Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to czas na drugie dziecko

Polecane posty

Gość gość

corka ma prawie 15 miesiecy, nie ma z nia klopotow. maz pracuje, ma stabilna prace i bardzo dobre zarobki. ja od porodu nie pracuje. gdybym teraz zaszla w kolejna ciaze, to roznica miedzy dziecmi bylaby dokladnie 2 lata... czy to dobra roznica? jak myslicie? dodam, ze za chwile koncze 29 lat, wsrod znajomych mamy pary, ktore maja sporo klopotow z zajsciem w ciaze lub donoszeniem ciazy... no i nie chcialabym podzielic ich losu...

Gość gość
jesteś na wychowawczym ? masz umowę na czas nieokreślony?

Gość gość
nie, mialam umowe na czas okreslony, przedluzona do dnia porodu.

Gość gość
czyli świadczeń żadnych to jak was będzie stać z jednej pensji to nie ma co się zastanawiać :)

Gość gość
pieniadze nie sa tu problemem, nie mamy obciazen ani dlugow, a zarobki meza wystarczaja spokojnie. obawiam sie tak malej roznicy wieku.

Gość gość
moze ktoras mama sie wypowie? majaca taka mala roznice wieku miedzy dziecmi?

Gość gość
w twojej sytuacji bym sie decydowala na 2 dziecko. Sama mam 1 ale nasza sytuacja finansowa jest rozna, troche niestabilna wiec zostajemy przy bobo nr 1:-) ale ty czemu nie, moim zdaniem najlepszy moment

Gość 19tc
mam pytanie do autorki, tez mam umowe na czas okreslony do porodu. w jaki sposob potem otrzymac zasilek, bo wtedy wyplaca juz ZUS tak? i ile się dostaje wtedy? 100% ze średniej, ale z ilu miesiecy?

Gość gość
pewnie, że dobry czas. u nas jest podobnie, mąż zarabia sporo, ja zaszłam w ciąże na czas określony, macierzyński miałam pół roku. teraz wyvchowuje synka. ma już ponad 2 latka. staraliśmy się pół roku o kolejnego malucha, zrobiłam sobie 2 m-ce przerwy i jestem w ciąży. urodzę akurat na 3 urodziny syna- u mnie może i lepiej bo mały jest absorbujący. chciałam szybko mieć dwójkę by koło 30 wrócić do pracy i zapomnieć o pieluszkach

Gość gość
tu autorka - nic nie trzeba robic. zus wyplaca macierzysnki (z tym, ze u mnie to bylo 6 miesiecy, teraz mozna dluzej). srednia z ostatnich 12 miesiecy. dzieki za odpowoedzi. coraz bardziej sie przekonuje, ze to dobry moment na bobasa :).

Gość gość
W zyciu bym nie dycydowala sie na 2 dziecko gdyby tylko maz utrzymywal dom,nawet jakby mial zarabiac 10 tys czy wiecej.

Gość gość
tu autorka - a dlaczego nie? przeciez po porodzie i tak bym nie wrocila od razu do pracy, a w polsce jak jest kazdy widzi - czesto po wychowawczym kobiety laduja na bruku i tak. tym sposobem nigdy nie powinno sie miec dzieci. a moj maz zarabia wiecej niz 10 tys miesiecznie.

Gość gość
Oj zależy, też jak się psychicznie czujesz z tą perspektywą że ewentualnie kolejna lata w domu byś była...mój smyk ma 14 miesięcy, ja mam 32 lata, ale do czerwca na pewno nie chce się starać o kolejne, bo muszę swój plan wykonać ;)

Gość gość
a to że znajome mają problemy z zajściem, ciążą, to żaden argument, ty równie dobrze możesz zajść od razu i ciąża książkowa, także takie myślenie, to dla mnie nie ma sensu ;)

Gość gość
tu autorka - no wiem, ze kolejne dziecko to pewnie kolejne 2 lata w domu (ciaza plus odchowanie dziecka mlodszego), to mnie nie przeraza - z corka sporo wychodze i jest fajnie. a okres niemowlecy przezyje ;). wiem, ze nie musze miec klopotow, ale im bede starsza tym wieksze ryzyko. tego sie tez boje.

