Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w życiu się tak nie bałam

urodziłybyście dziecko z wadą

Polecane posty

Gość w życiu się tak nie bałam

Jutro odbieram wyniki testu Pappa,od nich zależy,czy będę miała amniopunkcję,czy nie.Wskazaniem do testu Pappa było USG genetyczne,a konkretnie przezierność karkowa,wynosząca 2,4 mm,co lekarz uznał za nieprawidłowe.Boję się.Boję się jak cholera.Co ja zrobię jak dziecko okaże się chore?Niewiem,czy to udźwignę.

Gość gość
Nie, nie miałabtm na tyle sił, wytrwałości. Chyba. Choc, wiem, ze zdarzaja sie przypadki gdzie jednak dzieci rodziły sie zdrowe wtedy mozna by sobie pluc w brode. ale ja osobiscie - nie. Ale podziwiam te kobiety (pary), które z pełną swiadomoscią sie na to decydują.

Gość gość
już urodziłam takie dziecko

Gość gość
i Ty tak czy siak też będziesz musiała urodzić, skoro jesteś w ciąży nie ma już innej opcji pytanie czy chcesz donosić taką ciążę czy chcesz ją terminować ja donosiłam nie umiałabym postąpić inaczej wtedy

Gość gość
W kazdym razie trzymam kciuki za badania :) Moge sobie tylko wyobrazic, jak sie czujesz i sie zadreczasz wiec, nie bede pocieszac banałami.

Gość gość
jesli to byłaby wadą genetyczna nieuleczalna to usunelabym

Gość gość
No własnie. Tyle piszecie o wadach, a pozniej same zdrwowe dzieci:)

Gość gość
Przerwałabym taka ciaze bo nie mama w sobie tyle sil żeby wychować chore dziecko.

ja urodziłam chore dziecko, w sumie dowiedzieliśmy się dopiero w 32 tygodniu a to swoją drogą, ale nie żałuję :) trzymam kciuki :)

Gość gość
ja bym się nie zdecydowała, ale powinno się mieć wybór...

Gość gość
Smutne i straszne jest to, że nadal mimo badań rodzą się chore dzieci, u których nie wykryto choroby wczesniej. Dlatego ja dopiero po porodzie odetchnelam, a tak to cieszylam sie po kazdym usg, ale bylam bardzo zachowawcza. To naprawdę czas próby.

Gość gość
o jakim USUWANIU Wy mówicie?:O teraz autorka może tylko URODZIĆ

Gość Jaamajka
ja też bym usunęła, nie dałabym rady psychicznie z wychowaniem. Trzymam kciuki autorko.

Gość gość
a czy zespół downa jest powodem,żeby przedwcześnie urodzić?

Gość gość
możesz terminować taką ciążę, ale tylko do końca 23 tc później już trzeba donosić chyba , że są wskazania

Gość gość
co to znaczy terminować ciąże ?

Gość gość
Takie badanie robiono mi w 21 lub 22 tyg.oczywiscie prywatnie :Oale mniejsza z tym.Rozmawialam z mężem co jeśli dziecko będzie chore oboje uznaliśmy ze przerwę ta ciążę po co powoływać na świat chore dzieci męczyć siebie i malucha

Gość gość
TERMINACJA przedwczesne wywołanie porodu

Gość gość
jeśli będziesz w stanie żyć ze świadomością, że nie dałaś szansy temu dziecku, to możesz terminować ciążę jak najbardziej, jeśli dziecko ma wadę letalną

Gość gość
no Właśnie a co na to twój maz/partner jeśli dziecko będzie chore to jaka jego decyzja ?

Gość gość
po terminacji nie udziela się dziecku żadnej pomocy medycznej jeśli tego wymaga

Gość gość
nie jestem egoistka I w zyciu bym nie urodzila!

Gość gość
nie wiem .....jest to bardzo ciezka decyzja -trzymam kciuki ze będzie wszystko ok

Gość gość
Ja bym na pewno urodziła... Trzymam kciuki, żeby Twoja dzidzi była zdrowa!!

2,4 to mala przeziernosc! norma jest do 3 mm! a ile twoje dziecko mierzylo?? crl?? w ktorym tygodniu mialas genetyczne?? test pappa to tylko statystyka! to tylko prawdopodobienstwo! amniopunkcja daje 100 % pewnosci! u mnie przeziernosc wynosila 3 mm, dlugosc malego 77 mm pappa tez slabo ale nie bylo tragedii amniopunkcja mnie uspokoila:)

Gość gość
Urodziłam dziecko z poważną wadą serca i zespołem genetycznym i jest to cudowne dziecko, radosne, śliczne, kochane. Nieważne ile musimy przejść, jak bardzo zmienilo sie nasze życie, bo kochamy nasze dziecko najmocniej na świecie i jesteśmy szczęśliwi, że jest z nami. Mimo, że dziecko wiele przeszło (dwie ciężkie operacje, długie pobyty w szpitalu, ciężki przebieg pooperacyjny, antybiotyki, p dieta), to jest radosne, cieszy sie życiem i chce żyć. Nikt nie ma prawa decydować ża kogoś, czy ma żyć czy nie. Wiele osób mówi, że gdyby mieli sie urodzić chorymi, to woleliby, zeby matka dokonała aborcji. Mówią to osoby, ktore żyją i chcą życ. Mówią to z perspektywy osób zdrowych, a osoba która urodziła sie cora ma tylko to życie i też chce życ - piszę to jako osoba, która każdego dnia widzi cudowny uśmiech mojego chorego dziecka. Uwierzcie też, że dla dziecka zrobi sie wszystko i udźwignie każdy ciężar. Kochająca matka zrobi dla dziecka wszystko . Zabicie chorego dziecka tylko dlatego, że nie jest idealne jest nieludzkie.turo

Blablabla...piszesz już o ŻYJĄCEJ, córce, czyli już człowieku. Urodzonym, myślącym, odczuwającym. To zupełnie coś innego. Płód bym usunęła, jeśli dowiedziałabym się o nieuleczalnej chorobie, która spieprzy mu życie. Przebywałam trochę z osobami niepełnosprawnymi i nie chciałabym takie losu dla dziecka, niektóre z nich były jak warzywka/

Gość gość
ja bym donosiła ciążę. Trzymam kciuki abyś urodziła zdrowe dziecko.

Gość Dilajlaaa
Ja na 100% bym urodzila. Trzymam kciuki za Twojego maluszka !

Gość gość
nie wiem co bym zrobiła. Nie chodzi mi o chorobę dziecka bo tę bym udźwignęła, musiałabym. O wiele gorszy byłby strach o jego przyszłość, przeżywanie jego cierpień i ta świadomość, że ja nie mogę tego przejść za nie. Wszystko jest jeszcze znośne, gdy ja sama mogę się zając tym dzieckiem, pomagać mu i dawać z siebie wszystko ale nikt nie jest wieczny i najgorsze byłoby dla mnie wiedzieć, że kiedyś moje kochane dziecko będzie zdane na łaskę innych, obcych osób. Jestem w ciąży i niby wszystkie badania sa ok ale ja dopiero po porodzie odetchnę, że urodziłam zdrowe dziecko. Ale tak naprawdę chyba nigdy nie przestanę się martwic o nie bo przecież każde wyjście z domu może skończyć się tragedią. Dlatego nie mozna decydując się na dziecko pisac, że nie da się rady udźwignąć choroby dziecka bo tyle dzieci rodzi się zdrowych a potem chorują, ulegają wypadkom i co wtedy?