Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościk

co zrobic zeby zupa miala smak

Polecane posty

Gość gość
Czepiacie sie słówek :) tak samo jak ktoś napisał ze wszystkm smakuje jego zupa. Wiadomo ze nie wszystkim :D Madalińskie paniusie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Smaku nie macie bo albo palicie papierosy albo używajcie glutanimian sodu w nadmiarze. OT CO.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mój sposób na dobre zupy: Nie wszystkie zupy mogą obejść się bez kawałka mięsa np. fasolowa - cosik wędzonego konieczne -grochowa to samo -żurek,cóż by to była by za zupa beż np.białej kiełbasy czy wędzonki bardziej szkodliwe od wsadu mięsnego są wszelkiego rodzaju gontowe przyprawy typu vegeta i kostki rosołowe, Zupy typu pomidorowa,cebulowa,ogórkowa,warzywna itp.gotuję wyłącznie na dużej ilości warzyw i dosmaczam własnej "produkcji" przyprawą.Suszę starte na grubych oczkach marchewki,pietruszki,seler,por,pasternak,liście pietruszki,liście i korzeń lubczyku.Potem w blenderze robię z tego proszek,dodaję do zup,do pomidorowej dodaję paprykę,odrobinę kurkumy i nie robię jej z przecieru tylko z soku pomidorowego,z własnych pomidorów.Trochę się trzeba napracować ale warto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zależy jaka zupa. Moja zupa z dyni pizmowej, pieczona dynia w piekarniku zblendowana zmieszana z wywarem z marchewki i cebuli i z dodatkiem przypraw korzennych. Bezmięsna. Pyszna. Cebulowa, brokułowa kalafiorowa . Nie wyobrażam sobie lekkich zup na wywarze mięsnym. Kapuśniak ; warzywa podsmażam na maśle klarownym dodaje ziemniaki i gotuje a kapustę z cebula podsmażam osobno i wrzucam do zupy. Tylko sól pieprz i majeranek ..pycha. Nie używam żadnych glutaminainow. Naturalne zioła i przyprawy. I oczywiście proporcje : duzo warzyw na 2 litry wody 3 marchewki 2 ziemniaki ,ok 10 cm pora , wtedy zupy nie sa wodniste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wifigdańsk
autorko ale jaka to zupa miałaby być? jarzynowa? moj sposób to: jakies smaczne mięso (co kto lubi-kurczak,wprz. albo woł.) duuużo świeżej włoszczyzny oprócz marchwi z włoszczyzny-jeszcze wiecej marchwi ( kroję w plasterki i dodaję na koniec) lekko zabielić mąką/smietaną z przypraw to głownie wegeta zupa-pycha pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wegeta :/ Ja p*****le A nie lepiej sól pieprz zioła ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bardzo niezdrowe nawyki żywieniowe tu widzę ! Zupa na wywarze z kości ?! Zabielana śmietana ? Mąką? Wegeta ?! Fuj fuj fuj Warzywa same w sobie maja dobry smak i mnóstwo korzyści. Dlaczego nie gotujecie prosto z tego co dała natura ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale kości też dała natura. :D Moim zdaniem są zupy, które muszą mieć dodatek mięsa jak wspomniana tu grochówka czy kapuśniak. Pewnie bez mięsa czy boczku tez będzie je można zjeść, ale to już nie będzie to.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AlicjaKobwart
Warto wspomnieć o zupkach z proszku takie dwie istotne sprawy. Koniecznie trzeba czytać i to dokładnie składy przed ich kupnem bo wiele z nich ma bardzo niefajne dodatki, na przykład odradzam takich http://www.open-youweb.com/zupa-fasolowa-winiary-opinia/ oraz druga sprawa aby je porównywać, bo bywają lepsze i gorsze u różnych producentów. Nie warto kupować tych jakie mają w sobie chemie czy szkodliwe składniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nikolettaa
zupek gotowych tych chińśkich niejadam w ogóle, bo to sam chemia, z kuchni wyeliminowałam też kostki rosołowe jak gotuję to używam tylko gotowego buliony w płynie od Krakusa, ma zdrowy skład i mogę mu zaufać, bo sprawdzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×