Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościk

co zrobic zeby zupa miala smak

Polecane posty

Gość gościk

taka zwyczajna gotowana na kosciach, warzywa sa, przyprawy(sol,pieprz). Co jeszcze zeby zupa byla aromatyczna i miala wyrazisty smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moja koleżanka też mówiła - warzywa są, smaku brak kiedys przypadkiem patrzę - no są jedna pietruszka, dwie marchewki, dwa liście pora dwa skrzydełka bladego kurczaka, sól i pieprz i ona sie dziwi, że zupa smaku nie ma :) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dawaj mniej wody, albo dłużej gotuj bez przykrywki żeby się wygotowała. Im mniej wody tym bardziej skoncentrowany smak będzie. Według mnie to jest tak, że marchewka daje słodycz, seler taki słony posmak a pietruszka aromat, więc warzyw też nie skąp :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja na kościach nie gotuję. Kupuje pręgę wołowa lub szponder gotuję, a po ok. 1 godz. wrzucam ziele ang., liski i pieprz. Po jakimś czasem solę i dodaję pokrojone warzywa - marchew, seler, pietruszkę i por. Następnie w zależności jaka chcę zupę cała resztę. Bez sztucznych dodatków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja nie gotuje na mięsie, chyba, że jest to rosół albo flaczki. Wtedy faktycznie rosół jest na trzech rodzajach mięsa (np. wołowina, indyk, kura) i dużej ilości włoszczyzny. Resztę zup gotuję na jarzynach najczęściej podsmażonych na maśle klarowanym albo oliwie. Daję sporo pietruszki (to ona daje "słodycz" zupie), cebulę, czosnek, ziele angielskie, trochę cukru. Naprawdę jest pysznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To i ja się podzielę swoim sposobem- babcia mi doradziła :) W sezonie nakupiłam dużo młodej pietruszki, pora, kopru- zielone części: liście po umyciu powiązałam nitką w spore paczuszki i zamroziłam. Teraz oprócz warzyw i mięsa wrzucam do wywaru 1-2 zawiniątka i zapach zupy jest niesamowity. Ale przyznam się, że zdarza mi się do wywaru dorzucić 1 bulionetkę lub kostkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja gotuje tylko geste zupy z
duza iloscia warzyw i zawsze maja smak...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość balabina
,,ja nie gotuje na mięsie...'' ---nie wyobrażam sobie większości zup bez wywaru mięsnego :D niestety Ale mam koleżankę, która kapuśniak(kwaśnice) gotuje na...kostce rosołowej knorra itp :O:O:O brrrrrrrrr a dla mnie bez dobrej wędzonki - kiełbasy, boczku dobrego chyudego - nie DA SIĘ zrobić tej zupy po prostu albo grochówka, r ówneiz dodatek wędzonki jest niezbędny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość balabina
taaa, znam takich co gotują tez zupę w sporej ilości warzyw...po czym wyjmują to po ugotowaniu, dopełniają wodą i ... mają zupę! aled wodizankę chyba :O spotkałam ie tez z tym, ze do zupy dodaje sie byle co... gorsze mięso, pare warzyw, no i śmietana nie pierwszej świeżości...to jak ma byc z tego dobra zupa??? :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bez mięsa . Duzo warzyw , cebula , przyprawy i zupa jest pyszna. Każda zupę zrobie bez mięsa.czy to grochówka czy kapuśniak i wszystkim smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala mii
sorry, na czym robisz gróchókę i kapuśniak zeby miały smak BEZ MIĘSA (w tym przypadku wędzonego boczku i dobrej wedzonej kiełbasy). Moze dla ciebie to dobre, ale sądze ze większosc ludzi nie wykryje kapuśniaku w ugotowanej samej kapuscie kiszonej ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość huwawey
