Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mery Ku

W sumie to kim sa ci swiadkowie jehowy

Polecane posty

Gość Mery Ku

do mnie nigdy nie zapukali , mnie nigdy nie interesowala ich religia Mam 18 lat tak trochę głupio jakby kiedyś przyszli nie wiedzieć , wolalabym im cos fajnego powiedzieć ale jak jak się nie wiem kto to ;) Na czym polega ich religia , to jest wogole jakas religia ?? kim sa skad dlaczego i po co :D

Gość gość
wikipedia

Gość Mery Ku
Zaglądałam już na wikipedię , i nadal nie rozumiem czym oni się tak naprawdę zajmują , a raczej po co to jest. Wogole nie rozumiem wszystkich tych sekt i odłamów religii , decyzji tych ludzi To nie ma sensu

Gość Mery Ku
Super , ale ja pytam o świadków jehowy ;) I jak na razie nikt nie potrafi dać żadnej konkretnej odpowiedzi , czemu każdy odchodzi od tematu... wrrr ludzie

Gość gość
Swiadkowie wyznanie powstale z chrzescijanstwa rozpowszechniajace pismo straznica i gloszace zblizajacy sie upadek wielkiego babilonu czyli wszystkichw yznan chrzescijanskih oprocz ich wlasnego

Gość gość
Podobno oni w Matką Bożą nie wieżą

Gość gość
Za nich trzeba sie modlic. My w Zborze się modlimy. x W matke boska wierza tylko sie do niej nie modla w jezusa uwazaja za zwyklego czlowieka ktory byl aniolem michalem

Gość gość
Oni w Matkę Bożą chyba nie wieżą.

Gość Mery Ku
Nie kopiujcie mi tutaj informacji z Wikipedii ani podobnych stron. Wiem na czym to się opiera mniej więcej , nie rozumiem po co i co tak naprawdę robią , np. czym się różnią od katolików , czy chodzą do kościoła maja jakies swoje siedziby , czy to jest uznawane jako religia czy sekta...

Gość gość
U mnie byli juz kilka razy. Sa to ludzie bardzo pogodni i mili

Gość gość
oczywiscie ze chodza na msze a wlasciwie zgromadzenia jak to nazywaja a swoje siedziby maja w wiekszosic miast i maisteczek tak zwane Sale krolestwa bardzo kontorwersyjne wyznanie bo przez wiekszosc wyznan chrzescijanskich sa uwazani za sekte ale nie sa grozni kazdy moze isc na ich zebranie jak na msze bo sa otwarte dla ciekawskich nie obchodzi oni swiat bo uwazaja ze jezus urodzil sie jesienia

Gość Mery Ku
ahahha :D A myślałaś że że zapukają ci do domu i będą na ciebie krzyczeć i cię zmuszać ? Oni sa tak wyszkoleni że w kilka minut przekonają cię , że czarna teczka którą trzymają jest biała , i tylko wydaje ci się że jest czarna :) słyszałam że dostają niezłą kasę za wciągniecie kogos do siebie , najwięcej księdza. Dobra ale wytluamczy mi ktoś sensownie ich "religię " czy cokolwiek to jest ?

Gość gość
Slyszalam ze maja jakies swoje kiscioly i ze im placa za to ze namawiaja innych na zmiane religii

Gość gość
ludzie to sa miejskie legendy nikt nikomu nie placi nie badzcie smieszni oni to uwzaja za sluzbe i powinnosc bo inne wyznania chrzescijanskie uwazaja za falszywe

Gość gość
Są zapatrzeni w tą swoją biblię i tyle.

Gość gość
ale ilustracje w gazetkach sa ladne

mój sąsiad widzą ich idących ulicą krzyczał z podwórka "A CO TO K...RWA?!! WYCIECZKA Z POPRAWCZAKA?!!!!" Po czym oni nagle zawrócili i nawet nie zaszli do nikogo na mojej ulicy. :D

Gość gość
hah dobry tekst :D

Gość dfghjk
i ten ton.. stałam obok, ale nawet bałam się zaśmiać ;D

Gość gość
Mery Ku Zaglądałam już na wikipedię , i nadal nie rozumiem czym oni się tak naprawdę zajmują , a raczej po co to jest. Wogole nie rozumiem wszystkich tych sekt i odłamów religii , decyzji tych ludzi To nie ma sen X zajmuja sie religia,nic za to nie chca.chodza jak JEZUS I GLOSZA SLOWO BOZE:dla mnie sekta to koscioly,pedalstwo,pedofilizm.nienawisc,majatek i wbijanie ludziom ciemnogrod. wszystkich pseudoduchownych obojetnie chrzescijanin czy moslim wyslalabym na bezludna wyspe i niech sie tluka miedzy soba.

