Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama co nie wie

rejonizacja szkół

Polecane posty

Gość mama co nie wie

Witam serdecznie. Orientujecie się jak wyglądają zapisy do szkoły? Pytam, bo poszłam dzisiaj podpytać się, ewentualnie zapisać na listę a babka w sekretariacie mnie odesłała. Dodam, że syn jest spoza rejonu, ale ta w której byłam jest bliżej naszego domu. Domyślam się, że pierwszeństwo będą miały dzieci z rejonu, ale nie chce mi się wierzyć, że nie ma prowadzonych list dla pozostałych. Czy ktoś mnie uświadomi jak to się odbywa?

Gość gość
nie ma rejonizacji szkół w obrębie jednej gminy. Chyba, że szkoła, w której byłaś znajduje się już w innej gminie. Wtedy trzeba to załatwiać. Może być problem, bo na każde dziecko jest subwencja dla gminy i dlatego urząd gminy nie chce "oddawać" dziecka gminie sąsiedniej, bo przepadają mu pieniądze.

Gość mama co nie wie
nie, szkoły są w jednym mieście. Niedawno się tu przeprowadziliśmy na nowe osiedle i okazało się , że nasze osiedle zostało włączone w rejon szkoły powiedzmy nr 4. Szkoła ma kiepską opinię, jest nam nie po drodzę, kawał trzeba dowozić, ale cóż. Dostałam już list z tej szkoły z prośbą o wypełnienie. To ja w te pędy pogoniłam do tej nam najbliższej i zostałam odprawiona. Fakt, w tym roku idą zdublowane roczniki (5 i 6 latki) więc może jest problem z przepełnieniem... nie wiem i chciałam się was poradzić :)

Gość gość
teraz jest niz więc każda szkoła przyjmie cie z otwartymi "drzwiami". POczekaj aż przyjdzie c****smo ze szkoły ze dziwecko ma być zapisane do danej szkoły. Z tym pismem idź do szkoły, do której chcesz zapisac dziecko i tam wtedy c***owiedzą juz konkrety. A gdzie ta szkoła miasto, miastteczko wieś ??

Gość gość
aa wieć olej sekretariat i idź od trazu do dyrekcji

Gość mama co nie wie
to jest miasto średniej wielkości, szkól jest bodajże 8. Dzięki za podpowiedzi, jutro uderzę do dyrekcji :)

Gość gość
pierwszenstwo maja dzieci z rejonu tzn szkola w rejonie ktorej dziecko mieszka ma obowiazek przyjac to dziecko do szkoly, w lodzkim w marcu/kwietniu odbywa sie nabor do szkol pods, w przedszkolach rodzice wypelniaja deklaracje wyboru sp podstawowe i te splywaja do wybranej szkoly

Gość gość
bzdury, rejonu nie ma.

Gość gość
rejonizacja jest, ale wiele osób daje dzieci do szkół nie będących rejonem, praktycznie każda szkoła ma swoje zasady, ja mam syna bez meldunku i chcą mi się w szkole wymigać o obowiązku przyjęcia, ale mam poświadczenie z mopsu, że mieszkam tu już kilka lat

Gość gość
Miałam ten sam problem. Mamy szkołę "pod nosem" tzn. 200 m od domu ale osiedle na którym mieszkam jest przypisane do szkoły która znajduje się prawie 1,5 km od domu. Pierwszeństwo do szkoły mają dzieci z rejonu a rodzice dziecka z poza rejonu musiało pisać podanie o przyjęcie i jeżeli będzie wolne miejsce (czyli nie będzie tyle dzieci z rejonu) to zostanie przyjęte. Ja (jak i wiele innych osób) przemeldowałam tymczasowo dziecko do chrzestnej i jako dziecko z rejonu zostało przyjęte.

Gość gość
tak pierwszeństwo mają dzieci z rejonu ,dzieci nauczycieli ,u nas w szkole rodzice meldowali dziec**** znajomych ,rodzinie aby dzieci mogły chodzić do szkoły nie na swoim osiedlu .