Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rzeczywiście macie ułożony plan dnia dla maluszka i go tak przestrzegacie

Polecane posty

Gość gość

od dechy do dechy ? bo ja jakoś nie potrafię się zorganizować...wstajemy różnie czasem ok 8-9-10 zależy czasem i dłużej sobie leżymy..ok 12 staram się usypać synka z różnym skutkiem..i potem zasypia różnie jak widzę że długo nie śpi i ziewa to go lulam i zasypia..wieczorem kładziemy się spać ok 22..zasypia też różnie czasem szybciej czasem nawet godzinę.. jak zrobić plan dnia..nie psując własnych planów, zakupów, spraw czy wizyt czy u nas czy poza domem..? bo jak wszystko ułoży się co do godziny to potem jedna niezapowiedziana wizyta bądź jakaś sprawa do załatwienia i wszystko zrujnowane, jak sobie z tym radzicie ?synek ma 2 miesiące

Gość gość
hmm zaczne od tzw "przeskadzaczy" - zakupy robisz miedzy punktami dnia, odwiedziny w niczym nie przeszkadzaja - czesto kapie dziecko kiedy sa u nas goscie, nawet karmie przy nich piersia albo daje malemu obiadek - jaki to problem? Plan dnia normuje sie wlasnie ok 2-3 mca, ale nic niegdy nie robisz punktualnie bo tak sie nie da. sadze ze granica moze wynosic ok 40-60 min. Co do spania, wazne zeby rozsadnie zaczac dzien wiec w sumie na Twoim mcu budzilabym dziecko o stalej porze, albo dawalabym mu pierwsze mleczko o stalej godzinie. Napisze Ci jak teraz jest u mnie - 9 mcy dziecko 8-9 - pobudka i butla z kasza na mm 12-13 - zupka 14-15 - butla mm 16- 17 - deserek owocowy 20 - 21- kąpiel i butla kaszy z mm Na spacery chodzisz miedzy karmieniami albo zabierasz z soba butle/piers :D. Zakupy robil maz wracajac z pracy - robilam mu liste, albo dzwonilam gdy cos wyskoczylo nagle

Gość gość
wychowalam 4 dzieci i nigdy jakiegos planu specjalnego nie mialam tzn.kapiel staralam sie by byla o jednej porze,ale to tez roznie z tym bywalo

Gość gość
karmię piersią więc tego nie wyreguluje bo na żądanie, a z tym wstawaniem to różnie bywa bo różna jest noc..czasem poleżymy i zaśniemy ponownie..jak nie mam siły wstawać

Gość a gdzie tam
dziecko mi wstaje o szóstej albo piatej czasem nawet zaraz po 4 nad ranem. PO godzinie jest juz zmeczone i idzie spac dalej na godzinę. Wiec karmienie wypada mi roznie. W dzien spi bardzo roznie, albo raz a dlugo np 2 godziny albo 3 razy po 15 minut.Nie ma w tym reguly.Chodzimy na dlugie spacery. Jedyna norma u mnie to kapiel około 18.00

Gość gość
bo wszędzie głośno o planie dnia..rytm rytm rytm że dziecko wie co je czeka itp. a weź to wdrąż co nie zawsze jest zgodne z nami samymi..

Gość gość
wdrozenie planu dnia ułatwia wychowanie malucha,szybciej zaczyna przesypiac noce,jest tez spokojniejszy,drzemki ma ostałej porze co mi ułatwia organizacje,ja widze same zalety,polecam

Gość gość
moj syn ma 4 mc i jakos daje rade z rytmem :) zalezy o ktorej wstaniemy a z reguly jada posilki z zegarkiem w reku 7:00 -7:30 butla 150ml z kaszka 10:30 butla 150 ml z kaszka 13:30 pol sloiczka zupki( dopiero zaczynamy :) ) 14:00 90ml mleczka 17:00 150ml z kaszka 20:00 150 ml z kleikiem x o 11:00 jest pierwsza drzemka, oczywiwscie co do spania to zalezy od synka, czasem wczesniej spi czasem pozniej, po obiedzie czyli o 14:30 jest druga drzemka, czasem nawet 2 godzinna chociaz ostatnio synek ucina sobie obie drzemki po godzince :) ( wlasnie usnal) o 19:30 jest kapiel i po butelce jest tak padniety ze odrazu zasypia, niestety budzi sie w nocy na jedzonko i to juz roznie bo ostatnio staram sie go odzwyczaic dajac herbatke. na sapcerki na zakupy ide miedzy 11:00 a 14:00 ( nie chodze codziennnie, dwa , trzy razy w tygodniu) wtedy zawsze usypia i druga drzemka zaczyna sie dopiero kolo 16. a potem mamy problem z zasypianiem na noc :P x powiem tak syn przywyczail sie do stalych godzin , nawet jak czasem zejdzie nam na spacerku i np. dostanie obiad o 15:30 to juz o 17 jest krzyk o butelke :) x