Gość gość
ludzie cos jak amisze-bardzo uczynni,dobrzy i naprawde wierza w to co glosza. katolik moglby sie zawstydzic-i ta banda w czerwonych habitach

Gość gość
Ze Świadkami mam do czynienia od urodzenia. W mojej rodzinie są,sama również studiowałam z nimi i takie tam. Ogólnie nic do nich nie mam i śmieszą mnie niektóre stereotypy na ich temat. Kim dla mnie są? To są ludzie którzy usilnie starają sie postępowac zgodnie z biblią...czasem tak bardzo że może siąść psycha kiedy masz do wyboru zakazany owoc a prawa biblijne do których się chcą stosować. Poznajesz chłopaka,chcesz z nim się poseksić ale ciągle w głowie masz tysiące głosów mówiących że to się bogu nie spodoba,że jak to zrobisz to będziesz potępiona i takie tam. W rezultacie kiedy bijesz sie z myślami za każdym razem gdy kusi cie grzech po prostu po jakimś czasie wali ci na dekiel,jesteś rozdarta...nie chcesz zawieść boga a jednocześnie masz ochote na bzykanko z przypadkowym kolesiem czy tez chłopakiem. Kiedy w końcu zgrzeszysz czujesz sie jak ś****wo. W tej religii dają bardzo duży nacisk na przykazania. Czujesz wyrzuty sumienia jak skosztujesz zakazanego owocu. Ta religia jest dobra dla tych którzy nie wychowali sie w patologii i raduje ich taka rodzinna sielanka,mogłabym rzec że podchodzi troche pod fanatyzm. Ale podsumowując nic do nich nie mam. Wiem że chcą dobrze dla siebie i innych ludzi. Oni się naprawde cieszą kiedy ktoś jest zainteresowany i chcą wtedy zrobić wszystko żeby 'uratować' taką osobe aby przeżyła armagedon i doczekała życia w raju na ziemi. Dlatego potem latają co chwile jak na sraczke :D Ale wybaczcie im to,to ich taka zajafka :D Zbawianie świata. Naprawde idzie z nimi sensownie pogadać,wiele rzeczy można się dowiedzieć których w kościele ci nie powiedzą. Ale jak już mówiłam mnie kusi to co grzeszne więc sobie żyje jak chce i od lat nie chodze na te ich spotkania.

Gość gość
przeciez wiemy od zarania ,gdzie chrzescijanstwo tam mordy i najwieksza podlosc.

Gość gość
bo szatan ich nienawidz i chce ich wytepic najpierw nasylał rzymian potem muzułmanów a teraz masonerie protestantów i ateistów

Gość iameighteen
Dlaczego nie mogą oddać swojej krwi, lub jej przyjąć nawet w sytuacji zagrożenia życia?

Gość gość
Jehowa jest błędna są tak duże i tak przytłaczające, że w końcu nawet Towarzystwo Strażnica przyznało w The Kingdom Interlinear Translation of the Greek Scriptures, - Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. strona 23: "While inclining to view the pronunciation ‘Yahweh’ as the more correct way, we have retained the form ‘Jehovah’ because of peoples familiarity with it since 14 th Century". - W języku polskim można to przetłumaczyć tak: "Podczas przychylnego przeglądu wymowy ‘Jahwe’ jako bardziej prawidłowej, my pozostajemy przy formie ‘Jehowa’ dlatego że ludzie są zaznajomieni z tym od 14 wieku".Towarzystwo Strażnica znaczenie imienia Bożego tłumaczy na „Ten, który powoduje, że się staje”. Takie znaczenie Świadkowie wywodzą od czasownika hawah. Jednak drobna zmiana w imieniu może zmienić również jego znaczenie. Znamy to z przykładu Abram/Abraham czy Saraj/Sara. Po drobnej zmianie znaczenie ich imion zupełnie się zmieniało. Zobaczmy jak niebezpieczne jest zmienienie imienia Jahwe na Jehowa.

Gość gość
Towarzystwo Strażnica formę imienia Bożego wybrało posługując się tym imieniem w języku angielskim, czyli Jehovah. Otóż hovah przetłumaczone z języka hebrajskiego na angielski (niestety brak jest polskiego słownika) według Strong's Concordance with Hebrew and Greek Lexicon znaczy ruin, mischief. Po przetłumaczeniu na język polski dowiadujemy się, że ruin znaczy ruina, upadek, zaprzepaszczenie, zatracenie, a słowo mischief znaczy figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz. Słownik Strong Concordance jest dostępny w InternecieDorzucę z Hebrajsko - polskiego Koehlera/Baumgartnera (wyd. Vocatio) tłumaczenie formy rzeczownikowej HVH: nieszczęście, zniszczenie, groźby, podstępy. A w Hebr - pol ks.Briksa (wyd. j.w.) znajdziemy jeszcze: niedola, nieprawość, żądza

Gość gość
Tego ci zaden lekarz nie powie ale jak przychodzi co do czego to oni sami wybraliby dla siebie i swojej rodziny w razie wypadku środki krwio zastępcze bo wiedza że obca krew to jeden wielki syf. Tylko o tym sie oficjalnie nie mówi