Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

fotelik tyłem do kierunku jazdy proszę o opinie

Polecane posty

Gość gość

kochane mamy, przymierzam się do kupna fotelika i myślę nad tym montowanym tyłem, wiem że są mało popularne ale jeśli macie podzielcie się info:) na temat 1 firmy, ceny 2 łatwości montażu 3 wieku dziecka 4 waszej oceny 5 i opinii malucha:P z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Moja siostra miała w takim foteliku trzy razy większą corobę lokomocyjną niż w zwykłym, przodem do kierunku jazdy. Dosłownie nawet do marketu nie dalo się dojechać bez nieszczęścia :p

Gość gość
No i co z tego, że Twoja siostra miała? Większość ludzi nie ma.. a to, że Twoja siostra tak miała, to nie znaczy ,że inni mają przestać dbać o bezpieczeństwo dzieci. _ Ja przyłączam się do prośby, bo za jakieś 2-3-4 (?) miesiące również czeka nas zakup nowego fotelika. Na razie mogę napisać tylko tyle, ile udało mi się znaleźć w necie.. Niestety są foteliki montowane albo tylko na isofix albo tylko na pasy :( Wybór nie jest jakiś szczególnie duży :-/ Na isofixa jest np. Milofix z Maxi Cosi.. Kolejny fotelik to Opal chyba na pasy, ale ma tylko 3 w testach i ponoć nie ma ogólnie najlepszej opinii, chyba o montaż chodzi (czy wygodę dziecka), nie pamiętam, co mówił sprzedawca. Wiem, że Max Way z Britaxa (romer) 9-25kg przeszedł szwedzki Plus Test, a to znaczy, że jest jednym z najbezpieczniejszych fotelików.. i któryś z Besafe również ten test przeszedł. Oczywiście cena fotelików montowanych tyłem powala.. Besafe ok 1500-1700, Max Way 1200-1300.. na szczęście w necie można kupić (nowe) o ok 200zł tańsze. _ Na pewno szukając fotelika trzeba patrzeć na te 9-18 i 9-25, bo wybór w 9-18 jest marny.. no i wszystko strasznie drogie. Czekam na opinie użytkowników..

Gość gość
Ble bel ble ble ble kolejne te same nudne reklamowe posty!!!!!

Gość gość
dokladnie zly pomysl z ta jazda do tylu nie polecam

Dlaczego zły pomysł? Nie wiesz, że to najbezpieczniejsze dla Twojego dziecka? Ja właśnie niedawno zakupiłam Cybex'a Sironę. Jestem bardzo zadowolona. Córce jest w nim wygodniej niż w tym 0-13 kg. Więcej widzi, ma dużo miejsca. Zamierzam wozić ją tyłem jak najdłużej.

Gość gość
Mam maxi cosi mobi, wybor padl na ten bo jak kupowaliśmy to mialam jeszcze auto bez isofix. Testów w pl nie mial robiony ale w Szwecji (o ile dobrze pamietam mial wysokie noty) Montaż za pierwszym razem makabra - mimo tego, ze w sklepie pokazali i zamontowali po przeczytaniu instrukcji doszlam do wniosku ze jest źle zamontowany i montowalam krok po kroku sama, trochę kombinowania bylo ale wystarczy ze 3 razy go zamontować i zajmuje to nie wiecej niż 2 minuty. Skrócona instrukcja jest tez na foteliku wiec w razie czego ściąga.jest pod ręką. Syn jeździł w nim gdzieś od 10 miesiąca do 3 lat, teraz woze w nim 2 dziecko dlatego sie przesiadl ale wg kg moglby dalej jezdzic. Dzieci zadowlone, fotelik wygodny, ma regulacje, mozna ustawiać bardziej na leżąco czy na siedzaco, regulacja 3 stopnie o ile dobrze pamietam. Nie zauwazylam by tylem do kierunku jazdy robili dzieciakom jakiś problem, ciągle tak jeździmy wiec problemu nie bylo. Nawet starsszy syn woli wsiadać do tego fotelika kiedy mlodsze nie jedzie bo ma "panoramiczny" widok przez tylną szybę. W mojej opinii dalabym mu 4 plus dlatego, ze nalezy go docisnąć oparciem przedniego fotela- w malym aucie bylo ok ale w wiekszym pasażer musi wiedzieć na siedzeniu dosyc wysuniętym w tyl jeśli nie chce leżeć - dziwnie mi sie tak jezdzi. Dlatego tez musze go montować za pasażerem bo ja bym nie dosięgła do pedałów. Nie wyobrazam sobie tez kupić go bez wcześniejszego przymierzenia do auta, np auto dziadka,jest na liście aut w których mozna go montować a ja po prostu nie potrafie go zapiac tak by sie nie przechylał delikatnie na zakrętach,- uwazam ze on,tam po prostu nie pasuje. Ogólnie polecam ale jak sie ma isofix w aucie to bym pod uwagę brala inne

