Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skutecznośc tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gość

Niedawno zaczęłam przyjmować tabletki antykoncepcyjne Microgynon 21. Pierwszą tabletkę przyjęłam w 2 dniu miesiączki. Na godzinę przyjmowania tabletek wybrałam 20, przyjmowałam je regularnie, z niewielkimi odstępstwami, zdarzyło się najwięcej 2,5 godz poślizgu. Kilka razy zdarzyło się łączyć przyjmowanie tabletek z piciem alkoholu. Czy mogło to wpłynąć na obniżenie ich skuteczności? Żadne wymioty nie miały miejsca, nie były to duże ilości. Dziś przyjmuję ostatnią (21) tabletkę z 1 blistra. Podczas całego tego czasu kochałam się z chłopakiem tylko raz, był to mój pierwszy raz, miał on miejsce w dniu przyjęcia 16 tabletki, był to stosunek przerywany, partner nie skończył we mnie. Czy jeśli pojawi się krwawienie z odstawienia mogę być pewna, że nie jestem w ciąży? A jeśli się nie pojawi mam się martwić? Kiedy najlepiej zrobić test ciążowy?

Gość gość
po co chcesz robić test ciążowy?

Gość gość
Jeśli dodatkowo zastosowaliście stosunek przerywany to szansa na ciążę jest maleńka.

Gość gość
Przy właściwym braniu tabletek antykoncepcyjnych mało kobiet zachodzi w ciążę. Na rok jest to zaledwie kilka na tysiąc. Więc powiedzmy, że 4 kobiety zachodzą w ciążę, a 996 kobiet nie zachodzi w ciążę. 4 ciąże na 1000 kobiet biorących tabletki to mało.

Gość gość
juz nie przesadzaj.chyba pare godzin po zazyciu pierwszej tabsy jestes juz zabezpieczona.tylko niektore antybiotyki i wymioty moga sprawic,ze tabsy nie zadzialaja.alkohol nie ma wplywu.w ciazy na bank nie jest i nie drecz faceta,niech konczy w srodku.swoja droga microgynon nie polecam.ja sie po nim fatalnie czulam.nie lepiej jakies harmonette albo nuva ring?

Gość gość
Dzięki, uspokoiliście mnie. Miałam małe wątpliwości związane z tym, że przyjęłam pierwszą tabletkę w drugim dniu cyklu i z tym, że parę razy zdarzyło mi się przyjąć tabletkę a potem wypić lampkę wina lub dwie, słyszałam, że to może mieć wpływ na obniżenie skuteczności tabletek. A po Microgynonie czuję się dobrze, nie widzę żadnych skutków ubocznych, może poza drażliwością piersi. Nie katuję swojego faceta, pierwsze koty za płoty, przy drugim blistrze będę już pewniejsza. ;)

Gość gość
Tabletki powinno się przyjmować od pierwszego dnia miesiączki, jeśli jednak zapomniałaś nie ma tragedii, należy wtedy przez tydzień zabezpieczać się także w inny sposób, np. Prezerwatywą. Ale z tego, co piszesz wynika, że Nie kochaliście się wtedy ;-) więc byłaś zabezpieczona. Luz.