Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość reichel 33

jak obchodzicie swieta na obczyznie

Polecane posty

Gość reichel 33

Napiszcie jak celebrujecie wasze domowe zwyczaje?? czy obchodzicie wogole? jak wygladaja wasze swieta z partnerami(nie polakami) Ja przyznam ,ze celebruje wszystko lacznie z wigilia:)moj partner zaskoczony i probowal wszystkiego:)

naszw swieta nie roznia sie w zasadzie od swiat w polsce , jak co roku rodzina meza zwala sie do nas wiec 2 dni przed wigilia jest roboty po pachy ja przygotowywuje polskie potrawy bez ktorych moj maz juz po tych nastu latach razem do stolu by nie usiadl a on przygotowywuje szwedzkie , przyznam ze robi najlepszego Janssona w calej skandynawii i kula pyszne köttbullar. w dzien wigilii na gosci czeka juz podgrzewany w specjalnym naczyniu glögg i upieczone z rana pepparkakor a potem jak w polsce ,siadamy do kolacji jemy rozmawiamy a dzieciaki czekaja na mikolaja za ktorego przebiera sie maz , pod koniec serwujemy tez specjal mojego meza , swiateczna salatka owocowa robiona tylko ze swierzych owocow w slodkiej zalewie z dodatkiem laski wanilii , cynamonu, sjärnanis ( przyprawa wyglada jak gwiazdka) i kilku ziaren kardamonu , a dzisiaj zrobimy po obiedzie maraton filmowy bo leje deszcz i zaczniemy klasycznie by tradycji stalo sie zadosc - Gwiazdka u Griswoldów, czyli święta w krzywym zwierciadle pozdrowienia ze Sztokholmu :)

przygotowuje czy przygotowywuje hmmm po prawie 17 latach "na obczyznie" (36 to nie moj wiek) jezyk zaczyna platac figle

Gość gość
wydaje mi się,że obydwie formy są poprawne. Spokojnych,zdrowych Świąt🌻

Gość gość
Ta przyprawa w kształcie gwiazdki to star annise, po polsku anyż gwiazdkowy. Dodaje sie to np.cukierków anyzowych. Osobiście lubię to dodawać jak np.gotuje ryż w indyjskim stylu, np.biryani.

Gość gość
Nie dodaję anyżu tylko jadę do dobrego hotelu, najlepiej na Bawarię, bo to katolicki land i mogę np. w pasterce uczestniczyć, jest nastrój. Mam dość pieniędzy, żebym nie musiała sama przy garach jeszcze w święta się mordować.