na to nie wskazywalo, brakuje jej 6zabkow z czego dwa kolejne wychodzą ,Co robic w tej sytuacji.Pomóżcie!

Gość gość
owsiki lub inne robaki lub ma to na tle nerwowym

Gość zmartwionamama
ale robiłam jej badania na owsiki i nic nie wykazało ale z czego miała by siedzieć denerwować juz nie wiem.

Gość gość
stawiam że ma to na tle nerwowym

Gość zmartwionamama
ale nie widać nic po niej żeby sie czyms denerwowala jest *****iwym dzieckiem.

Gość gość
moj syn zgrzytal zebami przez sen ale jakos samo mu przeszlo.zawsze byl *****iwym dzieckiem

Moja córka ma 4 lata i bardzo czesto zgrzyta zebami w nocy. Zaczelo sie jak miala 2 lata. Lekarz mówi ze jet to na tle emocjonalnym i jest jakis procent dzieci które sa na to podatne. Czasami to zgrzytanie jest straszne, gosne i brzmi okropnie. Ale nic sie na to nie poradzi. Zgrzytaja dzieci które maja duzo snów i które sa delikatniejsze, bardziej sie wszystkim przejmuja, sa niesmiale, czesciej placza. Nie oznacza to zadnych konkretnych stresów a raczej jest odreagowaniem organizmu na bodzce których dziecku dostarcza w ciagu dnia otoczenie. Lekarz mówi ze u wiekszosci dzieci zgrzytanie zanika do 7 roku zycia. Niestety jest to niedobre dla kosci szczeki, zebów i zgryzu. Ja w wiekszosci wypadków nie reaguje ale przy bardzo silnym zgrzytaniu wybudzam ja.