Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ojciec podał mnie o alimenty

Polecane posty

Gość gość

jestem w szoku otrzymałam pismo na rozprawę która odbędzie się za miesiąc w mieście oddalonym ode mnie o 200km. nie znam wogóle tego człowieka, znam tylko jego imię i nazwisko, zostawił nas zaraz po moim urodzeniu,nie kontaktował się z nami, moja mama nie podała go o alimenty, nie dał nigdy na mnie ani grosza, a teraz nie wiem jak mnie znalazł;/ mam nazwisko po nowym partnerze mojej mamy. zarabiam 1700zł srednio, mam 23lata. czy sad naprawde moze mnie obciazyc alimentami na niego?

Gość gość
nie,nie bedziesz placila a swoja droga szkoda,ze mama nie pozbawila takiego pseudo ojca praw rodzicielskich

Gość bzykam glupie dupy
dawcy spermy szukaja dochodu?

Gość gość
nie wiem dlaczego, moze byly inne czasy. po prosstu po moim urodzeniu przyjechal dwa razy w odwiedziny i juz sie wiecej nie pojawil, telefonow nie bylo, moja mama listow nie chciała do niego pisac , i juz sie nigdy nie pojawil w naszym zyciu -do teraz,

Gość gość
nic sie nie mart nie dopelnial obowiazku wobec dziecka czyli Ciebie wiec alimentow tez nie dostanie

Gość gość
a kto pokryje koszty dojazdu na rozprawę?

Gość gość
podatnicy

Gość gość
wez bilet jak będziesz na rozprawie i powinnaś dostać zwrot, prznajmniej tak mają świadkowie.

Gość Kasia44
Bez obaw, nie będziesz płaciła na obcego dziada alimentów.Koszty Twoje podróży powinien pokryć pseudo ojciec.Facet ma tupet! Nie płacił alimentów, nie masz jego nazwiska, nigdy w życiu go nie widziałaś a teraz domaga się alimentów? SZCZYT WSZYSTKIEGO! To on powinien zapłacić Tobie zaległe alimenty i musisz powiedzieć o tym na sprawie!😡

Gość gość
dziękuje za wsparcie, przestraszyłam sie,że będe musiała mu płacić.

To niedokońca prawda. Moja koleżanka płaci na swojego ojca alkoholika alimenty. Całe dzieciństwo bił rodzinę, upokarzał, w końcu wyrzucił ją z domu, a gdy stanęła na nogi po studiach podał s*******n ją o alimenty i je otrzymał. Płaci mu 400 zł

Gość pr erowiec
ale przyszykuj się najlepiej - w razie czego. Wunajdź wszystkie brudy, zapisz na kartcę, oraz zacznij przed sędzią płąkać, powiedz jaki to człowiek. Sędzia niby nie powinien patrzyć na emocje, ale to też ludzie. Nie zaszkodzi założyć dekolt i push up. Uwierz mi to pomaga. Płacz, oczywiście nie tak dosadnie, ale łkaj, i wszystko co możesz na niego wyolbrzymiaj. To czego nie mogą sprawdzić, np jak Wam Ciężko było, jak pamiętasz jak byłaś mała a mamusia płakała bo nie miała wam co do jedzenia zrobić.

Gość gość
Po pierwsze - żeby nowy mąż matki mógł ci dać nazwisko (adoptować) ojciec biologiczny musiałby być pozbawiony praw rodzicielskich. Tak było? To ważne, bo w aktach tej sprawy jest uzasadnienie - że ojciec nie interesował się dzieckiem itd. Powinnaś pisemnie odpowiedzieć na pozew to po pierwsze. Po drugie - koniecznie trzeba wykazać, że po pierwsze - zasądzenie alimentów byłoby sprzeczne z zasadami współżycia społecznego, po drugie - wiązałoby się z nadmiernym obciążeniem finansowym dla ciebie. UWAGA: prawo rodziców biologicznych do alimentów na siebie NIE JEST ZALEŻNE od jakości ich rodzicielstwa. Ojciec może być ostatnim gnojem, a i tak prawo do alimentów ma. Jedyna szansa obrony to właśnie powoływanie się na sprzeczność z zasadami współżycia społecznego - ale sąd wcale NIE MUSI wziąć tego pod uwagę. Niestety.