wszystkim smakuje :D czyli komu?> tobie, twojemu facetowi? a co ma powiedziec , moze ni ezna innego smaku. Pójdz do dobrej restauracji regionalnej, zapytaj jak gotowała twoja babcia... czy nie dodawała zadnego mięsa do gróchówki czy kwaśnicy>??? to sie zdziwisz Z czego ma smak twoja zupa? :) z wody, z soli? ahaa, to na pewno jest pyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a perfekt stranger
Dobra zupe moznz zgotować albo dodając odpowiednia ilość ziela angielskiego i liscia laurowego i to na początku gptowania (to musi się wygotować) - to daje smak albo na bulionie. Wtedy albo mamy wystarczajaca ilość miesa albo uzytwamy bulionu w kostkach. Wtedy zupa ma smak i to jaki.Sprobujcie zrobić zupe pomidorowa na bulionie (chociażby z kostek rosolowych- byle nie Knorra, najepsze sa Winiary-a zobaczycie same, jak inni ocenia wasz wyrob kulinarny. Oj, kucharki, kucharki, nie wiecie jak dobra zupe zrobić, a ja jestem facetem i wiem, a kucharzem nie jestem.Przekonacie się same, jeżeli skorzystacie z tych rad np. zupa pomidorowa na bulionie. Kostki Knorra zbyt czuc chemia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gotuje bez mięsa bo nie lubię smaku mięsa !!!!!!!!!! Fuuujjjj!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak ja gotuje tez bez mięsa. Zupa ma pyszny smak bo jest w niej duzo warzyw i przypraw. To ze zupa musi być na mięsie to mit. Wywary sa niezdrowe a do smaku mozna sie przyzwyczaić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość huwawey
o booosz, na kafe widze pokolenie kostek knorra! w zyciu bym nie zjadła takiej wody z kostki ala kapuśniak czy al a rosół :O syf syf syf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak ja gotuje tez bez mięsa. Zupa ma pyszny smak bo jest w niej duzo warzyw i przypraw. To ze zupa musi być na mięsie to mit. Wywary sa niezdrowe a do smaku mozna sie przyzwyczaić. Ja akurat nie wyobrażam sobie gotować zupy na mięsie, nie lubię, nie smakuje mi. Moim dzieciom tez nie smakuje. Sa zdrowe, a mięso mozna zjeść w innej postaci. W końcu nie od dziś sa zupy na wywarach mięsnych i warzywnych i ja preferuje te drugie. A to ze ktoś z was nie lubi to juz nie moj problem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a perfekt stranger
Ale jak zjesz z dodatkiem dobrych kostek- a to nie sa kostki Knorra- i nie będziesz o tym wiedziała,to przestanie to być dla ciebie syf.Jecie rozne szynki, balerony, kiełbasy- to dopiero jest syf nieprzeciętny, tego najczęściej nie da się jesc, a wam to smakuje., jecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jaffa cake
A ja widzę na kafe pokolenie prymitywnych miesozercow do których nic nie trafia. Jak bez mięsa to napewno kostka. No gratuluje wyobraźni. A wystarczy pomyśleć ze ludzie sa różni, z rożnych środowisk i maja wolna wole, mogą jeść co chcą i jak chcą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jaffa cake
I akurat kapuśniak ma dla mnie mieć smak kapusty ! Nie trupa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a perfekt stranger
Ludzie sobie nawet nie wyobrazaja ile teraz do zywnosci dodale się chemii, nawet do pieczywa, nie mowiac już o wszelkiego rodzaju wędlinach.Taka technologia produkcji teraz jest, a im wydaje się ze jedza jakas zdrowa zywnosc.Ile tego potrafi być w warzywach, bo rosliny absorbują związki z gleby, a im się wydaje, ze to z pewnoscia takie zdrowe, bo to przecież swieze warzywa.Ale jakies kostki rosołowe to syf,ale te same związki jedza w innych produktach, które bardzo im smakują i wydaja się im tak bardzo zdrowe.Brak wiedzy, a wtedy pozostaje tylko wiara, ze to takie zdrowe, a przez to i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Philippa
