Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sposoby na starą podłogę

Polecane posty

Gość gość

Mam drewnianą podłogę- jeszcze z PRL. Mam na niej wykładzinę dywanową ale już mam jej serdecznie dosc bo jest okropna i full kurzu w niej. Mam ochotę ja wyrzuci , jednak ta podloga jest brzydka ma szpary. jak ja tanim kosztem odswiezyc , Czym doczyscic?

Gość gość
Jeśli jesteś z okolic Warszawy, to polecam C***arkiet Studio - firmę parkieciarską. Zajmują się między innymi renowacją starych podłóg. Starą podłogę musisz przede wszystkim wycyklinować, bo podejrzewam, że pod wykładziną jest cała porysowana. Link do strony Parkiet Studio: http://www.parkietstudio.pl/

Gość gość
W szpary między deskami wkleja się cienkie listewki lub robi "fugi" z trocin wymieszanych z klejem.Potem wszystko się cyklinuje i zabezpiecza lakierem,olejem lub woskiem.Warto wynająć fachowca.

Gość gość
Wiesz jakie drogie sa drewniane podlogi? Zeszlifowac a szpary wypelnic i bedziesz miec lux

Gość gość
jak ktoś wyżej napisał - uzupełnić braki, wycyklinować i polakierować i będzie piękna podłoga kiedyś, nawet za piekielnej PRL, robiono solidniejsze podłogi, niż teraz, pewnie to jakaś solidna klepka i odpowiednio zadbana może służyć jeszcze bardzo długo

Gość gość
Wymien na nowa :D a nie dziadostwo z prlu trzymasz albo odkurz dywan :D

Gość gość
Proponuję podłogę wycyklinować, wyfugować i poolejować podłogę na kolor który będzie odpowiadać twoim wnętrzom a przede wszystkim wymaganiom. Oczywiście podłoga w stylu klasycznym ma swoją urodę.

Gość gość
Nie każda podłogę można wycyklinować a wypełnienia z fug wypadają po pewnym czasie.Zamów fachowca co obejrzy i mądrze doradzi.

Gość gość
ja mam w mieszkaniu parkiet powojenny. Po zakupie mieszkania chciałem go ocalić, ale jak się po nim chodziło to się ruszał i fachowiec poradził mi że lepiej zrobić nowy parkiet bo ten co mam to "śmierdzi koleją", faktycznie jak się powąchało to śmierdział jak podkłady pkp. Po za tym trzeba by go zerwać i położyć na nowo, a jak trzeba zerwać to lepiej zrobić nowy. też uważam że co nowe to nowe. Skończyło się tak że że względów finansowych na parkiet poszły panele i parkiet został pod spodem. Zamów fachowca z ogłoszenia powiedz że chcesz zrobić parkiet niech przyjedzie zobaczy i się wypowie. Zapytaj dwóch fachowców, a jak opinie się nie pokryją to trzech, nawet jak masz zapłacić za poradę. Lepiej wydać 200 zł na poradę niż kilka tysięcy na parkiet który się rozsypie po dwóch latach

Gość gość
ja mam w mieszkaniu parkiet powojenny. Po zakupie mieszkania chciałem go ocalić, ale jak się po nim chodziło to się ruszał i fachowiec poradził mi że lepiej zrobić nowy parkiet bo ten co mam to "śmierdzi koleją", faktycznie jak się powąchało to śmierdział jak podkłady pkp. Po za tym trzeba by go zerwać i położyć na nowo, a jak trzeba zerwać to lepiej zrobić nowy. też uważam że co nowe to nowe. Skończyło się tak że że względów finansowych na parkiet poszły panele i parkiet został pod spodem. Zamów fachowca z ogłoszenia powiedz że chcesz zrobić parkiet niech przyjedzie zobaczy i się wypowie. Zapytaj dwóch fachowców, a jak opinie się nie pokryją to trzech, nawet jak masz zapłacić za poradę. Lepiej wydać 200 zł na poradę niż kilka tysięcy na parkiet który się rozsypie po dwóch latach

Gość gość
sądzę, że tylko fachowiec z prawdziwego zdarzenie, który obejrzy podłogę, może określić, w jakim jest stanie i co z nią zrobić. Czasem stary parkiet do niczego już się nie nadaje, a czasem można z niego perełkę w mieszkaniu zrobić. W mojej chacie część podłóg zostałam część była do wymiany. Panowie z http://www.nelaone.pl/ dopasowali mi podłogi nowe do starych, nowe postarzyli, stare odnowili i mogę się cieszyć, że mam tak jak sobie umyśliłam. Mąż podłogi chciał zrywać, uznał, że śmierdzą i są stare i do niczego.

Gość gość
Stara podłoga może mieć klimat

Gość gość
Nieprawda, to podłoga z drewna ma zawsze klimat. Czy to stary powojenny, lekko skrzypiący parkiet, czy zupełnie nowoczesny, bez ani jednej szczeliny i lśniący nowością. Zobaczcie na podłogi w muzeach, mimo upływu lat są po prostu piękne. ______________________________ http://www.finishparkiet.pl/

Gość gość
Wszystko dobrze do póki podłoga nie była zalana bo w takim wypadku to tylko wymiana wchodzi w grę.

Gość gość
ja w kuchni długo miałam podłogę 'z odzysku', w kuchni było linoleum, pod nim nieduże płyty pilśniowe, każda przybita mnóstwem gwoździ do drewnianej podłogi podłoga została wycyklinowana, zalepiona .polakierowana i wyglądała bardzo ładnie- oczywiście nie była doskonała, ale miała swój urok- teraz na tej podłodze leżą panele ale chyba tamte stare deski były jednak ładniejsze :-)

Gość gość
Trzeba by wezwać kogoś, kto się zna na podłogach. Każdą podłogę trzeba czasem wymienić albo wyremontować. Ja wymieniałam u siebie podłogę z płytek na podłogę drewnianą zamawianą w http://www.lakbud.com.pl/pl/podlogi

Gość gość
To prawda, ostatecznie, nie każdy wyrób PRL jest bublem, pamiętam pralkę moich rodziców, która działała ponad 20 lat. Pokaż mi teraz pralkę, która będzie miała taką żywotność? Parkiet? Fachowiec najlepiej oceni w jakim jest stanie. W Warszawie słyszałam o Parkiet Studio - że znają się na rzeczy, ale sama nie wiem, nie sprawdzałam :)

Gość gość
myślę, że warto byłoby zmienić wykładzinę, bardzo ładne można znaleźć w http://ewander.com.pl/ mają szeroki wybór, więc myślę, że łatwo znajdziesz coś odpowiedniego

Gość gość
jesli o sam parkiet drewniany chodzi to może właśnie najlepiej będzie skontaktować się ze specjalistami z zakresu takiego jak usługi parkieciarskie np - http://ardi.com.pl/9.podlogi znaja się na montażu podług, więc znają się tez na ich pielęgnacji i pewnie podpowiedzą co można zrobić w tym temacie.

Gość gość

Najlepiej rozejrzeć się za firmą, która zajmuje się renowacją podłóg. Jeżeli mieszkacie w okolicach Gorzowa wielkopolskiego to polecam wam skontaktować się z http://www.parkietygrymuza.pl/ Oni mają doświadczenie w renowacji podłóg.