Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

interpretacja testu papp a 13 tydz

Polecane posty

Gość gość

witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wynikow testu pappa wolna podj.beta hcg- 17,46 lU/l, białko pappa 2,64 lU/l. wiek 28 lat, pierwsza ciąża. opis usg: fhr 164, crl 68.5 mm , bpd 21.8 mm, fl 10.7 mm, nt 1.67, omp 13+0 kość nosowa obecna, kręgosłup symetryczny bardzo proszę o jakiekolwiek informacje, bo chyba zwariuje. krew była robiona następnego dnia po usg

Gość gość
Interpretuje sie tak : najpierw przed wynikami, na podstawie twojego wieku, chorób, czy palenia papierosów wyliczają ci ryzyko trisomii ( wady genet płodu ) dajmy na to 1:200- czyli ze z 200 kobiet z takimi czynnikami jak ty ,w takim wieku jak ty, jedna urodzi dziecko chore. Następnie to ryzyko oblicza się jeszcze raz biorąc pod uwagę wyniki z krwi i usg- to ryzyko albo się zwiększa albo zmniejsza. Czyli w twoim wyniku musisz mieć ciąg dalszy, zobacz dokładnie. Ja miałam w 11 tyg białko pappa podobnie, beta wyższą ( ale może ma się zmniejszać potem ) W usg wartości mniejsze, ale ciąża moja była młodsza. Poszukaj w wynikach tych wniosków, bo one są najważjsze.

Gość gość
nic wiecej nie mam, w tym caly szkopuł i zniecierpliwienie czekam na analize genetyka, a to ma potrwac ok tyg

Gość gość
ale dlaczego krew miałaś pobieraną dopiero na drugi dzień, po usg? jedno i drugie musi być robione tego samego dnia

Gość gość
usg mialam robione o 14 31.12.2013, krew pobieraja tylko do 12-tej. 01.01.2014 wolne wiec dopiero 02.01.2014 mi pobrali

Gość gość
To może ginekologa zapytaj. W kwestii wymiarów płodu, na pewno będzie wiedział.Tydzień czasu to dużo, można zwariować z niepewności. A lekarz, który robił usg nic ci nie powiedział ? Chyba jak by było coś nie tak to by cię poinformował. Mi lekarz od razu przy badaniu objaśniał co i jak. Dziwne jakieś to badanie miałaś. Ale fakt, że na wynik PAPPA czekałam ponad 2 tyg i dostała go dopiero z interpretacją, ale to nie genetyk tylko komputer wyliczał ryzyko.

Gość gość
nt to przeżiernośc karkowa - wynik dobry, kość nosowa obecna i ma być obecna, kręgosłup też ok. Na reszcie się nie znam