Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majka000000000

spózniający się okres a jelitówka

Polecane posty

Gość majka000000000

Witam, w tamtym miesiącu zatulam się lub miałam jelitowke dokładnie nie wiem przez co schudłam 3 kg i zaraz na 2dzień mojego cierpienia dostałam okres który trwał krócej niż zwykle i byl mało obfity, w 18 dniu cyklu wspólzylam ze swoim partnerem ale z racji tego że byl to moj 1 raz przerwalismy bo mnie bolało więc nie doszedł ale pękła gumka. Normalnie bym sie nie stresowała ale w tym miesiącu spóznia sie juz 3 dni. Dodam, że byłam przeziębiona. I moje pytanie czy to zatrucie mogło wpłynąć na opóznienie miesiączki?

Gość gość
Na ******ie to byłaś zdrowa i bezmyślna.

Gość gość 001
Przeziębienie może ale nie musi wpłynąć na termin miesiączki. Jak brałaś jakieś leki to tym bardziej coś mogło się przesunąć. Organizm kobiety w sytuacjach choroby stresu, brania leków czasami sam uznaje że to nie jest dobry moment na dziecko i przesuwa owulację.

Gość majka00000000
tyle, że chora bylam juz po owulacji

Gość gość 001
jeśli okres ci się spóźnia to albo jesteś w ciąży i test wszystko wyjaśni albo właśnie owulacja się przesunęła. Na jakiej podstawie wiesz ze byłaś po owulacji?

Gość gość 001
chociaż nie? cofam ostatnie pytanie. Jak dostałaś okres w czasie choroby to byłaś po owulacji,

Gość majka00000000
bo w 25 dc zachorowalam...robilam juz jeden test 10 dni po stosunku ale jutro zrobie jesze jeden

Gość majka00000000
no a grype mialam w 1 dzien :)

Gość gość 001
10 dni po stosunku to za wcześnie. Na test to 14 dni to jest taki optymalny czas a najlepiej powtórzyć po 21 dniach od stosunku. Dodam jeszcze że nie trzeba chorować w trakcie owulacji żeby ją przesunąć. wystarczy że choroba spowoduje osłabienie organizmu. Pęcherzyk dojrzewa od początku cyklu więc przesunięcie owulacji jest jak najbardziej realne.

Gość majka00000000
Ok dzięki jeżeli opożnia mi sie przez jelitowke to bardzo prawdopodbne ze wlasnie podczas stosunku mialam dni plodne.. a więc jutro sie okaże . co za stres :)

Gość gość 001
Owulacja może się opóźnić na dwojaki sposób. Albo pęcherzyk się dłużej rozwija i owulacja przesuwa się o parę dni (wydłuża się 1 faza). Tutaj przyczyny mogą być nawet w poprzednich kilku cyklach i może się to przewlekać przez kolejne cykle. Jeśli taka sytuacja miała miejsce to mogłas faktycznie mieć dni płodne w trakcie tego stosunku. A druga przyczyna to pęcherzyk dojrzewa normalnie ale w ostatniej chwili coś zablokuje Lutropinę i nie dojdzie do owulacji wtedy dojrzewa nowy pęcherzyk i owulacja może sie przesunąć o taki czas w jakim zwykle dojrzewa u ciebie pęcherzyk. Więc jeśli pierwsza faza trwa u ciebie 12 dni przykładowa to owulacja przesunie się o około 12 dni (oczywiście pisze czysto teoretycznie). No i wtedy owulacja wypada mniej więcej w dzień kiedy wiele kobiet się spodziewa miesiączki. Dlatego bez obserwacji śluzu, temperatury, w ogóle cyklu nie powinno sie polegać na tzw wyliczaniu dni płodnych, bo kalendarzyk nie przewiduje takich reakcji organizmu.