Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość waga dziecka 5 miesięcy

moje dziecko ma 5 miesięcy i waży 7 kg czy to dużo czy mało

Polecane posty

pielęgniarka aż sobie westchnęła kiedy wzięła go na ręce, że bardzo dużo waży już, to na serio tak bardzo dużo? mały urodził się z wagą 2800, karmiony jest mm, faktem jest, że bardzo dużo chce jeść, ostatecznie teraz je 900ml mleka i jedną zupkę na dobę, ale nie mam jak mu ograniczyć jedzenia, już to co mu podaję to takie minimum dla niego, to 5 miesięczne dziecko nie wytłumaczę mu co to dieta itd. co mam zrobić?

Gość gość
Nic nie zrobisz ale pamiętaj że mm nie można częściej niż co 3godz. Faktycznie dużo waży zwłaszcza że urodził sie malutki. Moja urodziła sie z waga 2750 więc podobnie jak twój syn. Teraz na 9mies waga 7800g więc jednak różnica spora.

Gość gość
W tym okresie niemowlę powinno podwoic swoją masę urodzeniowa. Ale wiadomo że na mm maluszki troszkę szybciej przybieraja na wadze. Istotna jest tsz długosc ciała. Moja malutka ważyła przy narodzinach 3100 a w 5 miesiącu prawie podwoiła mase urodzeniowa i ważyła 6060g. Karmie ja odciaganym mlekiem. Ale chłopcy i dziewczynki rozwijaja się troszkę w innym tepie. Zobaczysz nawet jak Twoj maluszek waży wiecej to przy raczkowaniu siadaniu napewno waga zwolni. Też jestem pielegniarka i wkurza mnie takie zachowanie pielegniarki wzdychac to ona moŻe do męża a Tobie powinna wyjaśnic co i jak doradzić, pomoc, porozmawiac i rozwiać Twoje wątpliwośc****ozdrawiam

Gość gość
hmmm, moja jak się urodziła to ważyła 3.900, jak skończyła 2 miesiące ważyła 5,300, ale równocześnie urosła 9 cm, nie wiem czy to dużo czy mało, teraz znowu mam wizytę u pediatry, to się podpytam czy jest ok

Gość gość
Przestańcie!! To wcale nie jest dużo! Mój syn jak mial trzy miesi!ce to wazyl 7400. I pani dr była zachwycona. Teraz ma 6 lat i jest chudy jak szczypuorek. Za to córka ma 3 miesiące, waży 5600 i wszyscy zalamuja ręce ze jest taka chudziutka i drobniutka!

Gość gość
mój jak miał 6 miesięcy ważył 10500 i niktt nie mówił że było żle, ale też był długi

Gość gość
moj ma 3,5mc i wazy 6,5 kilo :)

Gość gość
ja pamiętam jak pierwszy syn miał 4 mies i ważył właśnie 7 kg ,to powiedzieli mi że na niedowagę . Drugi w tym wieku ważył znacznie mniej i już nikt tak nie mówił,bo on mały się urodził

Gość gość
Mój też urodził się z wagą 2800 :) Jego waga: 5 m- ważył 6810 (10c), 6, 5m 7690 (15c).. potem niestety więcej przybrał i wskoczył prawie na 25 centyl :( i się takim pulpetem zrobił mając niecałe 8 miesięcy.. Na szczęście już lepiej..co prawda waga jest tylko trochę pod 25 centylem, ale dziecko zaraz kończy roczek, więc proporcje ciała już są trochę inne i inaczej to wygląda. Gdy miał 10m1t ważył 9090, a teraz ok 9300 (to z wagi domowej.. umówię się na kontrolną wizytę na roczek, to się dowiem dokładnie). Karm nie częściej niż co 3 godziny, staraj się chociaz o te 15 minut przedłużyć okresy między jedzeniem,... 5 -6 razy na dobę.. Raczej nie więcej, na wieczór daj kaszkę bez cukru (bobovita ma fajne).

Gość gość
25 centyl i jest pulpetem???? chyba że wagę ma ponizej sitki centylowej

Gość gość
*wzrost poniżej siatki miało być :) a nie wagę

jego się nie da za bardzo przetrzymać, jasne, że próbuję kombinuję ale jest taki płacz, że się nie da, próbowałam zagęszczać, żeby na dłuzej starczało, nic, zero efektu, zrobiłam kaszkę, nic, tyle samo go trzymało. Nie umiem go nauczyć, żeby nie jadł w nocy, chciałam chociaż pomiędzy północą a 6 rano, ma już 5 miesięcy więc chyba może mieć taką przerwę, no i podawałam mu herbatkę ale gdzie tam, budzi się co chwila więc ja tak pomiędzy 2 a 6 kiedy mu w końcu to mleko podałam nie śpię wcale. Nie wiem jak go oduczyć jedzenia w nocy, jakieś porady?