Gość gość
szukasz dziury w całym,tyłem to foteliki dla najmłodszych,potem już te przodem.Fotelik jak najdłużej używać,choć dzieciak mógłby na podstawce już siedzieć,to lepiej fotelik póki głowa mu nie wystaje ponad oparcie-dlaczego?bo podstawka to tylko pod tyłek,a fotelik ma na wysokości głowy i barków boczne ścianki-przy uderzeniu bocznym głowa i tułów nie dostanie skoszenia -kręgi dostają-a jedynie tyle ile jest luzu między ciałem dziecka a fotelikiem po bokach.Nie dajmy się zwariować i naciągać producentom,jeśli będziesz jeździć 200 km/h to żaden fotelik nie pomoże ,wozisz ważne osoby na pokładzie,to jedziesz wolniej ,duuużo wolniej

Gość gość
No i co z tego, że Twoja siostra miała? Większość ludzi nie ma.. a to, że Twoja siostra tak miała, to nie znaczy ,że inni mają przestać dbać o bezpieczeństwo dzieci. ­ no i to z tego, że większość osób mających chorobę lokomocyjną ma nasilone objawy jadąc tyłem! I o jakim braku dbania o bezpieczeństwo mówisz? Bo nie kupią modelu jaki ty reklamujesz? :classic_cool: zamontują normalny fotelik przodem do kierunku jazdy i bezpieczeństwo będzie zachowane :classic_cool:

Gość gość
Muszę odnieść się do 2 wypowiedzi: skoro nie macie nic do powiedzenia, to sie nie odzywajcie!!! Znowu jakieś głupie teksty "o reklamie' (a przepraszam gdzie? autorka się pyta, a nie cos reklamuje), i bzdurne, że wożenie tyłem to zły pomysł! Przestańcie już.. nie macie dzieci, macie, ale nie chcecie ich wozić tyłem: WASZA SPRAWA.. Skoro my chcemy uzyskać opinię o fotelikach montowanych tyłem, to liczymy na odpowiedzi na temat, a nie "bez sensu, nie warto, idiotki, reklama, głupi pomysł". My nie zmienimy zdania! Chcemy fotelik tyłem i taki kupimy.. chcemy poznać opinię innych.

Gość gość
Zapomnialam dopisać cena fotelika maxi cosi mobi to ok 800-900 zl. Tez jestem zdania ze dla,rocznego czy 2letniego dziecka to najlepszy fotelik. Kiedyś stalam na skrzyżowaniu i facet za mna sie zagapil i wjechal mi w tyl, jechal ok 50km na godzinę. To bylo takie szarpniecie ze szyja mnie bolala bardzo dlugo, nie wyobrazam sobie by roczniakowi taka stluczka nie uszkodzila,czegoś a sama bym sie chętnie zamienila i zamiast szarpniecia wolalabym by wbilo mnie w fotel.

Gość gość
masz użytkowników tego forum za debili? Tym większą antyreklamę sobie robisz. Rób tak dalej! :)

Dziecko jak najdłużej powinno jeździć tyłem, bo przy wypadku może dojść do uszkodzenia kręgów szyjnych. Nie mówię o siedmiolatkach, tylko właśnie do 3 - 4 lat.

Gość gość
Ale o co Wam chodzi... Autorka pisała 1 post.. ja pisałam chyba drugi (podałam kilka modeli RÓŻNYCH firm).. i w końcu się wkurzyłam, ze ktoś się miesza się w sprawy, o których nie ma pojęcia.. Robicie z siebie idiotki i już.. wszędzie wietrzycie podstęp.. a ja się pytam po raz kolejny, gdzie tu jest reklama i czego? Wystarczy poszukać i poczytać.. w każdym artykule jest informacja, że dziecko ma jeździć jak najdłużej tyłem., że to najbezpieczniejsze.. nie wierzysz, to sobie poszukaj filmu na youtube (cleo czy jak jej tam podawała link).. Fakty mówią same za siebie.. i powtarzam: NIE WOZICIE dzieci tyłem, NIE CHCECIE ich tak woziś, to /Wasza sprawa.. róbcie co chcecie, nikt Was nie przekonuje.. ale przestańcie się doszukiwać wszędzie spisku. ps. nadal czekam na opinie o fotelikach.. bo wbrew pozorom 2-3 miesiące to mało czasu na odpowiedni wybór.

Gość gość
tu autorka :) dzięki za wypowiedzi :) oczywiście nie wszystkie:p starszy jeździ w cybexie pallas, kupowany 1,5 roku temu jako najbezpieczniejszy a teraz okazało się że dupa, że poduchy to całkiem do kitu:/ i też będziemy zmieniać ale najpierw chciałam dla młodszego, zobaczyć, kupić, przetestować, i albo kupić taki sam albo szukać innego dla starszego... sama nie wiem bo ma 3 lata prawie... ale jak zobaczyłam porównanie testów to wybór dla mnie jest tylko jeden...

Gość gość
kochana, my szukamy fotelika już od kilku mc, zanim mały mógł się przesiąść jeszcze:p a ja ciągle nie mam faworyta :( dlatego założyłam topic..

