Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Spos贸b na wyrosniety biszkopt

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Macie jakies sprawdzone sposoby zeby biszkopt wyrosl, dzis robilam drugi w swoim zyciu i wyszedl plaski jak deska ;/ Pierwszy robilam 2 tygodnie temu z tego samego przepisu i wyszedl ok, moze troszke opadl po wyjeciu z piekarnika ale to ok 0,5 cm, wiec nie bylo tragedii a dzis porazka ;/ Zastanawiam sie czy moze moj piekarnik mial na to wplyw... mam z termoobiegiem. 2Jesli znacie jakies naprawde sprawdzone przepisy na ciemny biszkopt poratujcie :) Obiecalam upiec torta na swieta dla tesciow ale jaki to tort bedzie z biszkoptem zakalcem ;/ Z gory dzieki :*

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
m膮ki ziemniaczanej dodaj, bedzie pulchniejszy i nie smaruj bokow tortownicy to ci nie oklapnie. Po upieczeniu nie wyciagaj od razu z piekarnika.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dzieki za rade :) tak zrobilam, wlasnie zostal umieszczony w piekarniku, zobaczymy co z tego bedzie :) aha jeszcze jedno pytanko, jak skonczylam ubijac bilaka, cukier i zoltka, dodalam make i wmieszalam to delikatnie szpatulka ale troche piana opadla , czy to normalne? dodam ze i tak konsystencja byla duzo lepsza od poprzedniej, ta z wczoraj po wmieszaniu maki zrobila sie lejaca zamiast puszysta;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do tej pory robi艂am tylko kilka razy biszkopty i z 5 razy popsu艂am, z 1 raz mi wyszed艂 jako taki, a teraz w niedziel臋, zrobi艂am taki, kt贸ry uda艂 si臋 wyj膮tkowo. Nie wiem czy to zas艂uga m膮ki ziemniaczanej czy czego, ale si臋 uda艂. Robi艂am go tak: 1. Oddzieli艂am 偶贸艂tka od bia艂ek z 5 jajek. 2. Miksowa艂am na wolnych obrotach bia艂ka z 1 szklank膮 cukru, do momentu a偶 masa by艂a g艂adka i nie czu膰 by艂o kryszta艂k贸w cukru. Potem miksowa艂am na du偶ych obrotach do momentu zesztywnienia. Jak odwr贸ci艂am do g贸ry dnem, to by艂o ubite. 3. Przesia艂am 1 szkl. m膮ki ziemniaczanej z 2 艂y偶kami tortowej i 1/2 艂y偶eczki proszku. 4. Do bia艂ek stopniowo dodawa艂am 偶贸艂tka i jeszcze raz przez sito wsypywa艂am stopniowo m膮k臋. 5. Ca艂o艣膰 delikatnie miksowa艂am. 6. Wcze艣niej przygotowa艂am sobie form臋 du偶膮 okr膮g艂膮 i papier do pieczenia. Form臋 wysmarowa艂am t艂uszczem i u艂o偶y艂am tam papier, tak, 偶eby by艂 dobrze przyklejony i dopasowany do 艣cian. 7. Piekarnik nagrza艂am do 180* C z termoobiegiem. 8. Kiedy masa by艂a jednolita i dobrze zmiksowana od razu wlewa艂am do formy i wstawi艂am do pieczenia. Podobno to wa偶ne, 偶eby od razu wlewa膰 mas臋 i piec, a nie 偶eby sta艂a i czeka艂a. 9. Piek艂am nie wiem ile, ale do momentu kiedy widzia艂am, 偶e ur贸s艂. 10. Nie otwiera艂am, po upieczeniu, zbyt szybko. Wyszed艂 pi臋kny, wyro艣ni臋ty, chocia偶 bez przesady, taki jak z du偶ej tortownicy i ja go p贸藕niej przekroi艂am na p贸艂. Kolorek, niestety, wyszed艂 blady ale to pewnie przez m膮k臋 ziem. W smaku dobry, s艂odki do艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te wcze艣niejsze to by艂y z zupe艂nie innych przepis贸w, ni偶 ten ostatni, kt贸ry si臋 uda艂.

Udost臋pnij ten post