Gość to ja mam 32 lata
czy ja wiem czy większe ryzyko, teoretycznie tak, a praktycznie też nie ma zasady, no ja też nie chce czekać do 35 lat, bo też trochę czuję te tykanie zegara... ale czuję że chce trochę poczekać, bo wiem jak w ciąży jest ciężko swoje plany realizować...

Gość to ja mam 32 lata
masz dziecko z września 2012? :) wiesz mi też jest super z synkiem, im starszy tym lepiej :), ale jednak coś bym chciała tylko dla siebie zrobić, a z dwójką, to jednak marne szanse :O, no a czas leci, w sensie musze to zrobić niebawem, bo czas mnie goni... ale tym masz dopiero 29 lat ;)

Gość gość
tu autorka - ja akurat w ciazy realizowalam, co chcialam, ale nie mialam wtedy dziecka, to trzoche co innego... boje sie, ze jak wyniknie jakis problem z zajsciem lub donoszeniem, to nagle sie okaze, ze kolejna ciaza bedzie za pare lat... a z drugiej strony dwojka malych dzieci mnie stresuje...

Gość to ja mam 32 lata
no ja miałam takie plany że nawet w ciąży to było mocno utrudnione...ja też się obawiam i tego się jednego nie mogę się pozbyć, wybić z głowy, że będą musiała leżeć w ciąży, a tu jedno dziecko już jest.

Gość gość
Ja rodzę na dniach, u nas różnica wyniesie 3 lata, myślę że to idealna różnica, bo syn potrafi się już zająć sobą, nie wymaga już takiej pomocy w domowych czynnościach jak w czasie gdy miał 2 lata. Z mężem pracujemy w budżetówce, mamy stabilną i pewną pracę, mały chodzi do przedszkola,ale tak naprawdę nie wiem czy kiedykolwiek jest dobry czas na dziecko,zawsze się znajdzie jakieś ale. Mimo pomocy męża i rodziców jestem pełna obaw i strachu jak sobie poradzę z *****iwym 3 latkiem i noworodkiem,ale mam nadzieję,że strach ma tylko wielkie oczy.

Gość gość
tu autorka - boje sie tez tego, ze za pare lat nie bede miala ochoty wracac do pieluch - jak juz sie rozkrece zawodowo na nowo.

Gość to ja mam 32 lata
To prawda nigdy nie ma właściwego czasu na 2 dziecko :), ba na każde dziecko ;) Rób jak czujesz :), jak czujesz że już, to czemu nie :) Ja czuję że jeszcze jakiś czas nie, więc słucham głosu swego sumienia ;)

Gość gość
masz dobry moment, nie słuchaj innych tylko własnej intuicji! pisałam wyżej, mój mąż też ma na czysto koło 20 tys ( jesteśmy za granicą) wlaśnie zaczęliśmy budowę domu i ja zdecydowałam się na drugiego malucha. lepiej odchować za jednym zamachem niż później robić sobie przerwę w pracy i wracać do pieluszek.

Gość to ja mam 32 lata
A też nie chce ulegać presji, że mała różnica między dziećmi jest super ;), bo też nie sam miód, ja akurat też mam taką sytuację, że jestem całe dnie sama, mąż wraca najwcześniej przed 19.

Gość gość
no my na czysto mamy w granicach 12-13 tysiecy, wiec finansowo jak pisalam sie nie martwie. mam watpliwosci, czy dam rade z taka mala roznica wieku. tym bardziej, ze na pomoc rodziny na codzien liczyc nie moge - meza tak, ale wiadomo, ze dopiero po pracy.

Gość to ja mam 32 lata
dać radę to dasz,nie będzie miała wyjścia ;)

Gość gość
tak, tylko pytanie, czy chce sobie flaki wypruc...

Gość to ja mam 32 lata
no własnie, też sobie zadaje podobne pytanie, czy ja chce sobie dawać radę z dwójką ;)

Gość gość
ja bym się starała - bez zastanowienia - ja czekałam - wynik jest taki że synek skończył 3 latka a my borykamy się z mężem z bakteriami i nie możemy nawet zacząć starań.. koszmar, i to uczucie że czas leci - nie chciałam dużej różnicy wieku a tu już będzie 4 o ile w koncu kiedyś się uda .. czasem trace nadzieje że kiedykolwiek będzie nam dane -