Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rachunek za wode

Polecane posty

Gość gość
Ilosc prysznicow/kapielu wyliczona jest na podstawie sredniej, tzn ile ludzie przecietnie uzywaja wody na prysznic lub kapiel. Nie jest to moj wymysl tylko wytyczne od mojego dostawcy wody.

Gość gość
karamel i tutaj sie mylsiz,bo w Irlandii Północnej tez za wode i ścieki sie płaci,tylko wliczone jest to do jakiś tam opłat corocznych.>> caramel dobrze pisze, w Polnocnej Irlandii woda jest za darmo, nic sie nie placi... Miszkam w Belfascie place tylko rent, oplate za prad, olej i neta, za wode, scieki, wywoz smieci nic nie placimy... Jak sie nei znasz to sie nie wypowiadaj. Za wode placa tylko biznesy, osoby prywatne nie. Tutaj chcieli wprowadzic oplaty, ale ludzie walczyli, powiedzieli z jakiej racji maja placic za cos co jest postawowa potrzeba do zycia i nie placa... W NI ludzie nie sa takie miekkie c**ki jak w pozostalych czesciach UK czy innych krajach, gdzie urzedasy sobie daja nieuzasadnione podwyzki, a reszta ma zaciskac pasa... Poprostu przyjda pod Sttormont I wywieszaja wszystkich na latarniach razem z rodzinami i spokoj bedzie z brubasami-urzedasami... Musliny tez tutaj grzeczne sa, bo zrobiliby im Ramadan...

Gość gość
O PŁATY ZA WOD ę Czy woda w Irlandii Północnej jest bezpłatna? Nie. Od roku 2007 wprowadzono opłaty za dostawę wody i oczyszczanie ścieków. Kto płaci za wodę i oczyszczanie ścieków? Osoba opłacająca rachunki jest osobą, która opłaca rachunki w danym gospodarstwie domowym (nie obowiązkowo musi to być gospodarz albo właściciel domu). Jeżeli korzystasz z systemu kanalizacyjnego, należy odpowiednio płacić za korzystanie. Jeżeli korzystasz z szamba – nie ma za to opłat, jednakże należy płacić za jego wywóz. Jak zostały ustalone opłaty za wodę? Istnieje osobna taryfa za dostawę wody i osobna za oczyszczanie ścieków. Pierwsza z nich – to stała opłata w wysokości ok. £55 za rok oraz dodatkowej opłaty zmiennej w zależności od wartości domu albo mieszkania. Jak się oblicza rachunki? Rachunki są obliczane na trzy sposoby: Taryfa standardowa – większość ludzi płaci w zależności od • wartości swojego domu (mieszkania) Taryfa ulgowa – wiele ludzi z niskimi dochodami płaci • taryfę ulgową Taryfa według licznika – od roku 2007 wszystkie nowo • wybudowane domy i na nowo zainstalowane węzły mają liczniki, według których będą dokonywane opłat

Gość gość
masz karamel przestarzałe wiadomości - wynajmujesz schowek na szczotki więc wodę masz wliczoną w rent i nawet o tym nie wiesz!

Gość gość
12.01.14 gośc jakis Ty głupi,ze az mi Ciebie żal. Kazdy właściciel płąci za wszelkie media. Ty,wynajmujac od własciciela płacisz mu czynsz,w którym własciciel juz uwzględnił opłate za kazde media,z których korzystasz. Tak łopatologicznie C***odam przykłąd z PL,moze zdołasz zrozumiec. Jedziesz sobie nad Polskie morze i wynajmujesz kwatere ,dajmy na to pokój 3 osobowy i płacisz jakas tam sume za dobe. Własciciel kwatery nie wyszczególnia Ci,ze w tej cenie sa wliczone opłaty za wszelkie media z których bedziecie korzystać. A nawet jak nie ebdziesz korzystał,to i tak płacisz,bo masz to udostępnione,ale Twoja wola czy z tego skorzystasz czy nie. Pojołes jzu,ze jednak w Irlandii i na całym swiecie opłaca sie za wszyskie media które sa zainstalowane w nieruchomosci?

Gość gość
to wy jestescie niedoinformowani... nawet jak masz swoj dom i nie placisz rentu, to nei placisz za wode, scieki i tax, tak jest w Polnocnej Irlandii, tlumoki... jak komus placisz rent, to on placi tylko tax, ale za wode nie, ani za scieki... ile mozna wam o tym pisac, ja tu mieszkam, moj kumpel ma juz swoj dom, placi tylko mortgage, a wy dalej sie wymadrzacie...

Gość gość
dodam jeszcze, ze nie wiem jak jest np w REPUBLICE IRLANDII, ale wiem jak jest w POLNOCNEJ IRLANDII, jak wy nie widziecie roznicy miedzy nimi to juz wasz problem, ze nie znacie sie na geografii...

Gość gość
i powotrze jeszcze raz, za wode w NI placa biznesy, tj restauracje, myjnie samochodowe itd, prywatne osoby nie...

Gość gigi gigi
od 2007 roku w Irlandii Północnej PŁACI SIĘ ZA WODĘ I ŚCIEKI!!! jak ktoś nie wierzy niech sprawdzi sobie stronę internetową NORTHERN IRELAND WATER, którzy są głównym dostawcą wody i odbiorcą ścieków w Irlandii Północnej!

Gość gigi gigi
sorry - zwracam honor - prywatni właściciele w Pn Irlandii nie płacą! mam znajomego co ma restaurację w Dublinie i on płaci, ale to przecież biznes!

Gość gigi gigi
w Belfaście! - czub ze mnie, zawsze mylę te dwa miasta!

Gość gość
Jeżeli ktoś np. ma działkę z ogrodem i czerpie wodę do podlewania w wodociągu, to biorąc pod uwagę cenę metra sześciennego i ścieków, można zbankrutować. Ja sobie poradziłem i kupiłem zbiornik na deszczówkę http://www.zbiorniki.szczecin.pl/.

Gość gość
Ja tez miałam bardzo wysokie rachunki za wodę, ale mój maż mył samochód i to było z tym zwiazane. Teraz wysyłam go na myjnie http://www.maldrobud.pl/ nie mam bałaganu, nie jest pozalewane, to o wiele lepsze rozwiązanie.

Gość gość
Ja dopoki nie zainwestowałem w nawadniane automatyczne ogrodu to się za wodę wypłacić nie mogłem :D A teraz bardzo spadły rachunki. Ogolnie caly system mi się już zwrócil. Wszystko kupowałem tutaj http://nts.tanake.com.pl/ i bardzo polecam

Gość gość
Ja również do niedawna miałem straszne rachunki za wode ale od 2 miesięcy mam studnię głębinową na podwórku wykonaną przez firme http://www.hydroel.com.pl/ i o wiele mniej wody mi idzie.