Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

menu dla gości na roczek dziecka

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny za około miesiąc synek kończy roczek, robimy małą imprezę, na którą zapraszamy dziadków i chrzestnych w domu. Stąd moje pytanie do mam, które mają tę imprezę już za sobą: czy mogłybyście napisać co podałyście na obiad, deser ? Bo jestem na etapie komponowania menu, będę wdzięczna za podpowiedzi :)

Gość gość
u nas roczek za 11 dni... i nie wiem, robić nie robić.. trochę skomplikowana sytuacja rodzinna.. musiałabym chyba robić 2 "imprezy" ... Koleżanka robi w lutym i stwierdziła, ze tylko "na słodko", czyli tort, jakieś ciasta, ciasteczka, czy tam galaretka, lody itp.. żadnego tam obiadu.. Nie wiem.. ja nie lubię gotować, nie wiem, czy to, co umiem, nadawałoby się na taki obiad.. Pewnie zamówiłabym (jesli robiłabym obiad) posiłek w barze (u nas w mieście mam taki jeden sprawdzony.. niezbyt drogo, a dobre jedzenie). Niestety Ci nie pomogę, ale sama chętnie poczytam, jak robili inny, bo nie wiem kompletnie: robić ten roczek dziecka, czy nie.. a może po prostu mieć tort, jakąś sałatkę, ciasto.. coś "na wszelki wypadek" i jak ktoś przyjdzie to po prostu podać.. pojęcia nie mam :(

Gość gość
jeśli robisz obiad to wybierz jakąś zupę - pewnie najbezpieczniej rosół. Do tego drugie - wybór mięs (mielone, schabowe czy dewolaje, faszerowane udka), z 2-3 surówki. Potem tzw. zimna płyta - z 2 sałatki, koreczki albo szaszłyki, zostawisz mielone, których nie zjedli z obiadu. 2 ciasta, dla młodszych jakieś ciasteczka czy cukierki.

Gość gość
przyłączam się - też mnie to niedługo czeka

Gość gość
ja wiedząc, że czeka mnie taka impreza zrujnowałabym się i zrobiła ją w jakiejś knajpie. Nie chcę cały czas biegać między kuchnią i salonem zmieniając talerzyki, parząc kawę i pytać czy komuś potrzeba czegoś

Gość gość
bez przesady to tylko urodziny dizecka jak chcesz cos na ciepło zób zamiast obiadu np pieczone udka czy takie sakiwki schabowe odgrzejesz szybko ciasto jaks sałatke tort i tyle

Gość gość
Myślę, że godzina na którą zapraszasz gości też jest ważna.. Możesz ich zaprosić np. na godzinę 17 i wtedy podajesz ciepłe dania jak na późny obiad, tylko bez zupy, żeby sobie nie utrudniać :P np. ze 3 rodzaje mięs/frytki bądź ziemniaki z wody/ surówki... Później kawa i ciasto+tort.. I jeśli impreza się przedłuża lub też jest z odrobiną alkoholu to wystawiasz jakieś zimne dania, np. sałatki, rybki itp. plus odgrzane mięso, które zostało z obiadu.. Sama musisz wiedzieć czy goście będą siedzieć tak długo, żeby przygotować trochę więcej, czy np. na późnym obiedzie i torcie się skończy..

Gość gość
Obiad: schabowe, de volaille, zrazy, sos, ziemniaki, 2/3 rodzaje surówek.. Ciasto: sernik, szarlotka i tort.. Dania zimne: sałatka (np. warzywna/gyros/z tuńczykiem), ryby w occie, po grecku, zimne nóżki, leczo + mięso odgrzane, pozostałe z obiadu..

Gość gość
bez sensu ja zrobiłam muffinki i tort, a poza tym przekąski (deska serów, sałatka, mini torille) zadnych obiadów, zup itd.

Gość gość
ja robiłam lasagne jako obiad potem tort i inne ciasta

Gość gość
No więc właśnie.. dlatego pisałam, że koleżanka też na słodko.. myślę, że urodziny to max 2 godziny.. po co goście mają siedzieć i tylko jeść, jeść, jeść.. oni nie przychodzą jesć, przychodzą dla dziecka..

Gość gość co ma dość
Ja podczas takich imprez nie serwuję obiadów- za dużą mam rodzinę- trudne byłoby to do ogarnięcia. Zawsze przygotowuję coś na ciepło (np. krokiety, ciasto francuskie), robię też jakieś sałatki. Do tego oczywiście słodkości, tort. Zalezy co mi przyjdzie do głowy. Ja muszę mieć tego sporo bo u nas urodziny trwają cały dzień ;) teściowie i szwagierki przyjeżdżają z daleka, są u nas zwykle od rana, żeby móc wrócić do domu. część osób przychodzi po pracy. Tak więc gościmy się cały dzień :) Przygotowuję kilka dań- tak żeby każdy znalazł coś dla siebie. Ci, którzy wpadają po obiedzie skubią sałatki, Ci którzy świętują od rana chętnie próbują ciepłych dań.