Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mimimimim kiedyś gruba

Zęby synkowi wyszła piątka a nie ma jeszcze dwójki trójki i czwórki

Polecane posty

Gość Asystentka stomatologicznaaaaa
nie słuchaj tych bredni, kolejność nie ma wiekszego znaczenia, jest tez uwarunkowana genetycznie, bzdura ze kolejnośc ma zwiazek z wadami ortodontycznymi

Gość gość
Nieee! Pediatrzy to najgorsze zródło wiedzy o zębach, uwierz mi, moja branża ;) Idz do stomatologa, państwowo choćby!

Gość gość
Kolejność wyrzynania się zębów jest ustalona, ale może się zdarzyć, że dziecku najpierw wyjdą jedynki, potem trójki, a dopiero potem dwójki. Nie należy z tego robić problemu – czas wyrzynania się zębów jest uwarunkowany genetycznie.

Gość gość
asystentka, przestań pieprzyć bo wypowiadasz się na temat na który nie masz pojęcia! Zaburzone wyżynanie prowadzi do RESORPCJI korzenia, często uszkadza zawiązek zęba mlecznego, jak źle pójdzie to i stałego. Zmiana kolejności to pierwsza najczęstsza przyczyna wad, druga to próchnica, trzecia przedwczesna utrata zębów

Gość gość
Wyrzynanie zębów Kolejność wyrzynania się ząbków mlecznych. Pierwsze zęby mleczne pojawiają się najczęściej około 6 miesiąca życia dziecka. Są to siekacze dolne ("jedynki"). Około miesiąc później pojawiają się siekacze górne. Później pierwsze trzonowce, kły i drugie trzonowce. Pierwsze zęby stałe wyrzynają się około 6 roku życia i są to tzw. "szóstki". Zwykle niedługo po tym zaczynają wypadać pierwsze "mleczaki". A kiedy zauważymy inną kolejność wyrzynania zębów? Jednak kolejność i czas wyrzynania zębów mlecznych może bardzo różnić się od podanego wyżej schematu. Nie należy się tym martwić, jest to normalne zjawisko. Jeśli jednak Twoje dziecko skończyło roczek i nie ma jeszcze ani jednego zęba – zgłoś się do stomatologa. Do około 2,5 roku życia dziecko powinno mieć komplet 20 zębów mlecznych.

No ok. Pójdę do stomatologa. Dzięki :) Ja mam akurat taką pediatrę, że jak się na czymś nie zna, to nie udaje, że się zna. Od razu informuje, że nie ma pewności i wysyla do specjalisty. To sobie u niej bardzo chwalę, bo nie eksperymentuje na dzieciach, nie wypisuje leków aż trafi w dziesiątkę, tylko z pokorą potrafi przyznać, że się na czymś nie zna i że inni są w danej dziedzinie lepsi.

Gość gość
jak widać asystentka stomatologiczna tylko asystuje i ma marne pojęcie. Polecam zapytać jednak stomatologa a nie jakies młode dziewczę co tylko kleszcze podaje lekarzowi i kawki parzy...

Gość gość
no i bardzo dobrze :)

Gość asystentka stomatologicznaaaaa
"asystentka, przestań pieprzyć bo wypowiadasz się na temat na który nie masz pojęcia! Zaburzone wyżynanie prowadzi do RESORPCJI korzenia, często uszkadza zawiązek zęba mlecznego, jak źle pójdzie to i stałego. Zmiana kolejności to pierwsza najczęstsza przyczyna wad, druga to próchnica, trzecia przedwczesna utrata zębów " no wybacz ale siedze w tej dziedzinie od lat i jesli ktos tu pieprzy to Ty, jak wyzynanie moze zaburzyć resorpcje korzenia skoro zeba nie ma ??? jak wyzynanie moze uszkodzić zawiązek, co Ty bredzisz??? uśmiałam sie na prawde, stek bredni i tyle Autorko jedyne czego mozesz sie obawiac to tego ze Twój synek mógł odziedziczyć wade zgryzu po tacie

ta ta asystentka ma wykształcenie medyczne i doswiadczenie złosliwcze, młodym dziewczeciem juz dawno nie jestem, jęsli według Ciebie asystowanie lekarzowi to TYLKO podawanie kleszczy to mało wiesz o asystowaniu, jak juz sie tak wypowiadasz to poczytaj o asystowaniu na 4 rece lub na 6 i przekonasz sie ze wiedza asystentki jest ogromna a praca bardzo trudna i odpowiedzialna

Gość gość
asystetntka na zachodzie to może i podaje narzędzia i asystuje w pracy na 4 ręce, w polsce jest zatrudniania tylko "bo nfz każe" a zajmuje się to głownie sprzątaniem kibli ;D

Gość gość
gdybyś asystentko skończyła studia a nie kursik to byś wiedziała że kształtowanie się korony i zawiązka zachodzi w 4 tyg życia PŁODOWEGO. Tworzą się wtedy 2 listewki, pierwotna i wtórna. Z pierwotnej będą kształtowały się zęby mleczne po porodzie, w kilku fazach, aż do wykształcenia brodawki z wtórnej-stałe. Już wtedy wiadomo ile zębów będzie miał człowiek! (czy będzie miał ósemki :)

nie pracuje na NFZ a w prywatnym gabinecie, a sprzataniem kibli zajmuje sie sprzataczka, poczytaj troche a dowiesz sie ze asystentka dba tez o to żeby narzedzia były sterylne, wiec jesli chodzisz to stomatologa u którego asytentka myje kible to idz sie zbadaj czy moze nie masz wzw lub hiv...