Ale zauważ ze dodając jeszcze do tych warzyw kostkę tylko podwajasz ilośc chemii w gotowym daniu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jadłem raz kapusniak u jednej znajomej, własnie z tych "bezmięsnych" co twierdzi, że jest bardzo dobre i wszystkim smakuje. OK, dało się to zjesć. Ale chwaliłem bo przecież nie powiem w gosciach że to wodzianka z kapustą. I niewykluczone, że teraz własnie ona tu gdzies pisze, że gotuje bez mięsa i wszystkim smakuje. A drugi debil, to ten z kostkami byle nie Knorra. Chcesz jesć - jedz. Tylko nie wmawiaj wszystkim, że to smaczne i zdrowe. Ja akurat glutaminian i jego pochodne wyczuwam zawsze. Po prostu jak się odzwyczaisz od jego smaku to potem go wychwytujesz w potrawach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jovittta
To ze tobie coś nie smakuje to tylko i wyłącznie twój problem . Nauczyłeś/as sie tak jeść i git. Ale inni maja inne smaki i robią po swojemu.jedni lubią na ostro inni na słodko jeszcze inni na kwaśno a sa tez zwolennicy glutaminianu sodu dodawanego do wszystkiego ! Ja osobiście oduczylam sie i nawet nie używam soli kuchennej, czasem tylko morska w minimalnych ilościach i komu to przeszkadza ? Smak wyciągam z warzyw i przypraw, a nie ze sztucznych doprawiaczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
owszem mi nie smakuje. I myslę, też że nie smakuje większosci z tych co to są opisywani jako ci którym smakuje. Tobie smakuje - super i na zdrowie. Nie wątpię, że to jest zdrowsze. Tylko po co mówienie, że smakuje wszystkim, skoro tego akurat nie możesz być pewna? Nigdy bym się nie pokusił o stwierdzenie, że wszystkim smakuje to co sam ugotuję, bo jak sama twierdzisz ludzie mają różne smaki i czasem chwalą, bo przecież nie będą się krzywić na to czym ich się karmi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co do wędlin - dlaczego niektórzy tu zakładają, że wszyscy jedzą sklepowe wędliny? znam co najmniej 3 domu plus mój czwarty, w którym nie kupuje się wędlin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tez nie kupuje wędlin , sama pieke czy gotuje ale tez nie gotuje zup na mięsie. Mięso jemy na drugie danie . Zupa warzywna jest ok. Zreszta duzo warzyw i owoców jem. I jak najmniej przetworzone wtedy jest najzdrowiej. Nie upierajcie sie przy tym ze wywary mięsne sa zdrowsze od warzywnych. Sa ludzie którzy tego nie tkną. to ich wybór.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość owszem mi nie smakuje. I myslę, też że nie smakuje większosci z tych co to są opisywani jako ci którym smakuje. Tobie smakuje - super i na zdrowie. Nie wątpię, że to jest zdrowsze. Tylko po co mówienie, że smakuje wszystkim, skoro tego akurat nie możesz być pewna? Nigdy bym się nie pokusił o stwierdzenie, że wszystkim smakuje to co sam ugotuję, bo jak sama twierdzisz ludzie mają różne smaki i czasem chwalą, bo przecież nie będą się krzywić na to czym ich się karmi .... Wiesz mało mnie interesuje czy smakuje to co ugotuje większości osób na swiecie bo ja nie prowadzę restauracji. I szczerze mówiąc mam to w d***e. Ma smakować mi i mojej rodzinie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tez nie kupuje wędlin , sama pieke czy gotuje ale tez nie gotuje zup na mięsie. Mięso jemy na drugie danie . Zupa warzywna jest ok. Zreszta duzo warzyw i owoców jem. I jak najmniej przetworzone wtedy jest najzdrowiej. Nie upierajcie sie przy tym ze wywary mięsne sa zdrowsze od warzywnych. Sa ludzie którzy tego nie tkną. to ich wybór. x są jeszcze wywary warzywno-mięsne,poza tym niektóre warzywa i owoce przetworzone maja wiecej witamin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niektóre . To fakt . Ale nie wszystkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×