Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sałatka Gyros

Polecane posty

Gość gość

Czy możecie podać mi dobry, sprawdzony przez Was przepis na tą sałatkę? Nigdy nie robiłam, ale gdzieś jadłam i bardzo mi smakowała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Myślicie, że ten przepis jest okay? www.gyros.salatkowo.pl/salatka-gyros-warstwowa.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja mam dobry sposb. piers kurczka. ogorki kiszone kukurydza i pekinka. smaze mieso z przyprawa gyros. potem ukladam warstowowo od dolu mieso keczup ogorek keczup majonez kukurydza majonez keczup na gore pekinka jest pyszna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie tak samo jak gosc wyzej. Wychodzi pyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sałatkę gyros robię bardzo często i innym smakuje, przepis ten mam od znajomej mojej mamy. Składniki jakie ja dodaję: pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, jedna średniej wielkości kapusta pekińska, 1 cebula, pół słoika ogórków konserwowych, majonez, keczup, przyprawa kebab-gyros. Mięsko kroję na małe kawałki, przyprawiam solą ,pieprzem i przyprawą, smażę na patelni. Ogórki i cebulkę kroje w kostkę, kapustę też kroje drobno. Potem robię sos, a mianowicie mieszam keczup z majonezem i tu proporcje dowolne, niektórzy wola więcej keczupu, inni majonezu i do tego sosu dodaje ciutkę przypraw, to tez wg uznania, ja przyprawiam po prostu tą przyprawą kebab gyros. Jesli chcesz robic ją warstwami żeby ladnie wyglądała, to możesz zrobić jak chcesz, ja zawsze na dole klade warstwę ogórków, potem cebulki, potem mięsko, kukurydza i przykrywam kapustą i na to wszystko gruba warstwa sosu, ale np moja znajoma robi warstwy w innej kolejności i sos daje po środku, także tu pełna dowolność. Możesz też wszystko razem wymieszać oczywiście. Smacznego! ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mięso pokroić i wymieszać z przyprawą. a najpierw tą przyprawę rozprowadzić w kilku łyżkach oleju.potem tylko wrzucić na patelnie nie trzeba oleju bo już jest tłuste. i w tej przyprawie niech z godz. poleży zeby naciągnęło zapachem Gyrosa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A czy wymieszana sałatka nie traci jakoś na smaku? A może zyskuje? Nie mam przezroczystego półmiska i jakoś nie widzę sensu robienia warstw, kiedy ich i tak nie będzie widać. Czy ogórek kiszony będzie lepszy od konserwowego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wymieszana sałatka nie rożni się niczym od warstw, ta z warstwami po prostu pięknie wygląda w misce :) Jak robię sobie na weekend to też nie robię warstw, bo po co? I tak wszystko się zmiesza na talerzu i w brzuszku. Ja daje konserwowy, bo osobiście nie przepadam za kiszonymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie lubie konserwowych wiec robie z kiszonych. Ale wydaje mi sie ze to bez roznicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Myślę, że tak. Niektórzy dodają też ser, czy inne produkty, ja wolę jednak tę zwykłą tradycyjną sałatkę. Bardzo szybko się ją przygotowuje i smakuje praktycznie każdemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie ma dobrego przepisu, ta "sałatka" jest obrzydliwa niezależnie od przepisu i wykonania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja ja uwielbiam:-) o upodobaniach kulinarnych sie nie dyskutuje:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ex_debill_znowu_po
ta sałatka jest niezła, ale z minimalną ilością ketchupu, a najlepiej z czerwonym pesto zamiast

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja uwielbiam, owszem: mięso (najlepiej jagnięce) przyprawione mieszanką ziół BEZ glutaminianu, świeżo zrobione. Do tego świeże warzywa: sałata, ogórek, pomidor, cebula... i do nich sos z jogurtu greckiego, czosnku i kolendry. Sos obok, a nie wszystko wypaćkane. To jest dobre i to ma smak, a nie zimne mięso z glutem, majonezem i keczupem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czerwone pesto + majonez????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ex_debill_znowu_po
pewnie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzięki :D Może właśnie tak zrobię, bo ten ketchup nie do końca mnie przekonuje :D Mieszasz pesto z majonezem w proporcji pół na pół?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ex_debill_znowu_po
nie mieszam, bo nie robiłam nigdy tej sałatki, natomiast jadłam u innych i zawsze było za dużo ketchupu, czasami robię sobie surówkę warzywną właśnie z pesto zmieszanym z majonezem, ale więcej pesto ładuję zazwyczaj niż majo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kurczaka w kostke pokroic nie za duza dodac drobno pokrojona cebule i przyprawe gyros dwie lyzki oleju i zostawic na jakis czas do zamarynowania - najlepiej na noc na nastepny dzien wrzucic na goraca patelnie i podsmazyc znalezc odpowienio wysoka miske, na dol przestudzone mieso moze byc lekko letnie na to ogorek konserwowy pokrojony w plasterki nie za duze polac keczupem po calosci, na to dodac kapuste pekinska, na gore sos czosnkowy( ja robie taki z odrobina majonezu na bazie jogurtu naturalnego) i na sos czosnkowy daje kukurydze z puszki i papryke w kostke pokrajana. i jest pyszna. p.s nie spotkalam sie jeszcze aby dodawac ogorki kiszone do salatki gyros?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jezu czym wy sie podniecanie?przeciez ta salatka gyros to takie rzygowiny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×