Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobra nasza 2

Jak zrobić sos gorgonzola jak w restauracji

Polecane posty

Gość dobra nasza 2

Chcę zrobić taki sos do polędwiczek wieprzowych. Kiedyś zrobiłam wg przepisu pokruszony ser + śmietanka 18 ale nie wyszedł taki dobry jaki jadłam w restauracji-wie ktoś dlaczego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja robie tak: podsmazam drobno pokrojony boczek+cebule, zalewam smietanka 18% i dodaje pokruszony ser.pieprz do smaku. do tego gotuje makaron penne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
ja używam śmietanki 30% lub 36. 18 jest zbyt rzadka, jak mleko. sos będzie miał taki smak, jak przyprawy, które dodasz. być może w restauracji dodali jakieś zioła, pieprz? ja ostatnio robiłam z samego sera i tłustej śmietanki i wyszedł pycha, tylko na początek trzeba dać bardzo mało śmietanki, bo ser się rozpuści i sos będzie zbyt płynny, jeśli dasz jej za dużo. osobiście polecam sos z gorgonzolą nawet bardziej do wołowiny niż wieprzowiny. smak wołowiny (np. stek z polędwicy, czy nawet burger) idealnie łączy się ze smakiem gorgonzoli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KACIA :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobra nasza 2
Chyba macie rację z tą śmietaną, powinnam użyć 30 % ale myślałam,że z 30 będzie za tłusto. ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
gdzie za tłusto? :D tej śmietanki jest bardzo mało, dosłownie parę łyżek, także nie ma co się bać o tłustość. zresztą w takich potrawach tłuszcz jest podstawą dobrego smaku. . tak, pamiętam kacię, która promowała sos gorgonzola do polędwiczek wieprzowych :) zrobiłam wg. jej wskazówek, ale ja uważam, że o wiele lepiej pasuje do wołowiny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobra nasza 2
Jeszcze jakiś przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też robiłam wg wskazówek Kaci.. Sosik pyszny do burgerów robiłam i do polędwiczek i do makaronu. A swoją drogą co się stało z Kacią ???? Wieki Jej na kafe nie widziałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobra nasza 2
Napiszcie ten przepis kaci .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość artnkk
Ja znam tylko jeden sklep z przyprawami w necie i jest on na stronie nmr.com.pl. Podoba mi się tutaj, że w sumie handlują tylko przyprawami i niczym innym, przez to mogę faktycznie sporo więcej odmian zaoferować niż inne firmy gdzie jest mydło i powidło. Ja tutaj mieszanki polecam zwłaszcza te do dań z kapustą typu bigos, czy gołąbki – idealnie działają na trawienie, nie ma po takim jedzeniu niestrawności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×