Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zatwardzenie u roczniaka co dawać do jedzenia i jak pomóc maluchowi

Polecane posty

Gość gość

Moja córeczka od jakiegoś czasu ma problemy z twardymi stolcami. Nie daję jej słodyczy. Sporadycznie coś ugryzie od starszej siostry. Czasem dostaje flipsa albo paluszka. Jak się obudzi daję jej ciepłą wodę z miodem. Dopiero później mleko. Nie jada kasz gotowców. Najczęściej jaglaną. Kasza manna odstawiona. Na obiady jada zupy nie za gęste. Bananów jej nie daję. Dziś dalam jej na deser mus ( surowa marchew, jabłko i surowy buraczek). Nic nie działa. 2 dzień nie zalatwila się. Tak kombinowalam z tym jedzeniem, że zalatwiala sie codziennie ale nadal z płaczem bo kupa byla twarda Jakie jeszcze macie sposoby żeby rozluźnić stolec.

Gość gość
śliwki, suszone śliwki zaparzyć wrzątkiem i pozniej ten sok co pusci dac do wypicia :)

Gość gość
To już też robilysmy. Te sliwki mogę jej dawać ccodziennie? platki owsiane na wodzie z jablkiem też je. Moze lepiej otreby pszenne?

Gość gość
Weź suszone śliwki wieczorem zalej wrzatkiem i daj rano przed śniadaniem do wypicia ten sok. Zresztą możesz te śliwki zmiksowac i dać całości moja ma 10mies i też często zaparcie i super działa a córka chętnie zjada te śliwki.

Gość gość
Jeśli to nie jest jedno razowy przypadek, zapytaj lekarza

Gość gość
Mój syn od 8 miesiąca życia też robił bardzo twardą kupę i strasznie przy tym płakał. Lekarz przepisał nam takie saszetki do ropuszczania w wodzie ale nie wiem czy są dostępne w polsce. To sie nazywa movicol. Podaje mu je od 4 miesiecy i juz po 2 saszetkach ( a wlasciwie jednej bo daje mu tylko pół dziennie) zaczął robić normalną kupkę i nie płacze przy jej robieniu. Wcześniej podawalam mu syrop duphlac ale on nic mu nie pomagał. Ten syrop można kupić w aptece bez recepty.

Gość gość
U nas dzialay kefiry i jogurty, corka bardzo lubi, uwielbia tez suszona zurawine i orzeszki ziemne albo nerkowce - o orzechach zawsze kupa wzorcowa :-)

Gość balbina z gór
Kup suszone sliwki w słoiczku gerbera, ze dwa słoiczki podaj, wypróżni się raz dwa :) Mój synek jak miał zatwardzenie to podałam właśnie te śliwki, po 20 minutach nogawką z niego leciało :)

Gość agula8
u moich dziec***omagają warzywa, brokuły, szpinak, ale też jabłka, winogrona-soki przecierowe, śliwki gerbera też są dobre, do tego podaję latopic-probiotyki teżregulują a w razie większych problemów można włączyć syrop lactullosum-jest bezpieczny bo nie wchłania się i działa tylko na poślizg/ale za zgodą pediatry oczwyiście/. I masaże brzuszka,przysiady itp

Gość gość
autorko daj sliwki, obojętnie czy suszone czy ze słoika i jak zje niech popije wodą. Tak samo jak dajesz owsianke, jak skończy jeść niech za jakiś czas napije się wody. A do owsianki zawsze mozesz dorzucić troche otręb.

Gość gość
moja metoda: płatki owsiane ugotowane na wodzie ALE odsączone i podane z jogurtem naturanym+ 3 suszone śliwki do tego. To moje codzienne śniadanie od 3 lat- uwielbiam! No i od tego czasu żadnych zaparć a miałam okropne, z bólu wylam, ciągle o***t popękany i krew :/

Gość gość
ale po co odsączać i wylewać witaminy, wystarczy ugotować płatki błyskawiczne w odpowiednich proporcjach np. 1:2 z wodą i zostawić 15 minut pod przykryciem.