Gość gość
hgg nie myl spraw:O z tamtym ojcem kolezanka mieszkala czy teoretycznie ja utrzymywal,sprawowal opieke tu jest inna sytuacja

Gość gość
jezeli ojciec zostal pozbawiony praw to nie moze ubiegac sie o alimenty wiem bo mam taka sytuacje ale z tego co czytam twoj nie jest pozbawiony ale alimentow i tak nie dostanie

Gość gość
owszem ,żyło nam się ciężko ale brudów na ojca nie mam , bo po prostu nigdy nie widziałam tego człowieka. mama mi tylko mówila ,że migał sie od pracy i popijał. wydaje mi sie,że mojej mamy były mąż mnie nie adoptował, nie wiem jak to było , pamiętam tylko,że w trzeciej klasie dostałam jego nazwisko. muszę zadzwonić do mamy i się dowiedziec dokladnie jak to było, ale ona teraz nie przebywa w polsce i mamy utrudniony kontakt.

Gość córka alkoholika
ja mialam podobna sytuację miesiąc temu byla rozprawa i wygrałam. Zapisz sobie wszystko co chcesz powiedzieć, emocje typu łzy jak najbardziej wskazane. Trzymam kciuki!!!

Gość córka alkoholika
aha i weź sobie adwokata,

Gość gość
i kto zaplaci za tego adwokata?:O dziewczyno dobrze sie przygotuj,zapytaj jeszcze na http://forumprawne.org/ zawsze tam korzystam jak mam sprawe bezplatnie

Gość Kasia44
Żeby mieć nazwisko nowego męża mamy,Twój biologiczny ojciec nie musiał być pozbawiony praw rodzicielskich.Takie sprawy załatwia Urząd stanu cywilnego, pseudo ojciec potwierdził i wyraził na to zgodę, odbywa się to bez sprawy sadowej.Pewnie dostał kasiorę żeby mieć Ciebie z głowy i nie musiał w tej sytuacji płacić alimentów.Tak, czy owak, nie będziesz musiała płacić alimentów.Koszty podróży zwraca Kancelaria Sądu,musisz okazać blilet

Gość gość
a ile taki adwokat kosztuje? ;/ nie stać mnie na adwokata. pracuje w sklepie, zarabiam 1700zł. za studia płacę 500.mieszkam z chłopakiem opłatami i resztą dzielimy się po połowie.

Gość gość
przygotuj sie dobrze napisz odpowiedz na pozew zajrzyj na forum prawne-link podalam adwokat?z 1000zl moze wziac dasz rade sama:)

Gość inna córka innego alkoholika
Jak dostałaś nazwisko ojczyma, to prawdopodobnie twoja matka pozbawiła ojca praw rodzicielskich do ciebie. Jeśli tak się stało, to prawdopodobnie biologiczny ojciec może cię ugryźć w 4 litery. Najlepiej jakbyś poszła do sądu rodzinnego i dokładniej popytała.

Gość ex_debill_znowu_po
rozpatrz jeszcze dwie sprawy, masz 23 lata, nie wiem, czy studiujesz i co zamierzasz, ale będziesz prawdopodobnie musiała przedstawić ile wydajesz na życie, zawsze możesz powiedziec, że masz w planach dokształcenie, żeby podnieść kwalifikacje, ze na to odkładasz itepe. to tak, gdyby się okazało, że masz dochody na tyle wysokie, że sąd musiałby twojemu ojcu te alimenty zasądzić; druga sprawa, dorwij jakoś mamę i się wypytaj o sytuację z przeszłości - czemu to się stało, że ojciec odszedł, czy matka coś wie, co się z nim dalej działo, wszystko pod kątem, żeby mu udowodnić, że na własne życzenie doprowadził się do sytuacji, w której nie ma dochodów, nie będzie to łatwe w Twojej sytuacji, bo nie miałaś kontaktu przez lata, więc nie wiadomo co może na sprawie wyjść; mi pewnie rózwnież pomogła mała analiza - ojciec mnie pozwał jak miałam 26 lat, więc przedstawiłam sądowi co ojciec miał w tym wieku, co dostał od swoich rodziców, a jak mnie 'wyekwipował' i jeszcze ciąga po sądach, powiedziałam też zgodnie z prawdą, że się odgrażał, że nie zamierza pracować, bo będzie żył z dzieci - Ty raczej tego argumentu nie masz, ale pogadaj z matką, może coś wymyślisz; a co do ubioru i szlochu to bym nie przesadzała - lepeij się ubrać skromnie, wżadnych dekoltów i push upów, nigdy nie wiesz, czy nie trafisz na sędzinę z kompleksem małego biustu (a szanse, że trafisz na kobietę, nie sędziego są spore), emocje są dobre, ale bez przedstawienia

Gość gość
u mnie w rodzinnym same kobiety;) badz konkretna,skromna,grzeczna,rzeczowa