Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Religijność to choroba psychiczna

Polecane posty

Gość gość

To czy religijność jest zaburzeniem psychicznym, było tematem wielu dyskusji. Jeśli ktoś twierdzi, że widzi albo słyszy jakieś głosy, albo że czuje obecność, albo że uważa że istnieją nieistniejące rzeczy, to zazwyczaj określamy go mianem chorego psychicznie. Umysł osoby wierzącej już z definicji jest umysłem nie funkcjonującym racjonalnie (wiara nie jest racjonalna) Natomiast to czy funkcjonowanie nieracjonalne umysłu jest funkcjonowaniem patologicznym (nienormalnym), to już inna sprawa. W świetle potrzeby posiadania psychicznego parasola, jest wręcz pomocą (okrutną, bo fałszywą, ale pomocą). Ludzie są słabi i taki parasol wielu jest do życia po prostu niezbędny. Niezależnie jak bardzo jest niedorzeczny.

Gość gość
głupek z ciebie

Gość gość
religijnośc to kasa

Gość gość
kasa dla tych co wmawiają wam tę religię - wy macie wierzyć i płacić!

Gość gość
Dokładnie, religia to biznes i manipulacja masami, nic wiecej. Moze kiedys w czasach Jezusa niosla ona ze sobą jakies wartosci a potem? Zbydlęcenie ludzi, zabijanie w imie jakiegos boga, palenie ludzi, niszczenie nauki bo rzekomo byli heretykami. Watykan to obecnie korporacja, islam jest potrzebny arabom w celu manipulowania plebsem, bez islamu upadnie iran, egipt, arabia. Religią moze byc tez antyreligia np w Korei Polnocnej, Kim dzon Il zrobil z siebie boga. Zresztą wierzcie sobie w co chcecie, gowno mnie to obchodzi. Oszołomów unikam. Obojetnie czy wierzą w boga czy w apple czy inne bujdy.

Gość gość
ja jestem wierzacy. Wierze w Boga ale nikomu nie place. Jestem Ja i Bog. reszta nie ma znaczenia. Ksieza sa tylko po to zeby udzielic mi sakramentu. To wszystko.

Gość gość
Obejrzyjcie film MGŁA religijni ludzie to zakała

Gość gość
Autor to bardzo fajnie napisał, zgadzam się w 100procentach

Gość gość
ja tez :P

Gość gość
Leki trzeba brać regularnie! Psychotropy również. :-o Wy pseudoracjonaliści. :-o

Gość gość
prawda

Gość gość
religijność to nie to samo co fundamentalizm religijny. Mulicie pojecia.

Gość gość
to ciekawe skad te cuda i uzdrowienia np obraz z gaudelupe Amerykańscy specjaliści z NASA przebadali cudowny wizerunek Matki Bożej z Guadalupe. Poniżej NIESAMOWITE wyniki ich badań potwierdzające niebiańskie pochodzenie wizerunku. Nikt nie umie racjonalnie wytłumaczyć zaobserwowanych zjawisk. Patrząc na źródła informacji badania miały miejsce ponad 4 lata temu jednak informacje na ich temat dopiero teraz przebijają się do publicznej wiadomości.https://www.youtube.com/watch?v=HAitlk0M9Ak#t=49

Gość Kinky Boeing 777
Ładnie ktoś skopiował :D

Gość gość
No cóż,twoja opiniaNie doświadczyłaś łaski wiary. .Jestem katoliczką i jest mi z tym dobrze.Niedowiarków,ateistów nie krytykuję.Ich sprawa.Żyjcie swoim zyciem i pozwólcie życ innym.