Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylvia29

kobieta z hirsutyzmem

Polecane posty

Tak, ale mnie boli sama reakcja: "wydepiluj się" - jak można tak ukochanej kobiecie powiedzieć? Brwi wyrywam pensetą, natomiast do nosa mam taki specjalny trymer do usuwania włosów - starzy ludzie chyba czegoś takiego używają:) Ja to dostałam kiedyś od matki

Gość gość
wiesz to facet, moglas tez mu wytknac jakas wade... wiesz bo to tak jest w dzisiejszych czasach ze laska ma byc gladka jak juz sie faceci gola i wyrywaja wlosy to czego sie to spodziewac.... a Wy dalej razem jestescie??? gadaliscie od tamtego czasu... a ten trymer pomaga Ci na jak dlugo???

Gość trolololololooooololololol
no ja nie wiem jakbym zareagowala na takie slowa.. i tak mam niska samoocene to juz wtedy to bym sie zalamala kompletnie chyba i nie chce Cie dolowac zeby nie bylo :)

Gość gość
powiedz mu wprost co ci jest i że się tych włosów nie pozbędziesz

gościu - naprawde to nie jest takie latwe tak o tym mowic, uwierz

Gość gość
Sylwia pisalas ze widzial tak naprawde niewiele tych wlosow, to powiedziec gdzie Ty je mialas, jak mowilas ze sie depilowalas???

Gość gość
juz doczytalam przepraszam

Gość gość
wiem ze latwe nie jest, bo ja sama mam klopot z wlosami, martwie sie ciagle zeby ktos cos czegos nie zauwazyl, jestem brunetka ale nie mam typowych silnych meskich wrecz wlosow... wiec to raczej nei hirustyzm, do tego mam malutenkie piersi;// wiec wiem jak to jest..... chcialabym kiedys poznac realnie takie kobiety, porozmawiac, itd :)

ja rowniez, napewno bylo by fajnie porozmawiac z kims kto ma ten sam problem jak ja na zywo

Gość gość
Tylko ze to wstyd sie przyznac, bo ludzie sa rozni i reaguja smiechem ;// mozna mowic o chorobach typu cukrzyca, guzy i innee, ale o owloseniu nikt nie powie, jak ktos cos dojrzy to pewnie pomysli o zaniedbaniu, i wstrecie do danej osoby ;/

tu sie w zupelnosci z Toba zgodze, ale fajnie bylo by porozmawiac na zywo z osobami z tym samym problemem co my sami, tylko my to zrozumiemy

Gość gość
trolololo a gdzie Ty masz te wloski i jak czesto musisz sobie z nimi radzic? na twarzy tez masz tak jak ja brwi wasik w nosku???

Gość gość
ja tak pytam o ta twarz bo dla mnie to wazne mam ladne rysy, i buzieee makijazem podkreslam i to opinia mezczyz nie moja, wiadomo ze jak sie z kims rozmawia to twarza w twarz

Gość onamona
Przyznaję się, że przeczytałam jedynie pierwszą stronę :P Droga Sylwio - ja również cierpię na hirsutyzm, którego podstawy nie są znane. Obecnie mam co prawda 20lat ale z tym problemem zmagam się od pierwszej klasy gimnazjum. W liceum rodzice zafundowali mi laser (ten najsilniejszy i najskuteczniejszy bo są różne rodzaje) na brzuch i pachwiny abym mogła się przebierać na wf (nie było możliwośc**przebrania się w toalecie). Niestety 10krotna sesja nie dała ŻADNEGO rezultatu więc musiałam się zwolnić wf'u aby nie stać się pośmiewiskiem. W moim przypadku nadmierne owłosienie występuje na brzuchu, plecach, piersiach,okolicach intymnych no i nogach. Twarz na szczęście (odpukać) i ręce są w normie. Czytam twoje związki z mężczyznami i muszę powiedzieć, że taka perspektywa życia mnie bardzo przeraża :(. Nigdy z nikim nie byłam i chyba nie będę bo właśnie boję się tej reakcji. Tego, że osoba, którą uznam za bliską mnie odrzuci ze względu na nadmierne owłosienie. Najgorsze są oczywiście pytania rodziny (czemu ciągle jesteś sama? etc). Bo o moim problemie wiedzą tylko moi rodzice i dwie najlepsze przyjaciółki. Mogę cię zapytać kiedy u ciebie zaczęło się to przekleństwo?

