Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pamplemus22

CO POTRAFIĄ WASZE 3 MIESIĘCZNE DZIECI

Polecane posty

Moja myszka : - gaworzy - a ggg, abbb, yyy i ćwiczy głos - powoli trzyma miśki i zabawki - ciągnie plecki do pozycji siedzącej - nie używa smoczka - zaczynamy ząbkowanie A JAK JEST U WAS???

Gość gość
juz zabkowanie???

Gość gość
a to ze nie używa smoczka to wyczyn, umiejetnosc czy co?

Gość gość
mój króliczek czyta krótkie bajki i właśnie uczymy się sikać na nocnik

podobno rzadkość :)) A ząbkowanie dopiero rozpoczynamy - jeszcze nie widać ząbków, ale już nadmierne ślinienie i gryzienie i złość często nam towarzyszy ! A to bardzo spokojne dziecko

Gość gość
aaa, gggg, eeee to nie jest gaworzenie!!!!. gawprzenie to świadome powtarzanie ciągów sylab np. tatatata, bababa, dadada itp. gaworzenie zaczyna się z reguły ok 6 miesiaca życia. To o czym piszesz to głużenie. Głużenie – pierwsza (po krzyku) faza rozwoju mowy u niemowlęcia. Pojawia się zwykle między pierwszym a trzecim miesiącem życia dziecka, wtedy gdy dziecko jest w stanie utrzymać głowę prosto (rozwijają się mięśnie szyi). Są to różnego rodzaju dźwięki, zwłaszcza gardłowe, tylnojęzykowe, takie jak agu, gə, khə, gli, kli, tli, ebw, bwe, a także wibrujący dźwięk przypominający r. Głużenie ma charakter przypadkowy, a dziecko nie czyni żadnych specjalnych prób, aby głużyć. Nie ma ono funkcji komunikacyjnej. W późniejszym okresie towarzyszy różnego rodzaju aktywności dziecka i pojawia się w odpowiedzi na stymulację społeczną. Głużenie stanowi odruch bezwarunkowy i pojawia się w ten sam sposób u wszystkich niemowląt, niezależnie od kultury i języka, w którym wyrastają oraz tego, czy dziecko ma prawidłowy czy uszkodzony narząd słuchu. Nie są to więc dźwięki wyuczone. Głużenie szybko zanika wraz z pojawieniem się następnego etapu rozwoju mowy – gaworzenia – ok. 6 miesiąca życia. Jednak pewne dźwięki pozostaną na stałe już jako fonemy u dziecka.

Gość gość
Mój juz całkuje.

Gość gość
moja potrafi jeść cyca, spać, lubi mieć czysto i być najedzona.

Gość gość
Jesli aggg,bbbbb to sa ciągi sylab wg Ciebie, to tak, Twoje dziecko gaworzy. Mówi razem z Tobą świadomie - weź może poczytaj o rozwoju niemowlęcia, ok? Takie powtarzanie i niby rozmowa w tym wieku to norma i nie ma nic wspólnego ze swiadomym wypowiadaniem ciagów sylab.

Gość gość
raczej głuży ale to nie wyczyn u 3 miesięcznego dziecka, bo robią to 6 tygodniowe niemowlęta. Moje śmiało się w głos, brało do rąk grzechotki więcej nie pamiętam

Gość gość
Głużenie to wydawania dźwieków, spółgłosek, czasami piski pojawia się zazwyczaj między 2 a 3 miesiącem życia a gaworzenie to mamama, tatata, babababa itd zazwyczaj pojawia się między 5 a 6 miesiącem życia dziecka, chociaż zdarza się później. Dzieci autystyczne i niedosłyszące zazwyczaj nie gaworzą i to jest znak, że nie jest wszystko w porządku.

Gość gość
a moja niunia mówi mama próbuje siadać i piknie ssie cycusia.

Gość gość
moj jak miał 3 mc to potrafił tańczyć i grać na gitarze

Gość gość
łeeee mój zna tabliczkę mnożenia, raczkuje od 2 miesiąca :-D

Gość gość
Zabkowanie to też nie jest. Z tym też muszę Cie rozczarować. Na tym etapie zaczynają mocno pracować ślinianki i dzieci nie radzą sobie narazie z polykaniem takiej ilosci śliny. Moja robi tak od 2 miesięcy, a ma cztery i zębów nie ma. Zabkowanie dopiero przed wami. Więc Ojjjj jak mi przykro ... Masz zupełnie przeciętne dziecko

Gość gość
:-D i teraz albo zacznie nas wyzywac że się nie znamy albo zawinie dupsko ze wstydem

Gość gość
Hehe. Dokładnie.

Gość gość
jak widze takie tematy to jeszcze bardziej utwierdzam się w przekonaniu że macierzyństwo powinno być od 25 lat w wyż dozwolone.

Gość gość
moja teściowa uważa że ma robić na nocnik i jeść nożem i widelcem

Gość gość
a nie każe mu obirać ziemniaków do obiadu ? :-o