Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

piszemy na drzwiach C M B 2014 a nie K M B

Polecane posty

Gość gość

+Christus Mansionem Benedicat+ - (Niech) Chrystus mieszkanie błogosławi lub +Christus Multorum Benefactor+ – Chrystus wielu (osobom) dobroczyńcą Zwykle dodajemy jeszcze aktualny rok. Uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Epifania od początku związania była z trzema wydarzeniami: z pokłonem mędrców – co oddano wyrazem +Cogito+ – poznaję weselem w Kanie Galilejskiej – +Matrimonium+ i chrztem – po łacinie +Baptesimus+, Do pierwszych liter tych wydarzeń Ewangelicznych nawiązują imiona trzech mędrców, które pojawiają się dopiero w średniowieczu. „+” to nie zwyczajny „plus”, ale znak krzyża

Gość gość
oj Stróż marnujesz się na tej rencinie

Gość Moherowy Berecikk
moim zdaniem powinniśmy pisać Jezus Tu Mieszka.

Gość gość
Strozyk nie p*****l skoro porzuciłeś robotę

Gość PrawaeTywae
No ja mam na drzwiach napisane swoje nazwisko :classic_cool: nie wiem jak wy

Gość gość
hahaha a ja zawsze myslałam że to pierwsze imiona trzech kroli, ale porazka lol.

Gość gość
ja też :D :o

Gość gość
Bo to sa pierwsze imiona Trzech Kroli wlasnie a ktoś tu probuje namieszać wam w glowie.

Gość gość
C†M†B – symbol wypisywany z okazji uroczystości święta Trzech Króli, który pojawia się na drzwiach mieszkań. Oznacza błogosławieństwo dla domu i jego ochronę przed złem. Powstanie napisu jest nawiązaniem do pierwszych liter łacińskiego zdania Christus mansionem benedicat (Niech Chrystus błogosławi temu domowi), choć święty Augustyn tłumaczy je jako Christus Multorum Benefactor (Chrystus dobroczyńcą wielu). W wieku XVIII upowszechnił się w kościele katolickim w dzień Objawienia Pańskiego, oprócz święcenia złota i kadzidła, także zwyczaj święcenia kredy, którą to kredą oznaczano drzwi wejściowe domów katolickich. W zwyczaju tym można również dopatrywać się analogii i kontynuacji tradycji ze Starego Testamentu (Wj 12,1n), gdzie nakazano znaczyć domy krwią baranka, aby uniknąć potępienia i kary bożej. Czasami wpisywana jest wersja K+M+B, która jest błędną interpretacją łacińskiej inskrypcji CMB. Przyczyną błędu jest legenda o "trzech królach", która pojawiła się w średniowieczu i stąd przyjęło się błędne odczytywanie tych liter jako imion Mędrców – Kacper, Melchior i Baltazar

Gość gość
Niech sobie piszą te symbole CMB czy KMB a i tak nie chronią od złego. Co za idotyczny pomysł. Chrześcijaństwo jest porąbane.