Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZBrzusiem

Poród w wodzie

Polecane posty

Gość ZBrzusiem

Czy któraś z pań rodziła w wodzie? Jakie macie wspomnienia? Warto?

Gość gość
Ale żeby rodzić w wodzie to trzeba chyba prywatnie ? Ile się płaci za taki poród autorko wiesz ? Bo ja jestem ciekawa, słyszałam, że poród w wodzie jest lżejszy, bo woda łagodzi bół i uspakaja itp

Gość gość
ja rodzilam normalnie w szpitalu 2x jakos nie przywiazywalam wagi do warunkow trzeba urodzic to trzeba co za roznica jak i gdzie ale slyszalam od kobiety ktorej corka rodzila w wodzie i naprawde zachwalala ze super opieka 0 bolu maz caly czas z zona rodzinna atmosfera czyli moze faktycznie warto skoro porod wspomina sie dobrze a nie jako traume zwienczona radoscia ze juz po wszystkim

Gość ZBrzusiem
Jest możliwość rodzenia w wodzie w państwowych szpitalach. Podobno w szpitalu, w którym chcę rodzić nie pobierają opłat. Dlatego się zastanawiam...

Gość gość
u nas była dopłata 500zł do porodu - minus taki że nie dadzą ci zoo - no i na parcie raczej każą wychodzić bo lekarz przecież ani położna nie widzą co się dzieje tam na dole..

Gość ZBrzusiem
Hmm... To jaki to poród w wodzie, skoro przeć trzeba poza...

Gość gość
np. w tychach można rodzić w wodzie. Kiedyś był boom na taki poród i dużo się o tym pisało. Moja sąsiadka tak rodziła za namowa położnej i srogo się rozczarowała. Odradza na każdym kroku. Wszystko to co wydalasz w trakcie idzie do wody, która po jakims czasi żur przypomina. Trzeba ją zmieniać co jakis czas, więc wychodzisz cała pozlepiana (coś w rodzaju miss mokrego podkoszulka)i czekasz az wymienią. A zachwalali jej ten poród, że dla dziecka to łatwiej bo wchodzi w naturalne środowisko itd. a prawda taka, że na końcu kazali jej wyjść i cała mokra i zziębnieta urodziła nie w basenie, a obok. Radzę dobrze przedyskutowac przebieg takiego porodu z połozną.

Gość ZBrzusiem
Fakt, nie brzmi to zachęcająco... Ale jestem ciekawa, czy w wodzie skurcze naprawdę mniej bolą?

Gość zycietonietylkoprokreacja
Można urodzić w wodzie w normalnym szpitalu na NFZ tylko trzeba dobrze poszukać. I nie w każdym mieście jest taka możliwość. Ostatnio sporo szpitalu zakupiło wanny do immersji wodnej a to nie to samo co poród w wodzie. Immersja wodna polega na moczeniu się w wannie, mąż lub położna polewają brzuch ciepłą wodą ale na samo parcie trzeba wyjść. Można w tej wannie posiedzieć dobre kilka godz, w ten sposób skurcze są mniej odczuwalne dla rodzącej. Natomiast poród do wody to jest inna bajka i trzeba wyraźnie dopytać czy w trakcie wypierania dziecka można przebywać w wannie (basenie porodowym). Z tego co wiem to w moim mieście co najmniej jeden szpital oferuje taką możliwość (tj oczywiście jeśli poród przebiega fizjologicznie i nic złego się nie dzieje).

Gość ZBrzusiem
Jeżeli impresja wodna rzeczywiście złagodzi ból, to nie jest takie złe rozwiązanie. Tylko co z bólami podczas parcia... Na zzo pewnie będzie już za późno...

Gość ZBrzusiem
Chyba, że mięśnie w wodzie rozciągną się na tyle, by również ból podczas parcia się zmniejszył.

Nie IMPRESJA wodna tylko IMMERSJA :D A co do znieczulenia to albo albo. Porody w wodzie są przeznaczone dla tych kobiet, które chcą rodzić w naturalnym rytmie, bez znieczulenia. Właśnie kąpiel ma działać lekko znieczulająco i rozluźniająco. Jeśli się chce zzo to jest to już poród zmedykalizowany.

Gość gość
Kiedy rodzisz w wodzie to parcie też sie odbywa w wannie. I poród i immersja odbywają się bez ZZO

Gość ZBrzusiem
Ups... no tak immersja :-) To wszystko przez te emocje przedporodowe :-D

Gość gość
Jak swego czasu mieszkałam i pracowałam w USA to wiele moich koleżanek z pracy rodziło w wodzie. To było 10 lat i wielki szał na to tam był :) Jak w planie porodu napisałam, że nie chce rodzić w wodzie to położna która sie mną opiekowała patrzyła się na mnie jak na kosmitke :P

Gość gość
w Katowicach na Ligocie mozna urodzic do wody. Na NFZ. Nie kaza wychodzic na czas parcia, no chyba ze cos jest nie tak.

Idealną sytuacją jest, kiedy na bieżąco można zdecydować czy ma się ochotę siedzieć w wodzie czy wręcz przeciwnie. Ja wybrałam szpital w którym każda sala zaopatrzona jest w kanapę, drabinki, piłki etc i wannę właśnie. I można z nich korzystać dowolnie (wszystko oczywiście kiedy poród przebiega fizjologicznie). Jednak kilka dobrych godzin to trwa i rodząca sama wie co w danej chwili jej pomoże. No ale o czym tu mówić kiedy w większośc***olskich szpitali cały czas obowiązuje leżenie pod KTG a potem na łóżku porodowym :-/ Dlatego tak ważne jest rozeznanie i wybór szpitala, nie zostawiajcie tego na ostatni moment!

Gość gość
Dziewczyny, ja rodziłam w wodzie w 2008 roku i teraz znów zamierzam. Był to mój pierwszy poród, więc nie mam porównania, czy poza wodą boli bardziej czy mniej, ale wiem na pewno, że moment narodzin córeczki to najpiękniejsza chwila w moim życiu i baaaardzo wzruszające wydarzenie :) Więc ja bardzo polecam :)