Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to sa srebrne kolczyki

Polecane posty

Gość gość

Jak to sprawdzić? Otóż nie używam żadnej biżuterii, prócz srebrnych kolczyków - oczek w ilości 4! Kupiłam w jednym salonie jubilerskim 1 parę kolczyków srebrnych. Nie mieli mniejszych wiec owe mniejsze ( 1 para) kupiłam w drugim salonie jubilerskim mniej więcej w tym samym czasie. Noszę je równocześnie. Te większe strasznie czarnieją więc muszę je czyścić, te mniejsze przy okazji też odświeżę ale one nie czarnieją wyglądają jak nowe czy przed czy po czyszczeniu. Te większe nawet po czyszczeniu są albo dalej czarne albo mają taki metalowy brzydki wygląd jak kolczyki z bazarku za 2 zł. ( dotyczy to zapięcia i metalowej rurki, reszta jest ok) Czemu tak sie dzieje? Czy "rurka" i zapięcie mogą być tylko posrebrzane? Niestety nie pamiętam informacji na " metce" ale pamiętam, ze wyraźnie prosiłam o SREBRNE KOLCZYKI.

Gość gość
Po pierwsze powinna byc na srebrnych kolczykach proba 925. Jesli jej nie ma to nie sa srebrne, jesli jest - u jubilera kupione powinny byc srebrne, a na Allegro jest duzo podrob. Kolczyki srebrne czarnieja ale powinno pomoc wyczyszczenie pasa do zebow. Nie czarnieja kolczyki srebrne pokryte specjalnym preparatem

Srebro próby 925, którego powierzchnia nie została zabezpieczona specjalną powłoką (np. rodem) zazwyczaj szybko czernieje i wymaga intensywniejszej pielęgnacji. Najwyraźniej druga para kolczyków jest rodowana i to zabezpiecza biżuterię przed tworzeniem się ciemnego osadu. Aby kolczyki dłużej pozostawały pełne blasku należy zwracać uwagę na kilka rzeczy. Srebro jest wrażliwe na związki siarki (głownie te zawarte w powietrzu), więc jeśli to możliwe należy nienoszone kolczyki zamykać w woreczkach lub pudełeczku, nie zostawiać ich w łazience (tam z powodu wilgoci i dużej ilości chemii zczernieją błyskawicznie), zdejmować przed kąpielą, nie pryskać perfumami, smarować balsamami do ciała itd. :)

Gość gość
Dzięki za odpowiedz, pewnie faktycznie te większe nie były potraktowane rodem. Zresztą w ogóle ten jubiler jest do bani. Przejechałam się już drugi raz.

Gość gość
kupiłaś kolczyki srebrne z dodatkiem metalu. często tak sprzedają