Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karafkabarvara

Plodnosc

Polecane posty

Gość karafkabarvara

Moje drogie kolezanki pisze po porade od bardziej doswiadczonych osob. Jak mialam pierwszy dzien miesiaczki 23 grudnia a ostatni 27 grudnia to kiedy mam dni plodne? Kompletnie sie na tym nie znam. Nie mam pojecia jak to sie liczy. Dziekuj***ardzo

Gość gość
dni plodnych sie nie liczy ;)a obserwuje

Gość gość
poszukaj sobie w necie kalkulatorów dni płodnych i obserwuj siebie

Gość gość
z kalkulatorów nie radzę korzystać bo za bardzo się można nimi zasugerować. poszukaj informacji o naturalnych metodach planowania rodziny, zazwyczaj opisują jakie sa oznaki płodności i jak to obserwować.

Gość gość
To zalezy czy masz regularne miesiaczki i ile trwa cykl

Gość gość
nawet jak są regularne to nie jest powiedziane że następna tez przyjdzie regularnie. Dlatego kalkulatory zawodzą.

Gość gość
w polowie cyklu wystepuje owulacja cylk liczy sie od 1 dnia miesiaczki do 1 dnia nastepnej miesiaczki do dni plodnych wliczasz 5 dni przed owulacja i 2-3po. Razem jakies 7-8 dni. UWAGA przy nieregularnym trybie zycia tzn rozne pory snu rozne pory posilkow stres wogole to sie nie pokrywa przylkad bylm na kontroli u gin mam 30 dniowe cykle usg robilam w 25dc i gin mowi ze z lewego jajnika mam jajeczkowanie okres dostalam normalnie 5 dni po wizycie

Gość gość
nie w połowie cyklu tylko 12- 16 dni przed kolejną faktyczną miesiączką (nie spodziewaną) występuje owulacja, w sporadycznych przypadkach dni jest mniej lub więcej (18 max). ta faza jest zazwyczaj stała dla kobiety ale na przestrzeni czasu lub w wyniku jakichś anomalii może się zmienić.

Gość gość
owszem 12 dla cyklu 24 dniowego 14dla 28dniowego itd czyli polowa cyklu tak pamietam z nauk przedmalzenskich

Gość gość z 2233
no nie takie oczywiste, bo ja mam za sobą trochę obserwacji i miałam np jakiś czas 14 dni przy 29 dniowych (co wychodzi prawie w połowie) a innym razem przez długi czas miałam 16 dni fazy lutealnej przy cyklach 26, 27 dniowych. Zdarzały się też anomalie jak owulacja 8 dnia (cykl 24 dniowy). A co z kobietami co mają regularne cykle po np. 35 dni, też nie będą mieć w połowie tylko maks 16 dni wcześniej.

Gość gość
Wydaje mi się, że najlepsza do wyznaczania dni płodnych jest metoda objawowo-termiczna. Ja w tym celu korzystam z Cyclotestu - to komputer cyklu. dobrym rozwiązaniem, może się też okazać mikroskop owulacyjny. Pamiętaj by dni płodnych nie wyliczać na podstawie kalendarzyka

Gość gość
gość "owszem 12 dla cyklu 24 dniowego 14dla 28dniowego itd czyli polowa cyklu tak pamietam z nauk przedmalzenskich" hahaha hahaha hahaha jak ty bedziesz sie kierować tym co tam mówili na naukach, to daleko nie zajedziesz lepiej zapytaj ginekologa! jak ktoś ma cykl 28 dniowy, to może i w połowie mu wypada owulacja. ale jak ktoś ma cykl 70 dniowy, to faza lutealna trwa u niego 35 dni, bo owulacja jest w połowie? wez sie puknij w głowe i wiedze czerp z nieco innych źródeł

Gość gość z 22 33
Ja to się akurat kieruję tym co mówili na naukach, ale u mnie takich głupot nie pletli