Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PROSZE DORADZCIE MI CZY WARTO STUDIOWAĆ CHEMIE CZY TO DOBRE STUDIA

Polecane posty

Gość gość

bo ze prestiizowe to wiadomo a tymbardziej ,ze zamierzam na polibudzie studiowac wiec dodatkowo inzyniera bede miec po tym ale znacie kogos po chemii i powiedzcie czy warto?

Gość Massss
Moim zdaniem nie warto. Jakieś 5% absolwentów znajduje pracę w zawodzie. Większość po tych studiach ma spore problemy ze znalezieniem jakiejkolwiek roboty. Studia cieżkie, wymagające i zupełnie bez przyszłości. W naszym kraju nie ma przemysłu chemicznego a za granicą wolą swoich inżynierów. Ja po zrobieniu inż. przenioslam się na inne studia. Oczywiście nie chcę Cie zniechęcac, ale radzę sie dobrze zastanowić przed podjęciem tych studiów. Młodość szybko zleci, a naprawdę warto mieć jakiś konkretniejszy zawód. pozdrawiam i życzę mądrych wyborów

nie. mam kolezanke po chemii. teraz robi doktorat, mowi, ze to jedyne wyjscie aby znalezc obecnie prace w zawodzie- pozostac na uczelni jako pracownik naukowy, jednak jest duzo chetnych i malo miejsc. robila rozne praktyki, nawet za graniaca ale pracy nie mgla znalezc. teraz poszla na macierzynski i nie wie czy bedzie wracac do pracy

Gość gość
zdecydowanie nie kierunki takie jak chemia, technologia chemiczna, analityka chemiczna czy biotechnologia po prostu oznaczają bezrobocie, na prawdę nie warto męczyć się kilka lat (nie nie są łatwe studia !!!) żeby potem być sfrustrowanym i nie mieć nawet szans żeby zarobić na własne utrzymanie, przykro mi ale tak to wygląda jeśli masz zacięcie chemiczne, lubisz przedmioty ścisłe to lepiej wybrać studia medyczne (np. medycyna, farmacja) a tak w ogóle to przede wszystkim warto wybrać kierunki informatyczne potwierdzają to np. raporty z rynku pracy np. Sedlak & Sedlak

Gość gość
ja nawet myślałam że to dobra fucha, bo mój znajomy który studiuje chemie powtarza że będzie zarabiał mnóstwo kasy:D