Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ekwipunek

Mieszkanie czy dom

Polecane posty

Gość ekwipunek

Co byście zrobili mając 200 tys w gotówce? Czy budowalibyście dom czy kupili mieszkanie? Moim marzeniem był zawsze dom. Kupując mieszkanie lub budując dom chciałabym wziąć jeszcze max 100 tys kredytu ponieważ zależy mi oby to było miejsce w którym zamieszkam do końca życia. Nie mam dziec**planuję dwójkę, jestem mężatka. Mieszkanie musiało by mieć 4 pokoje, dom-byłby też do 100 m2, salon i 3 pokoje. W budowie domu trzeba wziąć pod uwagę kupno działki 50 tys sprawdziałam ceny w okolicach mojego miejsca zamieszkania, ale proszę o podpowiedzi osób, które budowały taki mały domek, bo wiadomo, że w trakcie budowy mogą wyniknąć nieoczekiwane wydatki.

Gość gość
Ja nie wyobrażam sobie np. przez całą zimę (choćby to były tylko 3m-ce) odśnieżać podjazdu i chodnika przed domem. Musiałabym wstawać z 1,5h wcześniej, żeby odśnieżyć, a potem prysznic, ułożyć włosy itp. A jak będą dzieci to trzebaby wstać jeszcze wcześniej. Mój partner czasami wyjeżdża, czasami musi być wcześniej w pracy, czasami jest chory, więc odśnieżanie na mojej głowie, a straż miejska tylko czeka żeby wlepić mandat

Gość gość
dla mnie problemem jest ogrzewanie. Znajomi mają dom i ogrzewają go gazem. Mają wiecznie zimno, bo oszczędzają, ale głupio tłumaczą "my lubimy taką temperaturę" (a cały czas pod kocami siedzą). Wiem, że mój partner nie miałby głowy do koszenia trawy, ja też nie wyobrażam sobie latem kosić co tydzień czy co dwa. Jasne, można komuś zapłacić za to.

Gość kliopps
dom oznacza wiecej roboty przy nim Na starosc jesli bedziesz mieszkala sama to moze byc ciezko .. Ludzie starzy wola miekszac w mieszkaniu bo nie daja rady przy pracach w domu i wokół domu..

Gość gość
mój dziadek się przeprowadził z domu do kawalerki, bo nikt nie miał czasu zajmować się jego ogrodem czy chodzić i codziennie podkładać mu do pieca. I odśnieżać też trzeba codziennie albo z 2 razy dziennie, żeby się dziadek nie przewrócił

Gość gość
ja proponuje kamper

Gość gość
A ja właśnie mam taki domek.97 m2.I spokojnie 200 tys.starczy na wybudowanie i urządzenie domu.Do tego jak napisałaś 50 tyś.dzałka powinno wystarczyć z tym kredytem.Tylko,że u mnie w woj.kujawsko-pomorskim są takie ceny

Gość ekwipunek
No czytam, czytam i wiele ciekawych rzeczy tu piszecie. Poruszacie różne istotne kwestie. Wiem, że jak jest dom, to jest też więcej pracy, mieszkanie zamykasz na klucz i wychodzisz, nic cię nie obchodzi. O starości na razie nie myśle, nie wiem jak to będzie. Myśle teraz bardziej o dzieciach(jeszcze ich nie mam), które mogłyby się bezpiecznie bawić na ogrodzie. Ja mieszkam na Dolnym Śląsku i u mnie też są takie ceny jak pisze gość z kujawsko-pomorskiego. Boje się tylko, że nie zmieszczę się w kosztach, które planuje. Nie chce brać więcej niż 100 tys kredytu i spłacać do końca życia.

