Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Asymetria ułożeniowa rehabilitacja

Polecane posty

Gość gość

U mojego prawie trzymiesięcznego synka zdiagnozowano asymetrię, ponieważ stale obraca główkę na prawą stronę i nie potrafi za bardzo trzymać jej prosto, tylko ciągle mu ucieka. Jak długo może potrwać rehabilitacja?

Gość gość
Moje też tak obracała. Dziś ma 5 miesięcy i nic jej nie dolega. Wystarczyła pielucha aby usztywnhc główkę by jej nie obracala oraz kładzenie na brzuchu np przed oknem lub telewizorem by patrzyła prosto. Trwało to miesiąc

Gość ogryzekogryzek
to zależy od stanu dziecka, mój starszy uczęszczał na rehabilitację ok 3-4mcy, młodszy 4-6tyg na masaże wyłącznie, ale starszy zdiagnozowany był jako 5/6miesięczne dziecko a młodszy od razu od 2tyg życia z nim chodizłam na masaż

Gość gość
Dzięki za tak pozytywną odpowiedź! Jest nadzieja, że i nasz synek sobie szybko z tym poradzi. A miałaś zalecenia żeby podczas ubierania, przewijani itp. obracać małą?

Gość gość
Nasza córka lubi siedzieć w lezaczku bujaczku wtedy główkę odwracała do góry w tył jakby ktoś stał za nią wygladala jak polamana szczerze mówiąc. prostowalismy główkę a ona fk i głową w górę można było tak nawet i 20 raz pod rząd robić. Zaczęliśmy rulowac recznik lub pieluche i taki walek kladlismy koło głowy aby nie wywracala jej. Potem ukladalismy ją podczas zabawy lub przewijania na brzuchu na wprost telewizora to najlepiej działało bo patrzyła prosto. I polecono radę neurolog nosić ją dużo na brzuchu na jednej ręce. Ta pozycja sama wymusza trzymanie główki prosto

Gość gość
No właśnie mój synek też tak ma, że główkę odchyla tak do tyłu trochę, a jak trzyma teoretycznie prosto to jest tak lekko po skosie. Martwię się, bo chciałabym żeby był zdrowy, rehabilitantka powiedziała, że to poważna sprawa.

Gość gość
u nas szybko poszło,jakieś 2 tygodnie i była poprawa

Gość miranda1
Bardzo często przyczyną asymetrii ułożeniowej jest niepoprawne ułożenie w życiu płodowym, oraz również niepoprawna pielęgnacja dziecka przez rodziców. Asymetria nie wymaga przebywania w szpitalu, a dużą część ćwiczeń rehabilitacyjnych oznacza dobrą zabawę. Można nauczyć się przeprowadzania ich w domowym zaciszu. Asymetria ułożeniowa nie stanowi ogromnego zagrożenia dla rozwoju dziecka, jeśli oczywiście odpowiednio zadbamy o wyeliminowanie symptomów i nawyków. Trzeba pomóc dziecku w powolnym zaadoptowaniu się. Trzeba jak najszybciej osobiście albo z pomocą fizjoterapeuty dziecięcego rozpocząć ćwiczenia rehabilitacyjne, które poprawią ustawienie całego ciała i głowy. Postępowanie terapeutyczne powinno obejmować również instruktaż skierowaną do opiekunów na temat sposobów noszenia karmienia, podnoszenia, codziennej pielęgnacji dziecka: http://dzieci-rehabilitacja.pl/oferta/asymetria-ulozeniowa

Gość Martynaxx
Fajną opcją na rehabilitację jest udanie się do Ciechocinka,który jest jednym z najbardziej znanych Polskich miast pod względem wypoczynku w sanatorium. Ciekawy artykuł na ten temat znajdziecie tutaj -> mebc-warsaw.pl/rehabilitacja-w-ciechocinku/]http://mebc-warsaw.pl/rehabilitacja-w-ciechocinku/