Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama chorego chłopczyka

Dziwna choroba wygląda jak odra

Polecane posty

Gość Mama chorego chłopczyka

Na wstępie od razu powiem że jestem jak najbardziej za szczepieniami. I że moje dzieci mają wszystkie szczepienia... no prawie wszystkie. Mój synek ma 16 miesięcy i niestety odwlekałam mu szczepienie MMR bo w ostatnim czasie dużo chorował. Miałam to szczepienie umówione na ten wtorek. Cztery dni temu synek zaczął mieć objawy przeziębienia: ból gardła, katar, wczoraj doszedł suchy szczekający kaszel. Dzisiaj rano dostał na ciele plam, nie mają one ropnych czubków (więc nie ospa), nie są malutkie (nie różyczka), wyglądają dokładnie tak jak przy odrze. Ma je też w ustach, co jest w odrze charakterystyczne. Nie ma jednej rzeczy - mianowicie temperatury. Przy odrze zawsze występuj***ardzo wysoka temperatura.Jest marudny i płaczliwy ale ogólnie ma się dobrze. Jutro idę z nim do lekarza (mieszkam za granicą) ale dzisiaj dzwoniłam do cioc***ediatry i ona mówi że na 100% to nie jest odra bo ona nie widziała odry od 30 lat. Mówi że to jest jakiś wirus i że czasem wirusy wywołują takie wysypki u dzieci. Mówi że jakby to było odra to mały byłby bardzo bardzo słaby i chory. I że mam się nie przejmować bo to przejdzie. Czy któraś z was spotkała sie z takimi dziwnymi objawami???

Gość gość
moze sepsa

Gość gość
Sepsa wygląda totalnie inaczej, wysypka tylko na rekach i bardzo wysoka temperatura.

Gość gość
A może jednak ospa, mój syn miał w grudniu, miał bąble w buzi, na ciele nie od razu ropne, po 3 dniach dopiero było widać że są ropne i to nie wszystkie. Strasznie swędziało nawet w odbycie,3 dni miał temperaturę powyżej 38, ale nie wszystkie dzieci goronczkują

Gość gość
Może go myj?

Gość gość
spoko, to tylko początki trądu. P.S. Nie dziekuj.

Gość gość
coś ta Twoja ciotka głupoty gada , w samym grudniu 2013 roku odnotowano 88 przypadków zachorowania , info PZH

Gość gość
W których miejscach ma ta wysypke? może to "bostonka"

Gość gość
Idź z synem do lekarza.

Gość gość
na razie leczymy syna nacieraniem spermą męża :)

Gość gość
Fajnie, widać, że ciebie dawno nikt nie w*******.

Gość gość
byc moze wysypka bostonska. objawia sie tylko na dloniach stopach i jamie ustnej. kilka dni przed wysypka wystepuja objawy jak na przeziebienie, lekka goraczka itp Oststnio moj chorowal i tez nie wiedzialam co to

Gość gość
Mój syn miał bostonkę ale taka nietypową, wysypke miał na przedramionach podudziach i twarzy, nie ma wewnętrznych stronach dłoni podbiciu stóp czy w jamie ustnej, tak jakby choroba nie doszła na swoje miejsce :)

Gość gość
Zabierz go do lekarza i będziesz wiedzieć.

Gość gość
a może to szkarlatyna :(

Gość gość
Żeby mieć szkarlatynę by musiał najpierw przejść ospę :/ Możliwe że to odra. Przy chorobie bostońskiej występują ropne guzki

Gość gość
no pierwsze słyszę żeby mieć szkarlatynę to trzeba przejść ospę.Ja jakoś w wieku 7 lat miałam szkarlatynę a jak miałam lat 16 ospę :)

Gość gość
moim zdaniem to szkarlatyna identyczne objawy miało moje dziekco częsta choroba, nie martw się ale konieczny jest antybiotyk jak najszybciej, penicylina.

Gość gość
co za bzdury!!! moja córka nie miała ospy a złapała szkarlatynę w wieku 4 lat. bolące gardło, kaszel, plamy na ciele. \to charakterystyczne objawy.

Gość gość
Mi to wyglada na Bostonska,ale moge sie mylic.Niech lekarz go obejrzy tak bedzie najlepiej.

Gość gość
chyba mylicie szkarlatynę z półpaściem. Żeby mieć półpaścia zwykle trzeba wcześniej chorować na ospę. Szkarlatyna - choroba bakteryjna, z wysypką, sprawdź kolor języka - bardzo charakterystyczny jest odcień błony śluzowej jamy ustnej (malinowy, "szkarłatny" - stad nazwa).

Gość gosciowa
Przy szkarlatynie jest wysoka goraczka. Parwowirus?

Gość gość
Może być parwowirus, czyli rumień zakaźny

Gość gość
Rumień nie jest groźny, ale szczepienie trzeba odłożyć zdecydowanie ze względu na osłabienie ogólne

Gość gość
chociaż zmiany w ustach bardziej przemawiają za wirusem bostońskim, tak czy siak to leczenie objawowe pozostaje

Gość Mama chorego chlopczyka
Lekarza mam umowionego za godzine. Zobaczymy co powie. Plamy sa juz na calym ciele. W wielu miejscach sie zlewaja w wieksze place. Nie sa ropne I nie swedza. Temperatura 37. Tez myslalam o szkarlatynie.... Syn ma okropny kaszel.

Lekarz stwierdzil odre.... Jutro ponownie na kontrole.

Gość gość
odre??? czyżby niektóre choroby wracały??? dalej nie szczepcie.

Szczepienie mielismy miec jutro... Ironia losu :-(