Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

majka1987

nowa umowa i ciaza

Polecane posty

Witam, prosze o rade!!! w grudniu 2013 podpisałam umowe o prace na 2lata, ale mysle z moim narzeczonym o dziecku i teraz mam pytanie czy orientuje sie ktos z was moze czy jak zajde w ciaze teraz to moge zostac zwolniona? chciałabym skorzystac z macierzynskiego rocznego...i nie wiem czy trzeba czekac jakies 3 miesiace od zatrudnienia zeby pojsc na L4 zwiazane z ciaza? czy zajsc w ciaze dopiero po skonczeniu 3 mies czyli w marcu czy moge zajsc juz teraz?? Bo z tego co mi sie wydaje to jezeli zajde w ciaze w ciagu tych 3 miesiecy to pracodawca dotrzyma tylko do konca mojej ciazy a potem moze mnie zwolnic mimo, ze mam umowe na 2 lata?? pomozcie!!!

Gość gość
Nie możesz zostać zwolniona

Gość gość
szybką akcję planujesz

Gość gość
A dlaczego już tak chętnie na L4 byś chciala isc? Ciąża to nie choroba :/ w ciąży też można pracować i to nawet długo wiesz? I właśnie dlatego pracodawcy tak nieprzychylnie patrzą na ciąże bo ledwo kobieta zajdzie to już na zwolnienie by szła.

Gość gość
nie może cię zwolnić, twój stosunek pracy jest chroniony od dnia zajścia w ciążę. Gdyby umowa na czas określony kończyła się po 3 mies ciąży to pracodawca musiałby przedłużyć ją do dnia porodu. Ale ty w ciążę jeszcze nie zaszłaś a umowę masz na dwa lata. Poprostu ci nie przedłużą umowy, zajdź w ciążę jeśli o tym marzysz ale licz się z tym, ze nie będziesz miała do czego wracać.

Gość gość
Nie, trochę pomieszałaś, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę tylko jeśli jej termin zakończenia wypada przed 12 tc (a u Ciebie wypada za 2 lata), albo jeśli masz umowę na okres próbny krótszy niż miesiąc. Nie trzeba być zatrudnionym 3 miesiące żeby dostać zasiłek chorobowy, z tym że jeśli po miesiącu pracy (nie wiem czy miałaś jakąś umowę wcześniej) pójdziesz na l4, to ZUS może kontrolować czy to nie było fikcyjne zatrudnienie, ale skoro faktycznie pracujesz to z tej strony problemu nie będzie.

Nie chce isc na L4 odrazu po zajsciu w ciaze ale jakbym sie zle czuła to wtedy bede zmuszona...tak chcialam zaplanowac...wiem, ze nie bede miala juz do czego wracac ale trudno...juz mam swoje lata i dlatego chce sie zdecydowac na dziecko

Gość gość
Masz swoje lata, czyli ile, z opisu wynika że 87 rocznik. Ja jetem 80 i synek ma dopiero10 miesięcy. Ale zbudowałam sobie doświadczenie, tak, że mogłam sobie pozwolić na zmianę pracy w pierwszych miesiącach ciąży. Chcieli mnie zatrudnic pomimo niej. Wróciłam po pół roku macierzynskiego i chca mnie awansować. Dziewczyno spokojnie. Daj się poznać jako dobry pracownik, wtedy będziesz miała do czego wracać. A rok czasu nie robi takiej różnicy. I na zwolnieniu byłam 4 tygodnie przed porodem...

Gość gość
Masz swoje lata, czyli ile, z opisu wynika że 87 rocznik. Ja jetem 80 i synek ma dopiero10 miesięcy. Ale zbudowałam sobie doświadczenie, tak, że mogłam sobie pozwolić na zmianę pracy w pierwszych miesiącach ciąży. Chcieli mnie zatrudnic pomimo niej. Wróciłam po pół roku macierzynskiego i chca mnie awansować. Dziewczyno spokojnie. Daj się poznać jako dobry pracownik, wtedy będziesz miała do czego wracać. A rok czasu nie robi takiej różnicy. I na zwolnieniu byłam 4 tygodnie przed porodem...

Gość gość
No ja mam 27 lat ale mam tez powody medyczny gdyz musze sie poddac niedlugo zabiegowi ginekologicznemu i po nim juz moge miec problemy z donoszeniem ciazy...wiec tu glownie o to chodzi:) Ale dziekuje za porady:)