Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PrawaeTywae

Świadkowie Jehowy związek wyznaniowy głoszący że jedynym bogiem jest Jehowa oraz

Polecane posty

Gość PrawaeTywae

głoszący o zbliżajacym sie koncu czasow. Na swiecie zyje ok. 8 milionow czlonkow. Towarzystwo Strażnica wydaje i rozpowszechnia za darmo miesiecznik Strażnica zwiastujaca królestwo Jehowy o srednim nakladzie ok. 45 milionow egzemplarzy w 213 językach.

Gość PrawaeTywae
Ja jestem "zielona" i pije :) a swiadkowie to nei wiem.

Gość gość
piją kawę.

Gość gość
Boga nie ma. Od starożytności we wszystkich odłamach religijnych powtarza się jedna i ta sama gadka. Bzdury i nic więcej.

Gość gość
- Syn SJ wychodzi z domu i zabiera latarkę. Ojciec pyta po co ci ta latarka? Idę na randkę. Za moich czasów na randki chodziło się bez latarki - odpowiada swiadek. No i zobacz na co trafiłeś - mówi syn.

Gość PrawaeTywae
gdyby to byly bzdury to by nie przetrwaly tyle lat, w epoce nauki :)

Gość studentWPIA
Dlaczego szanowna zielona oburza się,kiedy piszę do niej po serbsku?

Gość gość
prawa dlaczego tak naskakujesz na sj? co oni ci zrobili? wywalili ze zboru i teraz ich sie czepiasz? i za nim odpowiesz, że "przecież ja ich nie szkaluje i nic do nich nie mam" to daruj sobie, bo zakładasz tematy z tytułami ich książek i czasopism i tylko czekasz aż ktoś załapie by na nich nadawać. Jesteś żałosna. I nie, ja nie jestem świadkiem, ale znam sporo tych osób i są normalni, a w każdym wyznaniu można znaleźć błędy i każde twierdzxi, że tylko u nich jest prawda, oni przynajmniej chodzą coś robią a wy tylko wyć na tych swoich nabożeństwach potraficie.

Gość PrawaeTywae
nie jestem lingwistka i nie znam jezykow jugoslawianskich :)

Kiedyś też mnie to intrygowało. Przeczytałam różne przekłady Biblii i doszłam do wniosku, że ich teorie są bardziej logiczne niż katolickie.

Gość studentWPIA
Z języków znam :angielski,rosyjski a serbskiego dopiero się uczę.

Gość PrawaeTywae
Ale w ktorym meijsuc na nich naskakuje? :D Zamiescilam tylko skrocony opis tego wyznania, co tak cie tu zabolało? Niektorzy nie wiedza na czym "polega" to wyznanie wiec wytlumaczylam :) mam kolezanka ktora jest Swiadkiem i ciotke i nic do nich nie mam wiec nie wiem dlaczego uwazasz ze naskakuje?

Gość gość
hahahhaha wiedziałam, że tak odpowiesz.... bo zakłądasz tematy z tytułami ich książek np "czego naprawfe uczy Biblia" czy "Przebudźcie się" i nie gadaj, że to nie ma zwiążku bo ma....masz uraz do śj i to można poznać z twoich postów.

Gość PrawaeTywae
Sama kiedys chcialam zostac Swiadkiem ale nie zostałam z wlasnej woli nikt mnei nie wykluczył :) I Nie kazde wyznanie uwaza sie za jedyne sluszne, a swiadkowie uwazaja inne wyznania oprocz swojego za Babilon i to mi sie bardzo nie podoba ale podziwiam za to ich gorliwosc i wytrwalosc w gloszeniu i znajomosci swoich doktryn.

Gość gość
tylko kk głosi pełnie prawdy ine wyznania tylko cząstkowa prawdę

Gość gość
w zasadzie to w pierwszym poście nie widzę żadnego ataku na tę religię. jedyne w czym można przyznać ci rację jest to, że za chwilę pojawią się tu ludzie którzy zaczną urągać Bogu w którego wierzą.

Gość PrawaeTywae
a topik o nazwie "czego uczy Biblia" rzeczywiscie kiedys zalozylam ale nie mial on nic wspolnego ze Swiadkami, nawet o nich wowczas nei wspomnialam :) byl to topik o Biblii wlasnie.

Gość PrawaeTywae
A jeszcze powiem wam że obiektywnie patrząc Strażnica tez mi sie podoba. Wydana estetycznie i przejrzyście i ładne ilustracje :) jakby wszystkie czasopisma religijne tak wygladaly to by bylo dobrze

Gość gość
ja mam studium biblijne i moja kolezanka jak sie o tym dowiedziała to mnie zwyzywała i zakazała zbliżać się do niej i jej rodziny. dziwi mnie takie podejscie

Czasami faktycznie mają ciekawe publikacje, nie to co pod kościołem Głos Niedzieli. Babcie emerytki wolą ostatnie grosze wydać, ale ksiądz karze kupić.

Gość PrawaeTywae
Ja mam studium biblijne - No niestety tak to jest w Polsce i chyba dlugo bedzie :( Szczegolnie wsrod "gorliwych" (w cudzyslowiu oczywiscie) katolikow x Blondyna - racja, i to za darmo jeszcze straznice rozdawaja. Ale wielu ludzi mysli ze jak dotknie tego pisma to spłonie zywym ogniem :D

Wiesz, bo głównie katolicyzm traci na autorytecie i robią ludziom wodę z mózgu.Ludzmi głupimi łatwiej się kieruje. Ja tam czytam co mam. Właśnie religia ŚJ zainspirowała mnie do tego, żeby przestudiować biblię i porównać ją z tym czego uczono mnie na religii. Od tamtego czasu zmieniłam swoje poglądy, choć nie w kwestii religijności, bo tego raczej nie da się nauczyć, ale w pojęciu naukowym.

Gość PrawaeTywae
ja w sumie tez w jakims stopniu dziekim Świadkom poznalam Jezusa i Kosciol Zielonoswiatkowy :)

Ja jestem ateistką, Strażnicę czytam z ciekawości jak mi wpadnie w ręce i uważam, że jest całkiem ciekawa. Jeśli chodzi o świadków jechowy, to zawsze kiedy ich spotykam to powala mnie ich zaangażowanie w to co robią i ogólnie bijąca od nich dobroć.

Ja tak jak napisałam na temat religijności nie mogę się wypowiadać, bo mnie to nie dotyczy. Natomiast ze względów poznawczych, warto. Różne religie istnieją to dlaczego nie zagłębić się w to bardziej.

Ja stronie od wszelakiej religijosci.Nie lubie jak mnie Jehova napadala w domu czy na ulicy.Nagabywanie,jak na tanie majtki.KK to dla mnie niezly interes na debilach w swietle prawa.Islam,kolejne goowno do rozstrzelania. Ale prawda jest taka,ze nie przeszkadza mi kto i w co wierzy.Byle by nie zmuszal mnie do swoich pogladow.Jednak oni nie odpuszcza.Dlatego utylizacja wskazana. Wojny sa nadal na siwcie przez religie.Precz z wymyslonymi bogami.Precz z debilizmem i debilizmem religijnym.