Gość mia ta cara
Mi w tym rytmie dnia ,pomaga to ,ze mam starsza corke ,ktora chodzi do szkoly.Musialam dostosowac niemowlaka do trybu dnia starszaka :) Wstajemy rano - 7.30 ,karmie malego piersia,szykuje corke do szkoly.-8.30 idziemy do szkoly ,zaliczam w ten sposob spacer z wozkiem,spaceruje potem tak by minela ta godzinka na dworze(maly spi na dworze).Wracam i karmie potem czas na zabawe,jedzenie itp.Wychodze po corke do szkoly o 14.40 i wtedy znow czas na spacer i spanie w wozku(spaceruje okolo godz,czasem ide do sklepu z wozkiem i corka).Kapie zawsze o 8.00czasem 15 min wczesniej.Karmienie piersia i ukladam do snu godz 10.00 lub wczesniej maluch spi.Przesypia cala noc,tylko raz sie budzi na karmienie ,ktore trwa chwilke i spi dalej.Dodam,ze karmie na zadanie ,ale nie przeszkadza to w tym ,zeby miec plan dnia.Maly ma 2 miesiace.

Gość gość
Córka prawie 5-mcy 7-7.30 180 mm z kaszką 11 mm 14 obiadek 16 sok przecierowy lub jabłko 18-18.30 mm 22.30-23 mm z kleikiem Plan ma już od dawna. Spacer ok. 12.

Gość mia ta cara
zgodze sie z gosciem 14.30.Plan dnia bardzo pomaga i ulatwia zycie:) Moja corka nie miala planu dnia i bylo dwa razy trudniej.Teraz widze jak wazne jest to dla dziecka.

Gość gość
do autorki karmienie piersia z czasem sie stabilizuje. zreszta ja karmilam wg starej metody, co 2- 3 h, a nie na zadanie bo bym zglupiala. na zadanie karmilam pierwszy mc i nie mialam zycia :/. maly possal chwilke i spal 15 min i tak wkolko. karmiac co 2-3 h mialam wiecej mleka w piersi no i maly sie najadal bo byl glodny a nie przytulal sie zeby pociumkac. w ten sposob moglam cos zrobic w domu bo on spal dluzej.

Gość gość
do goscia 14:45 twoja corcia wytrzymuje do 23:00 czy na spiocha dajesz jej jedzonko? powiedz ile zjada twoja corcia? moj syn pada o 20 i budzi sie w nocy czasem kilka razy na smoczka, albo daje mu herbatke zeby go odzwyczaic, niestety czasem kolo 3 , 4 juz musze podac mleko zjada 6x150 z kaszka i pol sloiczka , myslicie ze to duzo? ma14 stycznia skonczyl 4 mc

Gość gość
ale z tym planem to chodzi wyłącznie o jedzenie czy spanie, spacery?

Gość gość
spanie i spacery tez :) tylko przy 2 mcznym dziecku masz chyba wicej drzemek, moj 9 mczny ma jut tylko 2 - jedna trwa 1 h a druga 2 h spacery latem 9-11 zima 12-13

Gość gość
u nas ogólnie ciężko ze spaniem w dzień..ale są max3 drzemki jedna krótka 10-11 taka 15 min potem ok12 1-2h i potem ok 15-16 ok 1h

Gość Justaann
Karmiłam na żądanie, córka mocno ulewała, więc lipa była nie plan dnia. Ulewania się skończyły, ale zaczęły się problemy ze spaniem nocnym i córa teraz reguluje sobie sen dzienny, więc też nic nie jest "na godzinę". Owszem, są okresy kiedy część rzeczy wypada w podobnych porach, ale nie jest to plan jako taki. Jedynie kąpiel mam o tej samej porze - 19:00.

