Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LenaLENKA

grupa krwi inna niż u rodziców

Polecane posty

Gość LenaLENKA

Witam. Od dłuższego czasu męczy mnie ta myśl. Moja mama ma grupę krwi ARh+ a tata ABRh- ja natomiast mam grupę krwi 0Rh-. Czy jest to możliwe, że mam taką grupę krwi skoro krew dziedziczy się po którymś z rodziców. Wiele czytałam o tym i nie wiem już co robić. Przecież nie spytam się ich czy jestem ich biologicznym dzieckiem. Pomóżcie!

Gość gość
Zapytaj

Gość gość
najpierw powiedz o swoich wątpliwościach mamie, możliwe, że Twoj tata nie jest Twoim biologicznym ojcem :P

Gość LenaLENKA
Ale czy to możliwe jest... A czynniki Rh? Jedeno ma plus drugie minus. Chodzi mi o to czy tak może powstać grupa 0 ? A nie pytam się czy mam się ich spytać o to czy jestem ich biologicznym dzieckiem.

Gość gość
z takiej kombinacji powinnas mieć grupe A, B, AB + albo - 0 z tego nie wychodzi. Więc albo mama ma cię z kims innym niż twój tato, albo jesteś dzieckiem adopcyjnym, bądź omyłkowo podmienionym w szpitalu po porodzie

Gość gość
Z grupy AB, nigdy nie powstanie grupa 0. Z każdej innej kombinacji tak, ale nie z tej z grupą ab.

Gość gość
jeśli jedno z rodziców ma grupę krwi A, a drugie AB, dziecko może mieć grupę krwi A, B lub AB; Ty masz 0 więc przy matce mającej grupę krwi A ojciec musiałby mieć grupę krwi, 0, A lub B. Nie ma szans grupy krwi 0 przy ojcu AB. Albo źle oznaczyli grupę krwi ojcu albo jest nim ktoś inny.

Gość gość
gosc z 10.15 piszesz totalne bzdury! jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj! mozesz jak najbardziej miec 0- i nie ma w tym nic dziwnego. Rodzice maja najwidoczniej A0 i z tego może wyjsc na 25% AA, 50% A0, 25% 00. Przy czym A0 jak i AA jest zapisywane jako gr A, a 00 poprostu 0. Z rh jest to samo mama jest +/-, tata -/- i wyszlo -.

Gość gość
szansa na to jest taka że tata ma źle okresloną grupe krwi. To sie zdaza czesto bo gr krwi są/były okreslane dzieciom przy porodzie z krwi pepowinowej a tam moze byc domieszka krwi babci.. No i zdazaja sie jeszcze różne mutacje, rzadko ale są wiec nie jest powiedziane na sto pr ze to nie jest twoj biologiczny tata.

Gość gość
gosc z 10.15 piszesz totalne bzdury! jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj! mozesz jak najbardziej miec 0- i nie ma w tym nic dziwnego. Rodzice maja najwidoczniej A0 i z tego może wyjsc na 25% AA, 50% A0, 25% 00. Przy czym A0 jak i AA jest zapisywane jako gr A, a 00 poprostu 0. Z rh jest to samo mama jest +/-, tata -/- i wyszlo -. Jak rodzice maja AO jak ojciec ma AB? Nie wychodzi z tego grupa O w zaden sposob.

Gość gość
Jakie A? Matka może i ma A0 ale ojciec ma przecież AB. Nie mają oboje grupy A coś ci się pomyliło. Przy grupie A u obojga rodziców jest możliwa grupa A lub 0. Ale w tym przypadku ojciec ma AB a nie A.

Gość LenaLENKA
Do gość 10.21 ale mój tata ma AB a nie 0. Ja mam 0

Gość gość
kobieta z grupa 🖐️ inetesujace :classic_cool:

Gość gość
przykro mi ale mama najprawdopodobniej sie pusciła. Strona którą podałem jednoznacznie odrzuca możliwość posiadania takiej grupy krwi u dziecka

Gość gość
gość z 10.21, zanim mnie objedziesz przeczytaj ze zrozumieniem to, co napisała autorka! Mama ma grupę A (obojetnie czy Azero, A1,) Tata ma grupę AB Wiec dziecko (wspólne) nie może mieć grupy 0 Koniec. Kropka

Gość goscianka
Niestety najprawdopodobniej nie jestes biologiczna corka swojego ojca. Pogadaj z mama, szczerze, na osobnosci. Moze tajemnica sie wyjasni.....?

