Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to duzo jak na 16 miesieczne dziecko

Polecane posty

Gość gość

Zaczelam sie zastanawiac czy nie ograniczyc dziecku troche ilosci karmien... Nie wyglada grubo, ale chudo tez nie, jednak patrzac na ilosc zjadanego przez nia jedzenia... czasem dorosly by sie najadl... Np dzis: - mleko 250 ml - 200 ml kaszy z tartym bananem - mus owocowy - ok 150 gr - 1 dosc duzy kotlet mielony i sporo duszonej marchwii - miska zupy porowej - na gesto (ok 280 ml pewnie) - jablko - 2 jajka sadzone z kielkami i kromka chleba - mleko 250 ml Jak tak myslec to codziennie zjada mniej wiecej takie ilosci roznych rzeczy. Wazy 12.5 kg, ma 90 cm wzrostu. Czy to nie za duzo jedzenia?

Gość gość
Takie ilości to ja nie pochłonę na jeden dzień :D. Myślę że to bardzo dużo ale skoro ma apetyt a jedzenie jest zdrowe to czemu nie. Ważne aby unikać pustych kalorii, jedznia gotowego a skoro dobrze i racjolanie ją karmisz nie powinno być negatywnych skutków bo dziecko wyrośnie , zresztą waga jest istotna i jeżeli jej mieści się w normie to jest ok. Pamiętaj jednak by przerwa między posiłkami wynosiła te 3 godziny.

Gość gość
Moje dziecko też ma 16 miesięcy skończone, waży nieco ponad 9 kg, ok 80 cm wzrostu. Z tym że mały jest niejadkiem, w porównaniu do twojego dziecka je 1/3 tego co wypisałaś. Wedle mnie powinnaś trochę ograniczyć jedzenie swojej córce

Gość gość
kiedy ty zdązysz jej to dać w sumie pięć posiłków dziennie z mlekiem ci wychodzi siedem ale jak mleko jej bez kaszy to chyba ok tylko ilość jest duża wogóle jest duża jak na 16 miesięcy?? Mój mały ma dwa lata i ma 90cm i to mówią że jest wysoki waży 13 kg i jest szczupły ale je mniej niż twoje dziecko bo 5-6 posiłków z czego dwa to kasza rano i wieczorem (musi specjalna kaszę bo nie może pić mleka zalecenie gastroenterologa) jeden to owoc, przewaznie na podwieczorek, obiad i jakaś bułka lub coś na na drugie śniadanie czasem jeszcze zje kolację np chleb z jajkiem lub parówki (2 lub 3)

Gość gość
Mój syn ma dwa latka i mierzy 97cm i waży 14 kg i je podobnie. Myślę że dobrze małą odżywiasz , wszystko to zgubi. Mój jak był w jej wieku też tyle jadł a obecnie tego nie widać wogóle. Wazne co jej dajesz a nie ilość bo dziecko i tak zje tyle ile potrzebuje . Tak jak ktoś napisał , pamiętaj o przerwach na trawienie bo to tak samo ważne jak dobre odżywianie.

Gość gość
Mój syn ma 16 miesięcy i je nawet więcej a jest szczuplutki 92 cm i 10 kg. Zarówno wzrost twojej córki jest piękny , wysoka dziewczynka więc nie dziwić się że potrzebuje kalorii, wszak rośnie. Są dzieci dwuletnie które są niskie tak jak mój siostrzeniec w wieku dwóch latek mierzył 91 cm a twoja zwyczajnie rośnie więc niech je , byle zdrowo . Trzy , trzy i pół godziny przerwy między posiłkami powinna mieć.

Gość gość
91cm w wieku dwóch lat to nie jest niskie dziecko wystarczy spojrzeć do siatki centylowej żeby zobaczyć że to wysokie dziecko, taki wzrost w ieku 16 miesięcy to już powyżej 97 centyla co nie znaczy że to źle. później dzieci już wolniej rosną ale 90cm na dwa lata to nie jest niski wzrost