Gość gość
gość moj syn ma 4 mc i jakos daje rade z rytmem usmiech.gif zalezy o ktorej wstaniemy a z reguly jada posilki z zegarkiem w reku 7:00 -7:30 butla 150ml z kaszka 10:30 butla 150 ml z kaszka 13:30 pol sloiczka zupki( dopiero zaczynamy usmiech.gif ) 14:00 90ml mleczka 17:00 150ml z kaszka 20:00 150 ml z kleikiem masakra!!!!4 miesiac i juz tyle kaszki podawac dziecku? kobieto czy ty widzialas kiedykolwiek schemat zywienia dzieci? potem rosna tlusciochy

Gość gość
4 miesieczne dzieciaki i juz tyle jedza, kaszki,przeciery, zupki, nie zaszybko wprowadzone te stale pokarmy

Gość gość
moj syn jest strasznym zarlokiem i to zebym mu zageszczala mleko kaszka byla rada pediatry, lepiej zeby zjadl troche gestego niz mam mu rozpychac zaladek 180 ml, bo samym mlekiem sie nienajada i nie jest wcale gruby :) jest idealnie na 50 centylu madrale

Gość gość
tragedia aby tak pasc 4 miesieczne dziecko moje wlasnie zaczelo 4 miesiac i bedzie pilo tylko mleko modyfikowane do 5 miesiaca a od 5 rozszerzam wedlug schematu zywienia corka ma idealna wage ,juz widze jak wyglada dziecko 4 miesieczne pasione jak wyzej

Gość gość
15.54 ale ty pasiesz dziecko,biedny ten brzuszek maluszka

Gość gość
tak, mamy plan dnia i się go trzymamy :)

Gość Little M
Mam trochę bzika na tym punkcie i mój Szkrab ma swój plan dnia od samego początku. ;) W moim przypadku sprawdza się to idealnie bo Córa od ok. 3 miesiąca przesypia mi całe noce. Mam co prawda totalne szaleństwo w ciągu dnia bo stale trzeba Ją czymś zajmować, zabawiać, ale przynajmniej w nocy jest spokój. Także jak Mała już zaśnie, ja mogę spokojnie zająć się sobą, spędzić czas z partnerem bez obaw, że Mała się obudzi.

Gość gość
9 miesięcy. 8 210ml mleka Zabawa 11 drugie śniadanie kasza z owocem Godzina drzemki Spacer 14 obiad Zabawa Ok 17 180ml mleka Godzina drzemki Intensywna zabawa ;) 19 kąpiel 19:30 mleko z kaszka ryzowa 210ml 20 zawsze śpi już Czasem ok 3 w nocy mleko. Niezawodny system :) dziecko ma rytm jak w zegarku :)

Mój mały ma 7 m-cy wstaje ok 5-6 - i je mm ok. 260ml. Potem śpimy do ok. 7.30 i drugie śniadanko 9-10 je kaszkę na wodzie np. Sinlac itp (bo nie jemy mleka tylko Nutramigen ze wzlędu na podejrzenie nietolerancji laktozy) ok. 130ml ok. 12 - zupka ok. 200ml ok.14:30-15.30 - mm ok. 260ml ok 17 - deserek np. jabłko z kleikiem lub słoiczek ok.19.30 -mm ok. 260ml Mamy trzy drzemki ok. 10-11tej -30min, 16-17tej -30min. Spacer ok. 13 jakieś 2godziny. Po 19tej kąpiel. Ok. 20 tej śpi.

Gość gość
Mialam plan ale bardziej orientacyjny i taki co mial mi ulatwiac życie a nie tresowac dziecko. 5 godzin po śniadaniu dawalam zupkę i kładłam spac, potem drugie danie, podwórko, zakupy, kąpiel najpóźniej o 20 a to tez zalezalo od dziecka bo jak o 18 wracał zmeczony z podwórka to nie meczylam tylko do spania szedl wcześniej. Tak wiec bez przesady z planami. Ma byc fajnie z dzieckiem w domu a nie terror jakiegoś planu psuje miły dzień.

Gość gość
DO GOŚCIA Z 14.54 Pytałaś czy budzę,owszem :-) bo córka po kąpieli ok 20 zasypia. Budzę ją ok.23,daję mm lekko zagęszczone kleikiemi przesypia do rana. Myslę że jeśli bym jej nie obudzila,to by pewnie przespała,ale szkoda mi takiego małego brzdąca zostawiać tak długo bez jedzenia. A rano daję mm lekko zagęszczone kaszką,bo pewnie jest głodna po całej nocy :-). Jak je? To zależy ,zawsze robię 180,ale zjada różnie. Całą butle zawsze rano i na noc. O 11 zjada przeważnie ok.100 ml. , a o 18 ok.140.

Gość gość
ja nie mam żadnego planu bo i po co? jedyne czego przestrzegamy to godzina kąpieli. W sumie jej nie rpzegapimy bo przychodzi odpowiednia godzina i córka sama się dopomina. Karmie ja kiedy jest głodna, śpi kiedy jej sie chce, ale zazwyczaj wsyztsko dzieje sie o podobnych godzinach.