Gość gość
narzędzia myje asystentka , ale czy pacjent się zarazi hivem czy nie to nie kwestia jej zdolności do machania szczotką, lecz autoklawu.

'gdybyś asystentko skończyła studia a nie kursik to byś wiedziała że kształtowanie się korony i zawiązka zachodzi w 4 tyg życia PŁODOWEGO. Tworzą się wtedy 2 listewki, pierwotna i wtórna. Z pierwotnej będą kształtowały się zęby mleczne po porodzie, w kilku fazach, aż do wykształcenia brodawki z wtórnej-stałe. Już wtedy wiadomo ile zębów będzie miał człowiek! (czy będzie miał ósemki"" no tak to sie dowiedziałam wieki temu i nie musze tego kopiowac z netu i nie bardzo kumam jaki to ma zwiazek w kolejnościa wyrzynania zabków

Gość gość
to nie jest skopiowane z internetu, to wiedza ze specjalistycznych książek, wersja skrócona. Niektórzy pewne rzeczy widzą ;D A Ty, wypowiadasz się na temat, na który nie masz pojęcia i możesz kiedyś komuś zrobić po prostu krzywdę. Jeśli już musisz dawać dobre rady to się trochę doucz, tzn skończ stomatologię, bo póki co bzdury wypisujesz.

"""narzędzia myje asystentka , ale czy pacjent się zarazi hivem czy nie to nie kwestia jej zdolności do machania szczotką, lecz autoklawu.""" jesli wczesniej asystentka nie zdezynfekuje narzedzi to zaden autoklaw nie pomoze, no i jak z pewnościa wiesz sterylizacja w autoklawie musi przebiec prawidłowo a ito nie daje gwarancji ze wszystkie wirusy zostały zabite. Znam tez mase asystentek i stomatologów którzy z oszczedności w ogóle nie sterylizuja narzedzi wiec módl sie abyś trafiła na taka asystentke jak ja :D

to nie jest skopiowane z internetu, to wiedza ze specjalistycznych książek, wersja skrócona. Niektórzy pewne rzeczy widzą ;D A Ty, wypowiadasz się na temat, na który nie masz pojęcia i możesz kiedyś komuś zrobić po prostu krzywdę. Jeśli już musisz dawać dobre rady to się trochę doucz, tzn skończ stomatologię, bo póki co bzdury wypisujesz.""" stomatologie skonczyli stomatolodzy którzy lecza i to z ich wiedzy czerpie jak to nazywasz moje dobre rady, a znam osobiście najlepszych stomatologów i specjalistów w Polsce min Jańczuka i Bladowskiego, no ale to pewnie tez niedouczeni frajerzy :D

Gość gość
jak skonczysz stomatologię będziesz mogła dawać komuś rady. Zrozumiesz wtedy też może że nigdy nie można się wypowiadać na jakikolwiek temat w medycynie nie widząc pacjenta. Bo to dziecko (mówię przykładowo) może mieć tysiąc wad rozwojowych (których rodzic nie zobaczy) a ty doradzasz zaocznie, w ciemno. To nieprofesjonalne i karygodne

Gość gość
asystenka, sledze te rozmowę i weź już skończ bo ewidentnie brakuje c*****ory, ktoś pokazuje ci błędy a ty dalej swoje. Czy to że znam Dodę znaczy że znam się na śpiewie? A gdybym znała Tuska to i na polityce?

ucze sie od najlepszych :) i od najlepszych posiadam wiedzę, moja wiedzę chwaliło wielu lekarzy, ale wiem to juz norma wśród Polaków ze jak ktos kims jest i cos wie to ich boli... dodam tylko ze dobre rady to nie diagnozy i kazdy normalny człowiek skonsultuje to ze specjalista

Gość gość
w tym przypadku twoją jedyną dobrą radą powinno być "idź do lekarza bo przez internet nic powiedzieć się nie da na temat stanu zdrowia jamy ustnej"

pisze to czego jestem pewna i tyle i moge udzielac mase porad na temat jamy ustnej, co nie oznacza ze jestem wyrocznia i każda mama w realnym zyciu pojdzie do stomatologa i stwierdzi ze ta marna asystentka od podawania narzedzi jednak miała racje.... miłych snów wszystkim tym zazdrosnikom równiez :D

Gość gość
tak, myśl że wszyscy ci zazdroszczą, fiu, fiu, taka szycha- asystentka ;D

Gość gość
odwal sie od tej asystentki, wyzej sa przeze mnie przytoczone słowa dentystów, tez sa debilami?? idiotka sie wymadrza a g***o wie

Gość gość
Kiedy trafiłam z dzieckiem do ortodonty (9 lat) pierwsze pytanie jakie padło na wizycie to "a czy zęby się wyżynały w dobrej kolejności". Odpowiedziałam że nie, bo taka była prawda, ale nikt na to uwagi nie zwrócił. Pani dentystka od razu powiedziała że to prawdopodobnie dlatego teraz córka ma bardzo pokrzywione zęby ;(.

Gość gość
up

Gość gość
wyrzynanie się zębów mlecznych: przednie dolne siekacze 4-10 mc przednie górne siekacze 5-11 mc boczne górne siekacze 6-12 mc boczne dolne siekacze 6-12 mc przednie zęby trzonowe 10-18 mc kły 12-20 mc tylne zeby trzonowe 18-30 mc każdemu dziecku inaczej mogą wychodzić zęby!