Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

fotelik tyłem do kierunku jazdy proszę o opinie

Polecane posty

Gość gość
Tyle mądrych mam się udzielało w tematach o fotelikach, a na to nikt mi odpowiedzieć nie potrafi?

Gość gość
Ja właśnie bardzo się wkurzam, że media podają przykre (dla konkretnej rodziny) informacje, że w wypadku zginęło np. 3 letnie dziecko, albo zginęła 6 latka.. itp. Ale taka informacja odbiorcy NIC NIE MÓWI.. bo przepraszam.. ale mnie nie interesuje, że jakaś 3 latka zmarła (współczucia dla rodziny, to jest ich ogromna, najgorsza tragedia), ale interesuje mnie w czym jechała. I uważam, że jeśli już w mediach pojawia się informacja, że zginęło dziecko (np. takie do 10 roku życia), to dla dobra wszystkich zainteresowanych tematem, powinna być informacja w jakim foteliku (i czy w ogóle) dziecko jechało, Tak samo, jeśli wypadek był poważny, a dziecko wyszło całe, zdrowe (ewentualnie z drobnymi obrażeniami), również powinna być podana marka fotelika. To by na pewno rozjaśniło sytuację.. co brać, czego nie.. gdyby policja robiła jakieś statystyki.. wypadki z dachowaniem, zderzenia czołowe.. nazwa fotelika i obrażenia dziecka (przeżyło, połamane, całe).. to by było dla nas, potencjalnych kupców najlepsze.

Ja mam Besafe izi combi x3 isofix. Montaż banalny bo na isodix, więc po prostu fotelik wpinam i jest sztywno i się nie rusza. Można zamontować również na pasy przodem do kierunku jazdy, montaż też jest banalnie prosty. Córka ma obecnie rok, siedzi w nim wygodnie, ma widok na calą boczną i tylną szybę. Pozycja do spania niestety kiepska, ale to ze względu na kąt tylniej kanapy w samochodzie. Gdy córka uśnie to głowa opada jej na klatkę piersiową. Przy wersji fotelika na pasy można dokupić bazę poziomującą i wyrównująca fotelik. I podobno w foteliku izi plus (1700zł) ten problem rozwiązano. Ja kupiłam poduszkę podróżną dla dziecka i też już nie mam problemu z opadającą głową. Kupiłam w jakimś sklepie z dziecięcymi akcesoriami i córka teraz głowę opiera na poduszce i nawet gdy jedziemy przez jakieś doły to córce głowa nie lata. . To co wiem na temat innych fotelików: Romer Dualfix ma podobno super pozycję do spania. Cybex Sirona zostaje wycofany ze sprzedaży. Producent chcę go zmodyfikować, aby nie było potrzeby używania osłony tułowia (fotelik przy przestawieniu na jazdę przodem trzeba używać bez pasów z osłoną tułowia, która jest niebezpieczna). . Gdy córka wyrośnie ze swojego fotelika to kupię prawdopodobnie jeszcze izi Plus do 25 kg, jest podobno obszerniejszy niż combi

Gość gość
Cleo mam izi plus i jest pikobelo :)

Gość gość
Cleo skąd wiesz, że te foteliki są naprawdę bezpieczne? Dlaczego wierzysz tak testom i to propagujesz? Tak jak wyżej pani napisała, dlaczego nikt nie mówi, w jakim foteliku jechało dziecko? Przecież to ważne, czy to był taki super jak ty piszesz i dziecko przeżyło, czy nie? Dlaczego? Po co te testy, jak nie wiadomo jak one wychodzą w praktyce? Widzę, że tak się znasz na fotelikach więc odp!

Gość gość
Ale to tylko testy. Jakąś masz pewność, że fotelik który kupiłas który ma 4 gwiazdki jest tak samo wyprodukowany jak ten do testów?

Gość gość
no teraz to żeś zasunęła..

Gość gość
ale o co ci chodzi??? kobieto... nie kupujesz to idź na inny temat i przestań o tym skad wiecie i skąd wiecie:/ ufamy naszej logice i filmom z crash testów:p

na testy adac patrzę z przymróżeniem oka. fotelik 0-13 kupiłam taki, który nie miał w ogóle testów adac. Zaufałam firmie która robi dobre foteliki ale ich nowy fotelik nie załapał się na testy zeszłoroczne. Mimo to kupiłam. . Dlaczego ufam fotelikom tyłem do kierunku jazdy? Bo to czysta fizyka. Zresztą foteliki 0-13 są tylko tyłem do kierunku jazdy bo tak najbezpieczniej. Najbezpieczniej nie kończy się z wagą 13 kg. Później również jest to najbezpieczniejszy sposób podróżowania. Po za tym czytałam opinie osób które miały wypadki i dorośli mieli pozakładane kołnierze ortopedyczne, a dzieci w foteliku tyłem do kierunku jazdy zero urazów. . Są wypadki, w których niezależnie czy dziecko jedzie przodem czy tyłem do kierunku jazdy i tak zginie. Nie chodzi mi o wypadki przy prędkości 200 czy 150 km/h czy czasem nawet 120 km/h. Takie wypadki często są śmiertelne i dla rodzica i dla dziecka. Chodzi mi o to, aby dziecku zapewnić jak najbezpieczniejsze warunki w samochodzie. I nie jest to tylko kupno fotelika tyłem do kierunku jazdy, ale także bezpieczna jazda i nie szalenie na ulicach. Ale wiadomo, że idiotów na drogach nie jest mało.

