Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pozostawienie dziecka w szpitalu po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Proszę o odpowiedzi osoby, , które wiedzą jak to się odbywa i kiedy trzeba podjąć decyzję.

Gość gość
Wznawiam wątek ponieważ gdy ja szukalam informacji były one dla mnie niejasne i nie wiedziałam co robić, a lepiej dla dziecka aby miało uregulowana sytuacje prawna wtedy juz po niecałych 2 miesiącach jest u rodziny która je adoptuje. Przy zgłoszeniu do szpitala trzeba mieć wyniki badan i książeczkę prowadzenia ciazy, koszule, szlafrok, podkłady, podlaski i przybory do mycia. Od razu przy zgłoszeniu na porodowke informujemy o decyzji pozostawienia dziecka w szpitalu. Następnego dnia wypełniany stosowne dokumenty. Jeśli poród przebiegł prawidłowo i nie ma komplikacji możemy wypisać się od razu na własne żądanie ale to juz zależy od danej osoby. Dziecko do 14 dni po porodzie trzeba zarejestrować w urzędzie stanu cywilnego aby otrzymać akt urodzenia. Po około 2 dniach kontaktuje się z nami ośrodek adopcyjny i trzeba znowu wypełnić stos dokumentów, to oni zgłaszają do sadu sprawę o odebraniu praw rodzicielskich. Rozprawa odbywa się po ponad 6 tygodniach bo tyle mamy czasu na zmianę decyzji bez konsekwencji. Podczas rozprawy sad oczekuje potwierdzenia decyzji. Dziecko w tym czasie przebywa w rodzinie zastepczej do momentu wniesienia przez rodziców adopcyjnych sprawy o przyznanie praw rodzicielskich, po takiej rozprawie rodzice adopcyjni ida do USC i otrzymują nowy akt urodzenia dziecka.