Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile mówią wasze 15 mc dzieci

Polecane posty

Gość gość

Mój mało mówi jak dla mnie, nie wiem czy chodzi o to, że chłopcy maja jednak cięższą mowę, czy, że ćwiczył do perfekcji chodzenie, kucanie i wspinaczki i nie miał czasu na naukę słów. Mówi mama, baba, dobre, daj, nie, bawo -brawo, bach i fe. No i po swojemu bla bla bla i takie tam. Tata nie mówi.

Gość gość
Mój mówi więcej, też synek. Mówi już wyraźnie mama i "papa". Nie rozumiem gadania, że Twój ćwiczył do perfekcji chodzenie- a co ma piernik do wiatraka? :D Moje dziecko ładnie i biega i mówi.

Gość gość
przecież ma DOPIERO 15 MIESIĘCY!!!!!!!!!!! dzieci około drugiego roku nadają jak kataryny ...

Gość gość
ojojjjjoj a może to nie jest typ gaduły. Rozgada się jeszcze

Gość gość
Do gościa z 12.26. Otóż to am znaczenie poczytaj sobie na ten temat. Dziecko nie umie sie skupiać na kilku czynnościach naraz, wiec skupia sie na jednej ćwicząc ja do perfekcji. A co do gadania malucha autorki to moim zdaniem normalnie gada. Mojej przyjaciółki syn za miesiąc bedzie miał dwa latka i bardzo mało mowi i bardzo niewyraznei gdzie moja corka w jego wieku składała juz dwa słówka, mozna było sie jej cos zapytać i odpowiadała tak czy nie. Także spokojnie. Kazde dziecko rozwija sie we wlSnym tempie.

Gość gość
to sa jeszcze bardzo male dzieci, nie ma potrzeby w ogole porownywac, dodam, ze jak moja starsza corka miala poltora roku to skladala juz zdania a jej kolezanka mowila pierwsze slowa, jak obie mialy po dwa i pol roku to mowily ta samo ladnie wiec to nie ma zadnego znaczenia na tak wczesnym etapie, moj synek ma poltora roku i mowi ok 20slow, duzo mniej niz jego ciut starsza kolezanka ale ja sie w ogole tym nie martwie

Gość gość
Moj syn ma 16 miesięcy i tez nie wiele mówi wyraznie,ale strasznie duzo po swojemu wrecz powiedzialabym ze niezle sie kloci,wyraznie mowi mama,tati, da,ti, titej-trzymaj ale u dzieci mowa to nie tylko czynna ale i bierna jest ważna i syn ja rozumie kiedy mu powiem robi papa, daje buzi, przynosi okreslona zabawke(które maja imiona), powiem żeby przyniosl książeczkę..przyniesie, klocki, buciki,jak pytam czy chce am to leci do kuchni, jak mowie żeby sie bawil na dywanie zabiera zabawke na dywan. Tak wiec nie martwie sie,absolutnie no wiem ze za parę miesięcy to nas przegada.

Gość gość
mój wnuczek w tym wieku to mówił zupa i ama, a teraz powiedział mi w przedszkolu piękny wierszyk. ma 3,5 roku. Córka w wieku 2,5 roku znała litery, syn mając 4 lata zaczynał dopiero wyrażnie mówić. Pokończyli studia, wszystko się wyrównało. Każde dziecko idzie swoim torem.

Gość gość
ludzie święci! rok i 3 miesiące, a co ma mówic? inwokację recytowac? masz w książeczce zdrowia jak byk napisane-półtoraroczne dziecko zna osiem słów( zniekształcone, dźwiękonaśladowcze) i wszystko. już mieści się w normie więc nie wydziwiaj