Gość gość
cleo a twój maluch ile ma? bo mój starszy ma w kwietniu 3 lata i też będziemy mu zmieniać i nie wiem czy na recaro young sport czy na tyłem jeszcze...

Rok dopiero :) ale chcę ją wozić jak najdłużej tyłem. Tak do 4-5 lat. Już sobię zaczełam odkładać, aby za rok czy dwa kupić izi plus, lub może jakiś inny fotel wyjdzie przez ten czas? Na Twoim miejscu jak macie kasę, a syn lubi jeździć tyłem to kupiłabym tyłem. Zawsze bezpieczniej.

Gość gość
no młodszy na razie w kubełku jeszcze bo drobny jest i jeszcze się mieści ale już się wkurza bo nic nie widzi i mu się nudzi:p a starszy w cybexie pallas... z poduchą... no i nie mamy isofixa i wyczytałam że tylko z britax sa montowane na pasy, a britax max way ma punkty w tym teście plus co to jedna mama załączyła więc chyba ok... tylko nie wiem co ze starszym... a cleo, w tym foteliku taki maluch widzi juz cos przez okno:)??? masz do 18 kilo??? w miarę obszerny ten fotelik???

Gość gość
a foteliki za 300 zł do mnie nie przemawiają, choć zastanawiałam się nad aviatonem za niewiele ponad 400 bez isofixa ale źle nam leżał w aucie... tak jak mówił nam facet, ma stabilnie leżeć w aucie, cena nie gra roli, ale trzeba patrzeć na to jak jest zbudowany fotelik, jakie ma boczne osłony itp, żeby nie był płytki, na zasadzie jest bo trzeba...

Gość gość
Ja od izi plusa. Dziecko widzi więcej niż w nosidle, jest wysoko umiejscowione, widzi przez tylną oraz boczne szyby.

Gość gość
I on jest od 0 do 25 kilo.

U nas w besafe,combi też jest wysoko. Widzi całą tylną szybę i boczną, czasem nawet głowę wychyla i widzi przez drugą boczną:) a na pasy jest montowany besafe izi plus i besafe izi combi x3 tez (są dwie wersje tego fotela - na isofix i na pasy). tylko na isofix jest britax dualfix, cybex sirona i romer max fix. Reszta foteli rwf jest na pasy.

Gość gość
to ja załączyłam stronkę i pisałam też o MaxWay.. bo chyba jego kupimy.. na razie mamy dwa samochody: osobowe z isofixem (będziemy kupować "nowe", jak je sprzedamy) oraz busa 3 osobowego bez isofixa.. (mniej pali, jest na ropę, wózek wchodzi w całości, więc ostatnio często nim jeździmy). Dlatego szukałam fotelika montowanego na isofix lub na pasy, ale nie ma :( Więc pozostaje nam taki na bazę.. na razie wymyśliłam tylko ten MaxWay.. nie wiem, jak montowany jest Mobi.. mam tylko nadzieję, że uda nam się sprzedać osobówkę w ciągu tych 2-3 miesięcy.. (na razie jakoś kiepsko), zeby fotelik mierzyć i dopasować do "nowego" samochodu...

Combi jest obszerny i jest do 18 kg. Ale plus jest obszerniejszy i do 25 kg :) także jak cos to bierz plusa, bo 200 zł droższy tylko.

Gość gość
pomyłka, miało być: pozostaje nam tylko taki, montowany na pasy..

Gość Dominika Gie
Ja kupilam Britaxa Swingfix, bo jest obrotowy i dostał 5 gwiazdek. Tak duże firmy jak Britax, czy Cybex, robiąc foteliki za taką kasę, mają za dużo do stracenia przy ew. wpadkach i nie odwalą takiej chały jak producent no-name za 600zł. Zawsze kupuję wózki i foteliki na Solidarności w Wawie (mimo, że już tam nie mieszkam kilka lat), bo zawsze potrafili doradzić i nigdy nie wciskali mi kitu (a mam 3kę dzieci i od początku u nich kupuję). Zawsze jest lepiej uśmiechnąć się do ogarniętego sprzedawcy, który zna się na branży, wiec co i jak często się reklamuje i jakie są problemy w serwisach. Chłopaki z Fotelików na Solidarności latali z trzema fotelami do mojego auta i uczciwie wypunktowali wady wszystkich foteli, które mierzyłam. Wiem, że trudno jest znaleźć rzetelnego, uczciwego sprzedawcę, ale warto poszukać, bo ich wiedza i doświadczenie, jest cenniejsze niż te kilka dni spędzone na blogach i na yutubie! Panów z al. Solidarności 95/99, zawsze będę serdecznie polecać!!!! ;-)

Gość gość
Ja polecam avionaut aerofix 0-17kg. Mój synek jeździ w nim od 8 miesiąca. Montaż na bazę isofix. Wygodny, mały jest zadowolony. Glowa mu nie opada jak śpi. Fotelik przeszedł wszystkie testy, ale jest nieco tańszy niż Minikid.