Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zbudujędom

Buduję dom proszę o poradę

Polecane posty

Gość gość
też mi się podoba ;)

Gość gość
jacy wy jesteście głupi gadacie że jej to nie starczy a nawet nie wiecie ile kosztuje postawienie domku. Czy którekolwiek z was faktycznie buduje domy bo jakoś nie sądzę. Domek piętrowy postawisz już za 100 tys tylko że drugie tyle albo i więcej bierze ekipa ale skąd wiecie jaka ekipa będzie budować u autorki? Może ma w rodzinie odpowiednie osoby tak jak u mnie mąż z wujem i ekipa jego stawiali i wyszło cudnie za około 250 tys. Co prawda wątpię żeby kwota o której pisze autorka wystarczyła na umeblowanie całości ale to też zależy jakie meble będzie kupować bo np można kupić nowe ale też i używane.

Żeby zabezpieczyć swój dom, wybraliśmy drzwi z właściwościami przeciwpożarowymi i przeciwwłamaniowymi z grupy astrum. Idealne rozwiązanie.

Gość gość
co sie czepiasz...mozna odmieniać słowo architekt żyjemy w swiecie w którym kobiety tez pracuja...pozostanie przy samej nazwie "architekt" i nie odmienianie jej według płci jest pozostałością po czasach kiedy tylko mężczyźni mieli dostęp do nauki i prestiżowych zawodów

Gość gość
zuzia...a możesz dać linka do tych drzwi? zainteresowała mnie kwestia drzwi przeciwpożarowych. jak one działają??

Gość gość
o jak kosztami znawcy z kafeterii postraszyli...chyba nigdy domów geniusze nie budowaliście ;/

Gość hhhjnl
fyulihtttttttttttttttttttttttttttttttttttf86rry677777777777777777777777777

Gość Poweryn
Jaskie drewno jest najlepsze na ogrzewanie podłogowe ?

Gość gość
z krajowych dab i buk a tak to egzotyki: merbau, itd. Wazne, by grubosc byla do 14-15mm. Koszt 1m2 zrobionego na gotowo domu to jakies 2500 - 3000 zl plus meble

Gość gość
Na podłogówkę to tylko deski warstwowe polecam bo najmniejsze straty ciepła i gwarancja, że się nie rozeschnie (o gwarancje pytaj sprzedawców bo nie każdy daje)

Gość gość
Słuchajcie, a ja planuje z męzem niebawem budowe domu. Doszliśmy do wniosku,że potrzebujemy wyceny, czy ktoś korzystał z usług firmy http://www.marbud-nadzorbudowlany.pl/ i może ją polecić?

Gość gość
Za kwotę, którą podała autorka da się wybudować dom. Ktoś już wcześniej pisał, że 100 000 to materiały, a drugie tyle fachowcy - i tu też się zgodzę. Mały dom, 120 m2 mam zbudowany i umeblowany w tej kwocie.

Gość gość
Sorry, ale za 100 tys, nie da się za bardzo postawić domu, chyba że powstaje latami metodą gospodarską albo jest to drewniak o powierzchni mieszkania. Dom to jest inwestycja dla wielu pokoleń, dlatego lepiej włożyć w interes te standardowe 400 tys., uzgodnić projekt z architektem, np. www.myip.pl , potem dopiero planować wydatki.

Gość gość
Nie no, za 100 tysiecy nie da rady. Same materiały ile kosztują, instalacje, dach – nie ma o czym mówić nawet. Ze swojej strony to mogę polecić dobrą hurtownię stali - http://www.primostal.pl/ - mają fajny materiał na balustrady, barierki i w ogóle potrzebny do budowy domu.

Gość gość
My jesteśmy na etapie kończenia murów. Za działkę- wszystkie koszty papierków wyniosło nas ok 90tys- działka 1300m. Droga dojazdowa, fundament, drenaż, mury to ok 60tys. w sumie wydaliśmy już ok 150tys. Myślę, że jeszcze ok 100 i będzie stał z ogrzewaniem, dachem, oknami. Wszystko robi mąż z dwoma kolegami więc za robociznę bardzo dużo odchodzi. Wykończenie też będzie robił sam- najdrożej wyniosą nas 2 łazienki, umeblowanie domu w tym kuchni bo chcę już porządną- trochę fajnych mebli mamy. 390tys to nie tak mało jeśli mądrze rozplanujesz, nie ynajmniesz Bóg wie jakiej ekipy tylko sprawdzonych solidnych i niedrogich ludzi bo tu mogę Cię zedrzec na wszystkim. Zwracaj uwagę na ceny materiałów. Twój projekt średnio mi się podoba poza tym nie nalezy do tanich- taki dach jest dużo droższy, te kolumny to tez niepotrzebny wydatek. Najtaniej wychodzi prosty domek typu http://www.tooba.pl/projekt-domu-Nugat-2/a,s_pd,idp,15758.html. Parterowe domy wcale nie są tańsze!!! Fundament czyli najdroższa sprawa jest 2x większy zazwyczaj, poza tym i tak trzeba robić górny strop pod strych- nie opłaca się. dach również zazwyczaj jest obszerniejszy.

Gość gość
my na szczęscie juz jesteśmy na etapie wykańczania domu. Ile nas ta budowa kosztala kasy i nerwów to sama juz nie wiem. Ale teraz wybieranie elementów dekoracyjnych jest bardziej przyjmne. Właśnie zamówiłam balustrady na balkon cos takiego http://www.szyma-metalex.pl/balustrady-zewnetrzne-31-26 i czekamy na montaż. Ta sama firma bedzie robila nam tez balustrdę na schodach w domu.

Gość Architetto
Chętnie odpowiemy na wszelkie dręczące Państwa pytania i rozwiejemy wątpliwości. Zachęcamy do kontaktu. Zespół Architetto.pl