Gość dacie radę
dacie radę

Gość młoda dziweczkaaa224
chcesz wybudować i urządzić dom za 250 tyś plus do tego działka za 50 tys razem 300 tys...nie no rozwalasz mnie kobieto

Gość gość
"Nie myślę o starości". A nawet nie masz pojęcia, jak szybko ona nadejdzie... Myśl... i nie daj się wmanewrować w dom, który zmieni cię w całorocznego dozorcę, później stanie się skarbonką (tynk odpada, rynna cieknie, płot się zepsuł), a sił i środków będzie coraz mniej. A w konsekwencji zostaniesz sama w chałupie, o którą dzieci się będą kłócić, ale dopiero jak ciebie już nie będzie

Gość gość
dziecka samego do ogrodu też nie puścisz, bo może otworzyć sobie bramkę i wyjść czy zwyczajnie zrobić sobie krzywdę. W nowym budownictwie mają małe zamykane place zabaw (piaskownica, huśtawka, zjeżdżalnia)

Moim zdaniem też się nie da za 250,000, ale przecież nie musisz wykańczać wszystkiego od razu. Ja na mieszkałam się już bloku, a teraz w domu i pomimo tego, że jest sporo więcej pracy to za żadne skarby nie zamieniłabym się. Wszelki niedogodności związane z domem i z działką wynagradza mi ta przestrzeń.

Gość gość
znajoma wybudowała sobie domek. Obok postawili blok, więc z tych wyższych pięter widzą, co ona robi w ogrodzie :D siostra kupiła działkę, dobrze że jeszcze się nie wybudowała, bo okazało się, że ktoś komuś dał w łapę i obok ma być droga ekspresowa :D

Gość gość
młoda dziewczyneczko chyba nie masz pojęcia o czym piszesz ja mam dom 89m2 i w 300 tys się zmieściłam, mam wszystko kupione i urządzone.

Gość gość
a potem pełno rocznych czy dwuletnich domów na sprzedaż, bo właściciele nie są w stanie spłacić kredytów

Gość gość
ona ma już 200 tys będzie brała 100 wielkie mi rzeczy ludzi stać na większe kredyty, najlepiej to siedzieć w kitce i się wszystkiego bać

Gość gość
postaraj się o domek, jeśli nie jesteście leniwi to będziecie zadowoleni, mały domek ogród i żyje się inaczej niż w bloku, po prostu jest lepiej, ale to tylko dla takich co lubią coś robić a nie siedzieć pod telewizorem lub kompem

Gość gość
ja np. nie mam czasu na krzątanie się wkoło domu. Wracam z pracy koło 18stej i zwyczajnie nie miałabym kiedy

Gość budowalnieeeeccc1234
działka to już min 50 tys a wierzę że nawet więcej no chyba ze naprawdę jakaś kozia wó lka to jest gdzie psy d...mi szczekają to wtedy 50 tys a tak licz 70 -100 tys.... surowy stan to masz 150 tys minimum no chyba że wszystko się samemu buduje, cegła po cegle....a teraz dolicz elektryka, hydraulika, dach - firma co położy dach...weź kobieto nie pieprz zz głupot bo żal to czytać gdzie reszta, gdzie wykończenie i urządzenie w środku?300tys to chyba szałas masz!

Gość gość
czy na starosc domek nie jest własnie lepszy?? Przy ogrzewaniu gazowym- , trawy od biedy kosic nie trzeba, albo komus zapłacic raz na dwa tygdnie, albo załozyc ogród bez trawnika.. mi strasznie zal starych ludzi, jak na starosc nei moga wyjsc nawet na specer, bo sie boja ze na ulicy zasłabna, nie ma w okolicy nawet ławki. A jak ktos stary to posiedzi na tym ogrodzie zawsze... a sa i tacy co mieszkaja na 4 pietrze w blokach bez windy i nie moga w ogóle dojsc potem

Gość gość
Ja rowniez mam 90 m2 domek i spokojnie sie zmirscilem w 200 tys.Dom wybudowany i urzadzony,tylko u gory druga lazienka zostala niewykonczona.

Gość ekwipunek
I właśnie mi o takie konkretne wypowiedzi chodziło, ludzi którzy sami wybudowali takie domy. Cieszę się, że jest to możliwe bo mieszkania 3-4 pokojowe są tak drogie, że czasami lepiej wybudować swój dom, a w mieszkaniu trzeba płacić jeszcze czynsz, bo bezczynszowe to już mają ceny z kosmosu.