Gość gość
moj ma 3;5 mc tez probowalam go oszukac woda to mi sie tak rozdarl ze daj spokoj, biegiem po mleko :) a od niedawna sam sie jakos oduczyl, jak sie budzi podaje mu smoczka i zasypia dlaej, z reguly jada o 3 w nocy, ale ostatnio budzi sie na butelke kolo 5,o 3 dosatej smoczka i jak usnie to spi a jak nei usnie to go musze nakarmic, dodam ze zjada 6 posilkow po 150 ml i wazy 6,5 kilo , nie wyglada na grubego a na bilansie powiedzieli ze ejst idealny :) jest idealnie na 50 centylu

Gość przyszla mama na pazdz 2013
moja urodzona 56cm 3650g ma 3 miesiace za 2 dni i 2 dni temu bylysmy na szczepieniu -63cm i 6090kg jest strasznie dluga, 97 centyl wpisala w ksiazeczke wzrostu i 75 wagi bodajze. Wyglada szczuplo, mysle ze twojego waga jest ok.

mój się nie tyle drze przy podawaniu tej herbatki (choć może powinnam wodę podawać bo może szybciej by się oduczył wstawania?) co po prostu potem się budzi za pół godziny, coś tam wypije, niby zasypia i budzi się, tak to wygląda. Teraz też mi się nie wydaje gruby, ma takie umięśnione nóżki ale to wszystko, po buzi, rączkach, brzuszku normalnie wygląda, tylko jak będzie w takim tempie przybierał to jak będzie miał roczek będzie miał z 15 kilo!

Gość gość
Nie był poza siatką, ale miał wtedy ok 7,5-8,5 miesiąca i wagowo wskoczył (w krótkim czasie) na 25 centyl, a wzrostem był jakoś w okolicach 10 (troszkę niżej chyba). w każdym razie wtedy jego ciał było jakieś nieproporcjonalne (nóżki krótkie itp.) i jak teraz patrzę na zdjęcia (a to było lato, więc w basenie itp) to widzę, jakie miał pulchne uda i spory brzuszek. Więc dla mnie był pulpetem (chociaż większosć uważałą, ze ok). Teraz waga troszkę POD 25centylem, a wzrost poniżej 10, ale dziecko inaczej wygląda: nózki się trochę wydłużyły względem reszty ciała , klatka też się wyciągnęła.. I wygląda zupełnie inaczej. Fajnie, że na roczek nie przekroczy 9,5 kg. Mógłby trochę przyspieszyć ze wzrostem.

Gość gość
Synek 25 skończył 5 mcy i waży ponad 8 kg, jest na 50/75 centylu, urodził się z wagą 4100, więc teraz prawidłowo podwoił wage.

Gość gość
Ja bym nie była zadowolona z 25 centyla!!! Jakby nie było to 50 to "ideał". Dziecko żeby się dobrze rozwijało musi jeść i musi mieć dobrą wagę, a dobra waga to nie znaczy jaknajmniej!!! Niemowle to nie modelka!

Gość 25 centyl i pulpet
A matka ma w głowie paćkę zamiast mózgu :( Kretynko pospolita dziecko do 3 rż ma lekko uwypuklony brzuch - poczytaj sobie trochę o anatomii :O Autorko waga spora, ale mój z tego co pamiętam ważył podobnie, bo mając 5 miesięcy ważył 7200 i mierzył 72 cm. Ale mając 7 miesięcy sam stanął w łóżeczku i baaaardzo szybko waga stanęła a wzrost dalej szedł do przodu i jako roczniak mierzył 90cm i ważył 10kg, a urodził się 60 cm i 3,7kg. Teraz ma ponad 4 lata, waży 14,5 kg a mierzy 107cm. Więc jest raczej nitkowato szczupły. Chciałabym żeby był wagowo na 25 centy, bo teraz jak się rozbierze to wygląda jak worek kości. Ja nie mówię, że bym chciała, żeby był gruby, ale pamiętajmy, że 50 centyl to idealna statystyczna średnia. a mój jest ledwo na 3 centylu z wagą, a wzrost gdzieś między 50 a 75 oscyluje. Autorko jak nie chcesz utuczyć dziecka, to po pierwsze odstaw słodzone herbatki. albo czysta przegotowana woda, albo ewentualnie takie z torebek ekspresowych np rumianek czy koperek. po drugie jeśli widzisz, że dodawanie kleiku nic nie daje i dziecko ewidentnie po prostu ma swoje godziny jedzenia to nie dodawaj tych kleików. już wkrótce zaczniesz intensywniej rozszerzać dietę, to wejdą nowe smaki, warzywa i może mały głodomorek będzie jadł rzadziej a jak nie, to zamieniaj stopniowo mleko na owoce i warzywa, wtedy dostarczysz więcej witamin a mniej kalorii.

Gość gość
Moj synek urodzil sie z waga 3380 a teraz ma 4 miesiace i wazy 7200

Gość gość
nie wiem jak, ale przypadkowo odkopałam na google ten wątek szukając czegoś innego... to ja pisałam, że moje dziecko będąc na 25 centylu wagi było pulpetem... tak było... bo on był malutki... nie miał nawet 70cm/// ta. co wyzwala mnie, że mózgu nie mam... to pisałałą, że jej dziecko trochę ponad 7kg przy 72cm..// czy jakoś tak (na 5 miesięcy). Mój syn miał 73 cm na roczek i waga niecałe 9,5... więc w okolicach 8-9 miesiąca waga była wysoko w centylach a wzrost nisko.. Później waga się unormowała.. na 2 lata równe 11kg, teraz ma 32 miesiące 12 kg i 88-89 cm... jest niski... taki był... (chociaż urodził się w normie 52cm, na pół roku nosił ubranka 62). młodszy synek ma 4 miesiące i 62-63cm, prawie 6,5 kg

Martwi mnie waga mojego synka gdyz ma 7 miesiecy i way 7,5kg,

Gość gość
Mój synek w wieku 4,5 miesiąca miał 6900g. Urodzony z wagą 3800g, ale karmiony był tylko piersią na żądanie. Był bardzo długi ok.90 centyla, ale raczej szczupły, nie miał oponek ani pyzów na buzi.