Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kociaki

wyniki cytologi gr 3 pomozcie

Polecane posty

Gość kociaki

Hej odebralam wyniki cytologi wyszla mi grupa 3 i pisze na wynikach "ocena wg systemu bethesda: ascus". Pisze tez: ocena onkologiczna : atypowe komorki nablonka o wielowarstwowego plaskiego o nieokreslonym znaczeniu . Ja sie na tym nieznam, lekarz zapisalmi tylko jakues globulki dopochwowe na jakies bakterie ktorych nawet nie biore.. dodam ze wiexzorami co kilka dni miewam ostre bole podbrzusza i ostatnio krwawilam troche w dzien na jasno czerwono.. dzieki za jakiekolwiek odp, umowlam sie na za tydz do bardzo dobrego ginekologa poleconego ale moze mi cos wstepnie powiecie.. pozdrawiam :)

Gość gość
Ja dostałam wezwanie do lekarza, poczta po badaniu cytologicznym i niestety nie było to nic dobrego. Okazało się, ze cytologia wyszła III i musiałam miec pobierane wycinki w szpitalu do badań czy nie ma zmian rakowych, niestety te zmiany były, mimo, ze jestem bardzo młoda, lekarz sie bardzo dziwił, no ale byłam zarazona HPV wiec większa mozliwośc na powstanie raka szyjki macicy. Skończyło się to tak, ze wycieli mi operacyjnie zmiany rakowe z szyjki, poprostu ją skrócili, moge mieć teraz problemy w ciązy, ale jeszcze się na nią nie zdecydowałam, no i musze robic cytologie co 6 miesięcy, bo choroba moze wrócic, oby nie to wszystko bylo jak koszmar. To jest jednak najgorszy scenariusz, mam nadzieje, ze u ciebie skończy się na powtórzeniu cytologi pozdrawiam

Gość gość
bierz globulki ktore ci zapisali. tez mialam grupe 3 mialam robioną kolposkopie, to takie badanie, ktore pokazuje czy sa rakowe komorki, na szczescie nie byo. grupa 3 to grupa ryzyka

Gość gość
3 grupa to nie jest juz dobra grupa, ale nie panikuj, to tez nie wyrok, moje dwie siostry mialy 3 grupe, pozniej zabieg skrocenia szyjki macicy I teraz jest ok, cytologia im wychodzi dobrze, ale musza chodzic czesciej do lekarza na kontrole. Nie wiem tylko, dlaczego nie nie bierzesz tych globulek od lekarza?

Ja myślę, żebyś zrobiła sobie kolposkopię, badanie kosztuje ok 100 złotych, natomiast pokaże czy są jakieś zmiany.Ewentualnie tak jak ktoś wyżej napisał. Wycinki na histopatologię, one wyjaśnią wszystko.Pozdrawiam i powodzenia życzę.

Hej teraz dopiero jestem, tez mam tego wirusa hpv a wlasciwie podejrzenie.. dziekuje za odp , a jakwyglada dokladnie taki zabieg skrocenia szyjki?

Nie biore bo strasznie mnuepotem piecze w pochwie, to jest pieczenie nie do wytrzymania.. moze ten lekarz do ktorego pojde zapisze mi inne.. a hak robilam miesiac temu cytoligie to ten nowy lekarz zrobi ja za tydz znowu? Czy ta mu wystarczy?

Gość gość
a ja mam pytanie kociaki - w jaki sposob dowiedzialas sie, ze jestes zarazona HPV? Czy to wychodzi w cytologii, czy to sa jakies osobne badania? Mialam pol roku temu cytologie, wyszlo dobrze, wiec czy jakbym byla zarazona, to wyszloby cos tam?