Gość onamona
jeszcze bym chciała dodać, że w tej chorobie dobija mnie niedouczenie społeczeństwa. Słowo "hirsutyzm" traktuje się jako określenie na po prostu niewydepilowana kobietę o czym świadczą posty (które w tym temacie też się pojawiły) "a próbowałaś lasera?". Tak mnie to strasznie irytuje. Jak ktoś napisze, że ma cukrzycę to nie dostaje wiadomości "a byłeś z tym u lekarza? Musisz zbadać hormony!". Natomiast w tematach o hirsutyźmie takie posty się pojawiają, tak jakbyśmy my hirustki nic nie robiły tylko siedziały i czekały aż obrośniemy całkowicie ;///

Gość gość
Hej, rozumiem twoj problem bardzo dobrze, ja i moja siostra cierpimy na to samo od lat ( ja mam 34 ona 39). Mimo wszystko mamy mezow, dzieci... Zycze Ci aby na twojej drodze rowniez stanal ktos kto Cie pokocha taka jaka jestes z wlosami czy bez i nie mysl o tym gosciu, bo nie warto.. Pozdrawiam i zycze milego dnia

tak jak pisalam no to mam : na twarzy wasik i troszke na brodzie, widze ze bede miala na biuscie bo juz sa malutkie, wokol sutkow, na brzuchu no to caly brzuch mam, na plecach i karku tez troche tylko nawet tam nie za bardzo tragicznie no ale sa widoczne, na rekach tez mam ale nie sa jeszcze az tak zle i nic z nimi nie robie w tych miejscach co mam, depiluje plastrami wasik aby, nogi, paszki no i miejsca intymne (juz tak powiem wprost) :)

Gość gość
niby miło, że cię wszyscy tak pocieszają, ale takie gadki w stylu jak kocha, to będzie kochał nawet brodę a la Rumcajs są oderwane od rzeczywistości. a niby chciałaś prawdy.. prawda jest taka, że kłujące pośladki czy klatka piersiowa są po prostu odpychające seksualnie i nawet jak facetowi zależy, to wiadomo, że nie będzie mu się to podobało i że będzie musiał się ze sobą zmagać, żeby to zaakceptować. ja nie jestem taką wzniosłą istotą jak autorka i potrzebuję odczuwać również pociąg seksualny w relacji damsko- męskiej. np kiedyś zrezygnowałam z umawiania się z całkiem przystojnym facetem, bo mu włosy wystawały z kołnierzyka koszuli, a dla mnie facet, który po zdjęciu koszuli wygląda jakby miał na sobie sweter jest odpychający i nie byłabym w stanie z kimś takim współżyć bez obrzydzenia. na pewno duża część facetów zaakceptuje cię mimo twojego hirsutyzmu, ale dla części będzie to "deal breaker". no i trudno.

widze ze uwazam tak samo jak Ty "gościu" :)

Gość gość
mialyscie szczescie razem z siostra, nie gniewaj sie ze to powiem ale Wy jak wiazalyscie sie ze swoimi facetami nikt sie tak nie przejmowac, nie bylo interentu i tego wszystkiego, dzisiejsi faceci sa poirytowani jak widza cos nie tak.... wszedzie o wszystkim sa informacje

Gość gość
ja lubie jak facet ma wlosy, na nogach rekach na klacie ale troche mnie przeraza jak ma je na plecach;/ ja je jeszcze eksponuje itd....

Gość gość
Sylwio a chcialabym Cie o cos zapytac, pisalas ze wtedy mialam te wlosy na tylku, i ze on je zobaczyl czy To mialbyc jakis test, czy po prostu zapomnialas o nich, bo ja wiem jak czytalam dziewczyny na innym topicku jak dlugo ukrywaly i co robily, zeby facet sie nie zorientowal.....

Gość gość
nie przesadzajcie z tym internetem- owszem teraz oczekują brazylijskiej depilacji, a kiedyś włosy tam były czymś normalnym, ale nigdy nie było akceptacji dla włosów na twarzy, a ciało też każdy chłop lubi gładkie, a nie szczeciniaste i tu się nic nie zmieniło. powiedziałabym, ze jest łatwiej- jak w latach 90-tych pierwszy raz szłam na depilację wąsów, to czułam się jak dziwoląg z cyrku, a teraz wiem, że z 50 % sobie woskuje. poza tym wcale nie jest, to takie tabu- spokojnie można pogadać z koleżankami nawet o woskowaniu "rowa" i w ogóle traktować, to z humorem. nie jestem hirsutką, ale ciemnoskórą brunetką i kiedyś się bardzo wstydziłam, a teraz wcale. kiedyś myślałam, że jestem owłosiona jak małpa, a teraz uważam, że jak na kobietę o mojej karnacji, to dość umiarkowanie. poza tym jest więcej wiedzy, produktów i usług, dzięki którym można pozbyć się kłaków. wyobraźcie sobie walkę z tym w latach 80-tych..

