Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niepokój ROZWÓJ 20 MIES dziecka proszę wejdźccie

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, niepokoi mnie rozwój mowy u mojego dziecka, mówię do niej dużo, nie oglądamy bajek, czytamy jej książki, jednak mała nie chce mówić. Rozumie wszystko, potrafi tańczyć, skakać, jednak z mową nie bardzo mówi : mama, tata, baba, dziadzia, chodź, idź, mati, swoje imię, auto, papa, dada, ciocia, pepa, tak, nie , daj, picie, obiad, jeść, lala, miś,zima, śnieg, naśladuje zwierzątka, ,ola, i cały czas mówi po swojemu, potrafi pokazać części ciała. starszy syn późno zaczął mówić w wieku ok 3 lat (pełnymi zdaniami). Jak ćwiczyć z nią mowę? Czy mam się niepokoić?

Gość gość
Mówi sporo :) Mój synek rozgadał się po 3 urodzinach

Według mnie mówi dużo.Mój synek też ma 20 miesięcy i nawet połowy z tego nie mówi więc uważam,że nie masz powodu do niepokoju.Nie u każdego dziecka mowa rozwija się tak samo.

Gość Wg mnie nie masz się czym
niepokoić, bo w stosunku do mojej mowi bardzo dużo :) Na tym etapie moje dziecko na wszystko mowiło 'tututu' :) Rozgadała sie jak miała mniej więcej 2,5, zaczęła od razu mówić zdaniami złożonymi. Do dziś mówi sporo, a ma lat 10; ma bardzo bogate słownictwo

Gość gość
Zgadzam się z głosami powyzej. Jak na 20 miesięcy to imponująca lista słów. Naprawdę.

Gość gość
do tego konik, tiktak (zegar) frytki, slep (na sklep) i kilka innych, ale przeczyttałam artykuł na temat 20 mies dziecka i piszą ze powinna znac 50 słów i skladać wyrazy

Gość gość
Moja mówi połowę tego co twoje dziecko, resztę paple w swoim, nieznanym mi języku :-)

Gość gość
Nie mówi tak mało, jeśli nie rozgada się bardziej, to możesz zaraz na bilansie 2 latka podpytać pediatrę, żeby uspokoić się ale u dzieciaków rozwój mowy postępuj***ardzo szybko. Mój maluch na 1,5 roku mówił tyle co twoje dziecko a po 2 miesiącach mówi 3 razy tyle, więc żebyś nie zdziwiła się jak na 2 lata będzie nawijał jak stary. Zawsze są dzieci, które rozwijają się szybciej i wolniej, jeśli chodzi o mowę to myślę, że twoje jest po środku, bo są dzieci które mówią już zdaniami w tym wieku, recytują wierszyki a są takie co mówią tylko 3 wyrazy w tym ulubione nie.