Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dajecie malym dzieciom pieczarki

Polecane posty

Gość gość

A jesli tak, to w jakiej formie? Zupa, sos, duszone? Chodzi mi o dzieci w wieku rok-dwa latka. Moja cora dzis dorwala sie do naszego obiadu, byly ziemniaczki, piers kurczaka i wlasnie pieczarki duszone w smietanie, baaardzo jej smakowaly, ale nie jestem ewna czy moge jej dawac? Ma rok i osiem miesiecy.

Gość gość
Up?

Gość gość
Grzyby typu pieczarki dopiero po 3rż - ciężkostrawne i w sumie "mało odżywcze". Normalne grzyby dopiero po 7rż.

Gość gość
tak daje

Gość gość
chyba pieczarką po głowie- pewnie ze nie, bo po co?zero odzywczych substancji i zawsze moze zostać ta jedną na milon

Gość gość
A mi lekarz kazał dawać normalnie dziecku. Maly ma 9m-cy i dostal troszeczkę i nic mu nie bylo.

Gość gość
Gdzieś czytałam że nie powinno sie podawać grzybów dzieciom do 7 roku życia a nawet dłużej bo i ich żołądek tego nie strawi. Poza tym grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Myślę że mała ilość tych pieczarek nie powinna jej zaszkodzić ale lepiej nie przesądzać z ilością i czestoscia ich podawania.

Gość gość
No ale skoro dziecku nic nie jest, smakuja mu pieczarki, to czemu nie dawac? Przeciez walory smakowe tez sa wazne, a poza tym pieczarki to dodatek do dan, nikt chyba nie zjada kilograma naraz:-)

Gość gość
Czekolada czy napoje gazowane tez dzieciakom bardzo smakują...a raczej nie dajesz ich prawda?... :-)

Gość gość
http://dziec**pl/kat,1033629,title,Dlaczego-dzieciom-nie-wolno-podawac-grzybow,wid,15970741,wiadomosc.html

Gość gość
Ja sie wlasnie zdziwiłam,ze tak wczesnie kazał to podać tłumacząc,ze dziecko musi spróbować wszystkiego zanim skonczy rok. Podałam mu te pieczarki 2razy tylko i na tym sie skońcZyło. Smakowały mu i nic mu nie bylo ale pamiętam,ze ze starszym dzieckiem długo ich nie podawałam.

Gość gość
przeciez to sama woda w opakowaniu ale moja corka dostala od nich sraczki a miala juz ze 3,5 roku wiec nie podaje juz dluzsza chwile

Gość gość
grzyby nie mają żadnych wartości oprócz smakowych i dzieciom nie powinno ich się podawać, ja swoich pieczarkami nie karmiłam

Gość mateczka z cysiami i dzidziami
Jasne, niech się na nażrą i zapiją mleczkiem z cysiów, na zdrowie. Ja tam swoim niczego nie odmawiam.

Gość gość
Moja córka tez długo nie dostawała pieczarek i jajek (jajka były zalecane dopiero po roku) . Rezultatem tego jest to,ze córka ani jednego ani drugiego nie tknie palcem a ma juz.5lat..

Gość gość
Dawno takich glupot nie czytalam:D Od kiedy pieczarki to grzyby? Pieczarka to pleśniak (sic!) i jest bardzo zdrowa. Przede wszystkim ma duzo zelaza i mnostwo innych mineralow i witamin, wiec nic dziwnego, ze lekarz zezwolil podawac je dzieciom. Dziecko moglo dostac sraczki, bo pieczarki byly stare lub np. za tlusto przyrządzone albo smazone, Pewnie od smietany ta sraczka.

Gość gość
Wróć no niunia do podstawówki, to chyba tam uczą takich elementarnych pojęć jak grzyb i podstaw systematyki w ogóle: Królestwo: grzyby Gromada: podstawczaki Klasa: pieczarniaki Rząd: pieczarkowce Rodzina: pieczarkowate Rodzaj: pieczarka Mówi ci to coś? Pleśniaki to też grzyby, tyle, że zupełnie inne, należące do kompletnie innej gromady nawet...

Gość gość
Idiotka skopiowała z wiki słowo w słowo ,sama szukała a innych wyzywa i poucza.Po za tym pieczarki które kupujemy ,jemy nie pochodzą z pod drzewa w parku tylko hodowane w dobrych warunkach i są to pieczarki białe .

Gość gość
Normalnie na całym świecie daje się od 7 mies., a w niektórych krajach nawet od 6 mies. Pieczarka to pieczarka. Nie da się jej pomylić z żadnym trującym, tym bardziej że większość ludzi kupuje w koszyczkach w marketach, a tam nie ma żadnych szatanów ani halunów ani innych dziwnych szrumów. Przestańcie siać panikę i powtarzać bzdury z lat 80.

Gość gość
E tam pieczarki to nie grzyby heh. Mój ma dwa latka. Typowo pieczarkowego nic nie daje ale jak jest w jakieś potrawie np zupie gulaszowej czy zapiekance to zje jak sie kawałek nawinie

Gość gość
Nie bądź taka pewna że pieczarka jadalna nie da się pomylić z innym grzybem.

Gość gość
No hipermarketową na pewno pomylisz.. :o Tja. Żartujesz chyba.

Gość gość
Kupujesz pieczarki w Hipie zapakowane w jakieś pojemniki w domu raz dwa kroisz nie oglądasz tak jak przy zbieraniu więc nie wiem co to za rodzaj pieczarki ,może być mysia ,miejska ,polowa a nie koniecznie hodowlana w warunkach cieplarnianych .One nie są trujące ale tańsze bo rosną wszędzie .

Gość gość
Te z hipa nie są przecież zbierane w lesie przez domorosłych grzybiarzy. :D To są szklarniowe. Tam nie ma trujących. Weź się ogarnij.

Gość gość
a ja słyszałam ze dzieciom DO 10 LAT nie powinno się podawać pierzarek i jakikolwiek innych grzybów bo są ciężkostrawne i nie maja żadnych witamin i co wy na to mamusie?

Gość gość
Te pieczarki są hodowlane :D zbierane na halach. Zanim zbiorą te z drugiego końca hali to z przodu juz zdążą nowe urosnac. Wiem bo moje dwie ciotki zbierają pieczary

Gość gość
"Idiotka", która skopiowała z wiki przynajmniej się nie ośmieszyła brakiem podstawowej wiedzy i nie wyzywa innych od idiotek. Może się na niej wzoruj?

Gość gość
przecież już w jakiś słoiczkach dla dzieci chyba od 7 mż są pieczarki.

Gość gość
Pieczarki to przecież też grzyby głupie baby ! Są ciężko strawne, czy wy nie potraficie odróżnić jak grzyb wygląda?