Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewdzieczna wierna

Nie dałam księdzu koperty

Polecane posty

Gość niewdzieczna wierna

Wczoraj chodził u nas ksiądz. Ponieważ zawsze zaczynają od 1 klatki, do nas, do 4tej, zazwyczaj przychodził ok 19. Mąż po pracy miał podjechać do bankomatu po kasę, w domu miał być przed 16. Wróciłam do domu o 15, a o 15.10 przyszedł ksiądz. Ja w panice, nic nie gotowe, ale trudno. Okazało się, że wyjątkowo dwóch księży chodzi :D Ich strata, poza tym połowy mieszkańców nie było w domach.

Gość gość
czy na ssettrio no tak czasami jest i w ogole tego akurat nie rozumiem choc staram sie zawsze no ❤️ www.youtube.com/watch?v=aHLH7L_I1wQ

ładnych parę lat temu,młody,chory na raka ksiądz mi powiedzial.. Czworo dzieci,sam pan pracujesz. Kościół da sobie radę,a mnie by ręka uschła gdybym wziął od pana pieniądze. To kościół powinien jeszcze panu pomóc. Od tamtej pory choć sytuacja materialna znacznie się zmieniła,to nie daję nawet pustej koperty.

Gość gość
ja nie daje za kolędę ani grosza, nigdy nie płacę za to komuś że przyszedł do mnie w gości wybaczcie, w Polsce to już jest przesada z tymi datkami u nas wymyślili zmianę organów które mają kosztować ok 600 tyś i wierni mają składać co miesiąc na tacę datki na te organy, no bo inne wsie już mają i my nie możemy być gorsi

Gość niewdzieczna wierna
U nas na organy kilka lat temu zbierali, potem wymyślili nowe ogrodzenie. My zawsze dawaliśmy 50 zł w kopertę, ale wczoraj jakoś mi głupio trochę było, że nic nie dałam... Pewnie mają jakieś swoje notatki kto ile dał:D

Jakis poganski zwyczaj ja nawet nie wpuscilabym ksiedza do domu a gdzie jeszcze dawac koperte.Mieszkam za granica i tu polacy nawet polskiego ksiedza zapraszaja do domu na kolede szczyt po prostu szczyt.Jak dla mnie to chore.Jak mieszkalam w pl ksiadz zbieral na dach ,zebral o kase wszedzie i jak juz zacza remont to najpierw plebanie sobie zrobil a na koncu po jakis 3 latach dach kosciola.Na zlodzieji i pedofili nic nie dam nigdy

Gość gość
zawsze mozesz dac na tace w kosciele z dopiskiem "za kolede" :P

Gość gość
A ja wczoraj dałam księdzu kopertę, ale nie wziął. Powiedział, że mam dać kasę synowi. Nie sądzę, aby ksiądz notował, ile kto dał, bo normalnie ksiądz wsadza kopertę za pazuchę, więc skąd miałby wiedzieć, która od kogo?

Gość gość
cos tam notują, ale co... :P do goscia 10:52 - Sluszne posuniecie ksiedza. Dac synowi. U nas za kazdym razem ksiadz bral, i ani razu nie powiedzial, "dac dzieciom" 😭

Gość gość
:)

Gość gość
u nas kiedys koperta lezala na stole a ksiadz niepytając sie nikogo capnal ją i nawet nie zapytal, a moze to byla moja koperta 😭

Gość gość
U nas ksiadz ma takie karty, na kazda rodzine, a w niej info na temat rodziny i tam wklada koperty, wiec wie kto ile dal :)

Gość gość
nie dawać kasy pedofilom!

Gość gość
a mnie nowy proboszcz od 4 lat omija bo chyba jest ślepy i nie widzi drzwi z boku budynku, ale wczoraj mnie wnerwił na maksa bo córa po komunii nastawiła się na kolędę, dziecko bylo przejęte a on wszedł do sąsiadów którzy odmówili a nas jak zwykle ominął nawet gnój nie pamięta gdzie dzieciaki komunijne mieszkają ale prac umysł w szkole takiemu dziecku to potrafi ja wytłumaczyłam dzieciakowi jak to wygląda i wypisuje je z religii w d***e mam taka wiarę i obłudników wyciągaczy pieniędzy ja pośrednika do modlitwy nie potrzebuje

Gość gość
trzeba bylo mu dac mape z wyznaczoną trasą do ciebie ;)

Gość gość
no jasne wybiec za nim rozłożyć czerwony dywan i oddać kartę do konta z numerem pin a na odchodne zaproponować podwózkę po dalszej kolędzie przecież się zmęczy jak będzie chodził

Gość gość
Jacy wy jesteście poy*****i :o zakładacie durne tematy o księżach jak wam oni tak nie pasują to po co się tak sracie i w kółko o nich pieprzycie? Dopiero jak będziecie na zdechnieciu to wtedy rodzinka biegiem po ksiedza zebys jeden z drugim oczyscil sie z tego syfu ktory macie w duszy .. ehh żal was :o

Gość gość
ja mam w d***e ksiedza mnie on nie potrzebny po śmierci kazałem sie spalic i jak juz musza robic pogrzeb to świecki bez ksiedza a najlepiej by było gdyby mozna było rozsypać prochy byle gdzie bez pogrzebu ani złotówki nie dam darmozjadom klamliwym

Gość gość
mocherowcy dają kopertę ludzie wykształceni nie wpuszczają syfu do domu:)

Gość gość
gość napisał" Jacy wy jesteście poy*****i pechowiec.gif zakładacie durne tematy o księżach jak wam oni tak nie pasują to po co się tak sracie i w kółko o nich pieprzycie? Dopiero jak będziecie na zdechnieciu to wtedy rodzinka biegiem po ksiedza zebys jeden z drugim oczyscil sie z tego syfu ktory macie w duszy .. ehh żal was pechowiec.giflapka.gif " to że jestem katolikiem, chodzę do kościoła to nie mogę słowa na księdza powiedzieć? on jest zwykłym człowiekiem, popełnia błędy jak każdy, skoro on może na kazaniu krytykować ludzi to i ludzie mogą krytykować jego, on nie jest święty, nietykalny

Gość gość
o ile wiem u nas ksiądz zbiera i ma z kolędy kasę tylko dla siebie np na zakup prywatnego samochodu w blokach nie lubią koledy, mało dostają, ale w domah to ok 100 pl; bo na dach, ogrodzenie i niedzielne składki to osobno! więc , jesli ktoś nie da, to jego strata w dodatku za nauczanie religii ma osobną pensję ok. 2700-3 tys. za msze, pogrzeby, śluby , tyle ile dajecie , więc 20, 50, 300, 500, 1000 pl