Gość gość
autorko.. sprawdzałaś wyniki Test Plus?

Dodam, że co do fotelika to był ok i nadawał się także do zamontowanie przodem do kierunku jazdy i po prostu to zrobiliśmy :) A co do testów to moim zdaiem są niewiarygodne, tak samo jak wszelkie produkty roku itp :) Za dużo tu miejsca na przekręty, łapówki itd żebym miała wierzyć w wyniki jakichś tam testów, zwłaszcza, że biorą w nich udział tylko wytypowane modele tzn te opłacone przez spnsora i reszta

Gość gość
przy cybexie kierowałam się testami i nie wyszłam na tym najlepiej, facet w sklepie powiedział że adac go nie przekonuje, lepiej patrzeć na dekrę bo nie mają żadnych powiązań... powiedział też że bezpieczny fotelik to nie ten co ma najwyższą notę tylko ten który dobrze siedzi w samochodzie i że najbardziej jesli chodzi o jazdę przodem to przekonuje go recaro bo jest zaprojektowany przez firmę która robi fotele do aut... a im więcej czytam to jestem bardziej zielona:( to było w wakacje, wtedy jeszcze nie brałam pod uwagę tych tyłem do kier jazdy... wiem że to duzo kasy ale gdyby miało się cos stać to bym sobie nie wybaczyła że olałam temat :/

Gość gość
Ale ja nie podałam stronki do Adaca tylko do Plus Testu

Gość gość
tak wiem wiem że nie do adaca:) o adacu tylko napisałam co mówił facet w sklepie :)

Gość gość
aaa ok :) a z tekstami facetów w sklepie też trzeba uważać.. _ np.byłam ostatnio w dwóch.. i w jednym rzeczywiście facet z bardzo dużą wiedzą, fachowiec (później gdzieś od kogoś słyszałam, ze sprzedawca, który pracuje w tym sklepie ma jako jedyny jakiś tam certyfikat-ale nei wiem dokłanie co i jak- na nasze miasto czy tam na województwo- więc to musiał być akurat ten, ja którego trafiliśmy). On mówił, ze ma trzyletnią córkę, jeździ tyłem i nie marudzi, bo jak może marudzić, skoro nigdy nie jeździła przodem i nie wie ,jak to jest (w sumie racja). A w drugim?? Pytam o foteliki tyłem, jak montowane itp. a on.. "tyłem.. teraz jakaś taka moda jest.. nie wiem, czy to bezpieczniejsze.. a jak pani ktos w tył wjedzie".. bez sensu. przecież wiadomo, że jak w tył, to z mniejszą prędkością itp. w każdym razie po tekście "taka moda" straciłąm ochotę na rozmowę.

Gość gość
patrzę na tą twoją stronkę ale za bardzo nie wiem jaki mam mieć z niej pozytek :( nie dość że nic nie rozumiem to te foteliki i tak nie są u nas dostępne :(

Gość gość
no ten od nas właśnie pochytany gościu bardzo :) i we wszystkich testach, i fotelikach, i co u nas i co za granicą :) i co ważne nie wciskał najdrozszego :p

Gość gość
Skąd macie pewność, że te testy to prawda? Przecież można zrobić jeden super foteli który wyjdzie dobrze w punktach, a później gorsze sprzedawać. Jest ktoś kto sprawdza, czy wszystkie foteliki są tak samo produkowane, z tych samych materiałów co fotelik poddany testom? Pytałam o to, ale nikt nie odpowiedział. Może wy wiecie, skoro tak się znacie na tych fotelikach?

Gość gość
nie mamy pewności, ale uważam że jak firma się szanuje to nie pozwala sobie na buble bo to wyjdzie bardzo szybko...

Gość gość
Z tego, co czytałam, to w Skandynawii bardzo poważnie do spraw fotelików podchodzą.. więc te testy to nie są ściema.. Możesz otworzyć stronkę w "tłumaczeniu". a co wynika z tej strony.. Foteliki, które zakreślone są na zielono, maja tzw. osiem gwiazdek.. czyli jak mówią "bezpieczniej nie będzie", foteliki na czerwono czyli "strzeż się i nigdy nie korzystaj". Wiem, że większości tych fotelików nie ma na polskim rynku, ale wystarczy wybrać sobie 2-3 foteliki (takie nasze typy) i sprawdzić czy są w tym teście ocenione.. i czy są super (zielone), zwykłe, czy czerwone.. i tyle. Można w necie wpisać "plus test", to pewnie też jakieś informacjie ogólne po polsku wyskoczą.

Gość gość
Niby jak to wyjdzie, że bubel? Przecież nie prowadzi się statystyk, ile dziec**przeżyło w wypadku mając dany modl fotelika. To jak się dowiesz, że jakiś okazał się bublem? Pytałam też kiedyś o to na innych forach, nikt nie wiedział, tylko tyle się dowiedziałam, że żadnych statystyk nie ma.