Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niebawemwynajmujaca

Na co uważać chcąc wynająć mieszkanie

Polecane posty

Gość niebawemwynajmujaca

Jutro mam ogladac dwa pierwsze mieszkania, nigdy nie wynajmowałam na co zwrócić uwagę, uważać? I kolejnym problemem są meble- gdy mieszkanie jest w miare ok, to problemem są meble właściciela pechowiec.gif Które w większości są stare obrzydliwe brzydkie i w ogóle koszmar, dodatkowo wynajmujący często uwazaja że " umeblowane" mieszkanie ( niektóre meble wygladaja jak ze śmietnika wyszarpniete pechowiec.gif ) to atut i myk by zawyżyć cene wynajmu, co z meblami jak to załatwić

Gość gość
Poszukaj po prostu czegos co ci odpowiada. Ja wynajmowalam kilka mieszkan i nieraz poszukiwania sie wydluzaky bo po prlstu nic ciekawego nie znalezlismy. Musialam sie po prostu czuc w tym mieszkaniu. Jedno wynajelam nieprzekobana w pekni i mieszkalo sie tam fatalnie. Po dugie ale baaardzl wazne. Zwroc uwage na synajmujacego, jesli to ktos na pierwszy rzut oka ,,upierdliwy" jest niemal pewne ze bedzie sie wtracal i nachodzil. Ja mialam farta i nigdy nie mialam z tym problemu, ale nieraz moi znajomi opowiadali jak wlasciciel korxystajac ze swoich kluczy wchodzil do mieszkania, zakladal kapcie i pil herbatke w kuchni czujac sie jak u siebie...

Gość niebawemwynajmujaca
Dzięki, trochę się obawiam bo koleżanka została oskarzona o "dewastacje" łazienki, 3pekniete kafelki- które już były, wiem bo widział gdy pomagałam się jej przeprowadzić i właściciel nie oddal jej kaucji :o wiec chyba dobrym pomysłem sa zdjęcia takich usterek.

Gość gość
Dobrze jext zrobic zdjecia z data przed wprowadzeniem, albo spisac szczegolowy protokol, co jest uszkoszone i w jakim stopniu. Kazde pekniecie i plame, to pomaga uniknac sytuacji takie nak kolezanka miala

Gość gość
Dobrze jest tez zwrócić uwagę na to co żyje w lazience/ pod podlogami. Wynajęliśmy kiedyś fajne mieszkanie, wszędzie,panele, zadbane, z opcja bez mebli i to nas ratowało. Pierwszej nocy mielismy tylko materac****ościel, jak w nocy wstalam do wc i zapalilam swiatlo w sypialni to myslalam ze na zawal zejdę. Podloga byla czarna i sie ruszala - u nas te robaczki nazywa sie rybikami, nie wiem czy to ich oficjalna nazwa. Wylazły w nocy a jak napisze ze w calym mieszkaniu byly ich miliony to nie przesadze. Przez 3 tyg. Co 2-3 dni przyjezdzalam i psikalam sprayami na to świństwo, przy każdej nastepnej wizycie zamiatalam martwe robale (kilka pierwszych razy mialam pelna solidnej wielkości szufle) i psikalam od nowa. Ostatni tydzień miesiąca spaliśmy na materacu i co noc wstawalam i sprawdzalam,czy jeszcze łażą bo balam sie ze jak meble zwieziemy to sie tam zalegna. Potem bylo juz ok, ja wiem ze one w blokach są, w wc i lazienkach jakieś pojedyncze sztuki ale w takich ilościach jak tam balam sie ze zaczna nas w nocy podgryzać z powodu braku pokarmu.

Gość gość
Pogadaj z poprzednimi lokatorami, jeśli jeszcze są w mieszkaniu, możesz pogadać z sąsiadami na klatce. To chwilowy wynajem czy czegoś na dłużej szukasz? Spisz protokół usterek, zapytaj czy mieszkanie jest ubezpieczone, kaucję wysyłaj przelewem, zadbaj o nr. konta w umowie. Sprawdź czy leci ciepła woda, czy krany się odkręcają, muszla nie przecieka, okna są szczelne, czy działa pralka i lodówka. Ustal jasne zasady opłacania rachunków- czy to stała kwota, czy są liczniki zaliczkowe, czy płacisz bieżące rachunki- wtedy domagaj się pokazywania ich, a jeśli na dłużej- możesz zapytać czy umowa jest na Ciebie. Dobrze np. mailem dopytać o wyposażenie chociażby, ale moim zdaniem pościel, garnki itp. lepiej mieć swoje. Upewnij się że jest internet albo możliwość jego podpięcia, jak masz zwierzęta to też sprawdź czy to nie problem. Co do mebli- jak Ci się nie podobają, zawsze możesz dogadać się, ludzie mają strychy, piwnice, zapewne drugie mieszkanie skoro to wynajmują i mają gdzie odłożyć, raczej to żeby jeździć ze swoimi to żaden problem.

Gość gość
Ja również jestem w trakcie szukania mieszkania, chciałabym coś wynająć w okolicach Bydgoszczy. Przeglądam sporo ofert z biur nieruchomości, najczęściej przez http://www.milenium.nieruchomosci.pl tam faktycznie mają największy wybór, ogłoszeń jest mnóstwo.

Gość filoetowepomarancze
uważaj na psychopatyczną właścicielkę to przede wszystkim z moich doświadczeń...