Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PASOŻYT KARPIA

Polecane posty

Gość gość

słyszeliście może o pasożycie karpia? ja nigdy tego nie kupowałam i uważam że dobrze a po tym co się dowiedziałam ostatnio to już w ogóle. Bo ten pasożyt to taki pasożyt co atakuje całą rybę i się w niej zagnieżdża. A potem zaczepia się i robi się taki jakby język i ten robal tak wychodzi z ryby... MASAKRA co to się dzieje!

Gość gość
Cymothoa exigua - gatunek pancerzowca z rodziny Cymothoidae. Pasożyt atakuje język, wchodząc do jamy gębowej ryb przez skrzela. Gdy pasożyt rośnie, coraz mniej krwi dostaje się do języka, który ostatecznie zanika. Jest to jedyny znany pasożyt funkcjonalnie zastępujący narząd nosiciela.

Gość gość
Cymothoa exigua - gatunek pancerzowca z rodziny Cymothoidae. Długość ciała zwierzęcia wynosi od 3 do 4 cm. Pasożyt atakuje język, wchodząc do jamy gębowej ryb przez skrzela. Wysysa krew dzięki pazurom na trzech przednich parach nóg. Gdy pasożyt rośnie, coraz mniej krwi dostaje się do języka, który ostatecznie zanika. Pasożyt zastępuje wtedy język ryby przez przyłączenie swojego własnego ciała do mięśni końca języka. Ryba może użyć pasożyta, jak normalnego języka. Cymothoa exigua nie powoduje jakichkolwiek innych uszkodzeń u ryby. Jest to jedyny znany pasożyt funkcjonalnie zastępujący narząd nosiciela. uwazajcie bo to cos strasznego nie jedzcie ryby KARP SZCZEGOLNIE!!!!!!!!

Gość gość
Kolejny powód by zmienić tradycje i jeść inne ryby

Gość gość
filmiki na jutubie odszukać i uczyć sie!!!

Gość gość
po raz to łba się nie jada po dwa to wszystko z karpia jest smażone albo gotowane czyli wszystko jest zabite