Gość gość
owszem teraz oczekują brazylijskiej depilacji kto oczekuje??? Jest jakis nakaz odgorny?? Kobieta gola czym chca, albo i nieeee, i nikt nikomu nic nie kaze...... tam samo z wasikiem wiele mlodych dziewczyn ma..... i albo im to nie przeszkadza albo nie potrafia tego usunac

Gość Barbarianka23
Sylvia-przeczytałam wszytskie Twoje posty i widać, że jesteś inteligentną, fajną osóbką. Juz wczesniej slyszalam o hirsutyzmie, ale nigdy nie zastanawialam sie i nie zdawalam sobie sprawy z tego jak osoba z ta przypadloscia cierpi i jak cos takiego, ktos moglby powiedzic prozaicznego, moze zmienic zycie czlowieka. Moim jednym kompleksem jest moj nos, ktory wyglada troche jak u czarownicy i w zasadzie slyszalam kilka komentarzy na ten temat. Jednymi przejelam sie bardziej, innymi wcale. Nikt nie jest idealny. Boli bardziej jak powie Ci to ktos Tobie bliski. Moj chlopak powiedzial mi, ze jedyna rzecza ktora by u mnie zmienil to moj nos i w niedlugim czasie mozemy nazbierac pieniadze na jego operacje. Chcialabym miec mniejszy nos, ale chyba juz nie bede do konca ta sama osoba...Niestety prawda jest, ze ludzie bardzo zwracaja uwage na wyglad

Gość gość
dlatego lepiej nie udawać przed facetem...bo może on to neispecjalnie, może nie kuma że przy mocnym owłosieniu tak jak męska broda, kilka godzin po goleniu i będzie czuć doskonale Ci rozumiem...tylko ja mam to szczęście że na razie z tego co widze wyhamowało. i tak włosy są, nogi jak zapuszczę to gorzej niż facet, rosną mega szybko, blizny, wrastanie, uczulenia, wysypki po maszynkach itd i mój facet mnie wspiera, dzięki niemu właściwie wyleczyłam się z obsesji którą kiedyś miałam. nie mam już tego musu by golić, wyrywać, rozjaśniać, niszczyć... trzeba po prostu rozmawiać i tyle, czasem ktoś coś tak palnie dla żartu i nie wie jak mocno Cię boli

Gość gość
i mogę Was rozbawić. zdarza się, ze mój facet mnie goli w miejscach intymnych, nawet pośladki ;) i wcale to nie bylo po niewiadomo jak długim związku on wie o mnie wszystko, ja chyba o nim też (także ma swoje przypadłości których nie znosi a mi są obojętne). jak sama się kiedyś zrobiłam się na IDEALNIE GŁADKO na intymne chwile to potem kilka dni trzeba było mnie smarować bo na tyłku usiąść praktycznie nie mogłam tak mnie powysypywało i powrastało :D i gładziutka dla facetów to nie to samo co dla kobiet, z włosem można przejechać a dla mojego i będzie cacy. a że widać trochę...nie zwracają uwagi

Gość gość
i czytałam jak którejś z Was rodzice laser zafundowali. cóż, moja matka do tej pory (po wynikach i diagnozach gdzie mam ewidentne zaburzenia) twierdzi, że wymyślam . zawsze mi gadała bym nie szła nigdzie z tym bo lekarz mnie wyśmieje i wyjdę na idiotkę...także doceniajcie wszystko co macie ;)

Gość gość
ja nie wiem czy bylabym w stanie zniesc fakt ze facet ma mnie depilowac... wole to robic sama w lazience czy pokoju w zaciszu, wszystko ogolic, wyrwac przyciac.... i wtedy pokazac sie facetowi

Gość gość
poza tym nie chcialabym zeby moj facet znal wszystkie moje slabosci kompleksy itd.... a nawet podczas klotni moglby wypomniec, ze mam tam wlosy czy cos.....nie nie lepiej nie ja usuwam wlosy z nosa wasik ;/// nie moglabym robic tego przy facecie;//