Gość Jaamajka
a kiedy sprawqdzalas jaka masz grupe? Ja w ksiązeczce zdrowia z dziecinstwa mam wpisane Arh+ a w ciazy robiłam badania 2 razy i mam 0rh+. Ja bym się na twoim miejscu bardziej martwila tym "-" bo jak twoj partner bedzie miał "+" to macie konflikt serologiczny.

Gość gość
Pytanie takie: kiedy były robione badania na grupę krwi.. Moja mama ma AB (na pewno), tata twierdzi, że ma 0, ja mam B, a siostra AB.. Co przy grupie taty niby 0 wyklucza jej grupę krwi. Ona jest na pewno moją siostra biologiczną i na pewno córką moich rodziców. Ale po prostu ojciec pewnie miał tę grupę badaną "sto lat temu", czyli jako niemowlę. Dzisiaj dzieciom po porodzie nie bada się grupy krwi, ponieważ stwierdzono, że do pół roku po urodzeniu (a czasem ciut dłużej) grupa krwi może ulec zmianie. Kiedyś wszystkim określano grupę krwi od razu. Ja i siostra byłyśmy w szpitalu jako nastolatki czy osoby dorosłe, więc mamy potwierdzoną grupę krwi.. ona ma AB, ja B.. więc tata nie może mieć grupy 0, chociaż się upiera. _ Więc dowiedz się, z kiedy mają badania.. jeśli stare.. to warto zrobić od nowa.. jeśli badani byli jako dorośli.. no to cóż.. albo to nie są Twoi rodzice, albo to nie jest Twój ojciec

Gość Jaamajka
dokładnie, badania z czasów naszego dzieciństwa a tym bardziej rodziców są mało wiarygodne. Ja jestem tego przykładem.

Gość gość
Albo ktoś wymyśla tematy, bo się nudzi przy niedzieli, albo to naprawdę mega rzadki przypadek (w co trudno mi uwierzyć,znając trochę specyfikę kafeterii :) ). Grupa krwi AB RH- występuje najrzadziej na świecie.W Polsce ma ją 1% ludzi. Załóżmy, że ojciec autorki należy do tej mega rzadkiej grupy. Ale jeszcze żeby wychowywał nieswoją córkę z drugą bardzo rzadką grupą 0 rh-, którą ma 6% Polaków, to już wręcz nieprawdopodobne.

Gość LenaLENKA
Mi się nie nudzi! Naprawdę mam taki problem. Ja miałam badana krew jakieś 4lata temu a rodzice to nie wiem chyba wiek temu.

Gość goscianka
By sie upewnic, ojciec musialby zrobic sobie ponownie badania... A to troche drazliwy temat, nie sadzicie? Ostatecznym wykluczeniem jest jednak zawsze test DNA. Koszt ok 700-800 zl, ale co jest plusem - mozna go wykonac 'z przyczajki', wziac wlos z cebulka ojca z grzebienia i dac do laboratorium. Masz 100% pewnosci wtedy :-)

Gość gość
wpisz sobie krzyżówki krwi, to nie jest tak że dziecko mu mieć krew po 1 z rodziców. ja mam AB- mąż A+ a syn B+

Gość Widzę urodzaj tematów
Niestety taka kombinacja w układzie ABO jest niemożliwa :( Możliwy genotyp ojca IAIB a matki IAIA lub IAi Już bez wchodzenia w szczegóły który allel jest recesywny, a która homozygota dominująca to z takich grup może powstać krzyżówka A, B lub AB. A czynnik Rh nie ma tu nic do rzeczy bo to zupełnie inna kwestia niż układ ABO.

Gość gość
Mąż ma grupę krwi AB rh-, ja mam A rh+, nasz syn ma grupę 0, wiecie dlaczego? Bo niestety nie począł go mąż, po prostu miałam krótki romans w wyniku którego zaszłam w ciążę. Takie rzeczy się zdarzają

Gość gość
jak masz watpliwosci to pogadaj z rodzicami i popros zeby zrobili badanie krwi i po temacie. Po co to drażyc, pewnie maja jakies bzdury wpisane lata temu.

Gość gość
nie wie :D

Szkoda męża i dziecka że mają taka kłamliwą żonę i matkę.