Gość gość
wez pod uwage mozliwosc wykonania zabiegu laserowego

Gość gość
niestety zwykla cytologia nie wykryje wirusa HPV ,potrzebna jest kolposkopia i pobranie wyskrobin z szyjki

Gość gość
Spokojnie. Lekarz powinien cię wysłać na kolposkopię. Pobiorą ci tam wycinki (u mnie w szpitalu pod narkozą) i jeszcze tego samego dnia wypiszą do domu. Później zależy od wyników. U mnie za pierwszym razem były duże zmiany, ale jeszcze nie było najgorzej, a ponieważ jeszcze nie rodziłam nie chcieli mi robić konizacji, bo to później utrudnia. Zaszłam w ciąże, urodziłam dziecko. Na jakiś czas cytologia się poprawiła. po jakiś 2,5 roku znowu grupa 3. Znowu kolposkopia, czekanie na wyniki. Tym razem trafiłam na stół operacyjny. Zabieg był na znieczuleniu w kręgosłup więc nie czułam nic od pasa w dół. Wycieli kawałek szyjki ze zmianami.2 dni po wypisali mnie do domu. Trochę krwawiłam, jakieś 6 tyg zero współżycia. Ogólnie o.k. To co wycieli poszło do badań, przyszedł wynik że zmiana wycięta w całości. Więc o.k. Pierwsze 3 cytologie co 3 miesiące, później co pół roku. Teraz po 2 latach od zabiegu jestem w połowie ciąży narazie wszystko o.k Szyjka trzyma mocno i się nie skraca.

Gość gość
Kolposkopia też nie wykryje HPV. Trzeba zrobić płatne testy. Tylko że tego nie wyleczysz więc ta wiedza nic ci nie da ( tak mi powiedziała moja ginekolożka). Organizm może sam się tego pozbyć w ciągu roku. Złe wyniki cytologi nie koniecznie oznaczają HPV. To ja pisałam wcześniej, jestem już po konizacji szyjki a nikt mi nie powiedział czy mam HPV czy nie.

Gość gość
Czyli wychodzi na to, ze nie ma sensu robic badan na obecnosc wirusa HPV, jesli nie mozna go wyleczyc :/ A zyc z ta wiedza, ze sie go ma I zamartwaic sie nie ma po prostu sensu. Trzeba po prostu regularnie sie badac i miec reke na pulsie.

Gość gość
Mi tez wyszla zle cytologia, ale jestem w uk i tu nie ma tych grup, moj wynik to zmiany wysokiego ryzyka, stan przedrakowy zlosliwy... 12 lutego mam miec kolposkopie, boje sie, mam dwoje dzieci, 32 lata - mojej mamy kolezanka w tym samym wieku byla i po 3 miesiacach od cyto juz nie zyla, osierocila dwoje dzieci, 4 i 6 lat. Dwa lata temu tez mialam zmiany, ale wtedy byly to lagodne zmiany, po kolposkopii wyszlo ze jest oki i dopiero za rok do kontroli mialam isc. Zaszlam w ciaze a termin porodu przypadl na date wizyty kontrolnej. Zrobilam ta kontrolna kolposkopie w lipcu zeszlego roku, miala byc w kwietniu. Wynik byl bardzo dobry, pobrali tez wycinki i nie znalezli zadnych zmian. A teraz robilam kontrolna cyto i taki wynik, czy to mozliwe zeby w tak krotkim czasie takie cos wyroslo?

Gość gość
Z cytologią bywa różnie. Ja tuż przed drugą kolposkopią miałam robione trzy cytologie co trzy miesiące. Pierwsza i druga wyszła ok, trzecia masakra, na drugi dzień wylądowałam na kolposkopii w szpitalu. Lekarze powiedzieli mi że to się nie zrobiło w trzy miesiące. Po prostu pierwsze dwie robił inny lekarz i najwyraźniej jak pobierał mi wymaz trafiał że tak powiem szczoteczką w zdrowe miejsca. Na trzecią poszłam do innego lekarza i on pobrał wymaz z miejsca ze zmianami. Jak sobie pomyślę że mogłam sobie tak chodzić jeszcze przez jakiś czas że zadowolona bo przecież cytologia dobra, a tam by się rozwijało to cholerstwo to mnie telepie.

Gość ajamialamtak1
mi wyszla 3 gr cin 1 czy jakos tak, w tym ponoc hpv.. zrobilam kolposkopie, szyjka wygladala normalnie, test hpv na te najgrozniejsze typy byl i co? i nic.. nie ma hpv. wiec nie wiem czemu mi tak. mysle zrobic jakis wymaz, moze to jakies bakterie tam czy cos :P