Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Olorinek

Czy Kolor oczu może się ZMIENIAĆ

Polecane posty

przedwczoraj wpadla do mnie bliska znajoma- mimo ze znamy sie juz 3 lata byla u mnie dopiero pierwszy raz wiec nieco rozgladala sie po domu i znalazla na polce moje stare fotografie w ramkach na krorych mialem z 8-9 lat (teraz mam 23) zwrocila uwage ze wygladam na nich nieco inaczej niz teraz a chodzilo o oczy... ogolnie oczy mam ciemny odcien niebieskiego ale jest to jednoznaczny niebieski kolor a wokolo zrenicy na ksztalt gwiazdy "promieniuje" jakby jasnozolty kolor-> takie oczy mam odkad pamietam. Jednak kiedy ta znajoma zwrocila uwage przejrzalem te zdjecia oraz inne z dziecinstwa i ze zdziwniem stwierdzilem ze wszedzie mam na nich JEDNOLICIE czekoladowo brazowe oczy :O nie rozumiem troche tej sytuacji czy te "gwiazdki" w moich oczach to wlasnie jakas resztka tego brazowego koloru ktory z nich "zszedl" czy to wgl jest mozliwe???

Gość gość
Ja mialam od dziecka piwne oczka (brazowe),a teraz mam kruczo- czarne. ;) Smieja sie,ze mam zabrudzone oczy,bo sa czarne a jak bylam mala byly o duzo jasniejsze. To zalezy od czlowieka.Ile witamin srednio spozywa i tak dalej. Wiem,ze napewno oczy z wiekiem sie zmieniaja u niektorych mocno,a u niektorych slabo a jeszcze u innych nie widac prawie w ogole rozncy. Czasami mam kropki jasno brazowe w zrenicach,ale tylko czasami.. To zalezy tez od wysilku,snu.. Ale ja tu pisze o swoim doswiadczeniu,najlepiej jak pojdziesz do okulisty. Moze to tez miec zwiazek z wirusami..

nadania mialem robione przez te lata wiele razy i profilaktyczne i badanie dna oka itp nic nigdy nie wykryl powazniejszego... poza tym ja takie niebiesko-zaplamione oczy mam odkad pamietam czyli conajmniej z 10 lat bo wczesniej na to sie nie zwracalo uwagi... a te zdjecia sa sprzed okolo 15 lat tam mam takie jednolite brazowe i ciemniejsze a teraz zniebiesciale a sadzilem ze to niemozliwe

Gość gość
oczy z wiekiem mogą blaknąć te kolory wokół źrenicy to może być oznaka chorych nerek, wątroby, najwięcej w temacie miałby do powiedzenia irydolog, on z wyglądu oczu odczytuje stan organizmu byłam kiedyś na takim badaniu, specjalistka podała choroby na które wg niej cierpię, mąż też poddał się badaniu i wszystko się zgadzało

no to mosialbym miec te chotoby przez wikzosc zycia i niewykryte zadnym badaniem w co watpie... poz tym moje nie blakna wrecz jakby kolor stawal sie intensywniejszy

Gość gość
z wiekiem miałam na myśli starczy wiek a nie kogoś 23 letniego

Gość gosai
Moje oczy niegdyś były zielone, teraz ludzie mówią mi że mam niebieskie. Przyjrzałam się w lustrze i zauważyłam że czasami mam odcienie zielonego, ale najczęściej odcień szaro - niebieski, co mnie bardzo zdziwiło, szczególnie obramówka wokół źrenicy, bywa żółta. Wydaje mi się że gdy te dwa kolory, pigmenty mieszają się ze sobą (szaro-niebieski i żółty) mam wtedy odcień koloru zielonego. Wynika więc z tego że z wiekiem pigmenty przestają się mieszać i uzyskujemy prawdziwe kolory pigmentów (jednego jest coraz więcej, drugiego coraz mniej). Wyczytałam też również że zmiana koloru może być spowodowana chorobami oczu, głównie po przez leki, jak np. krople na jaskrę. Ale to bardziej skomplikowana sprawa i bym z tym polemizowała.

Gość gość
może, ale bardzo wolno i z biegiem lat

Gość gość
Zmieniaja sie. Kolor zalezy od poziomu melaniny. Ja w dziecinstwie mialam blekitne, teraz wszyscy mowia, ze zielone i tez mam zoltawe promienie, to one zrobily z niebieskiego zielony odcien. Niekoniecznie jest to zwiazane z choroba jesli jest rownomierne. Nagle kropki, promyczni moga niepokoic.